-> #0
Som #10 siger; nej. Der er ikke hold i det.
Den "simple" fejl opstår, idet din ven mener, at vandet fordamper. Som andre også påpeger, så kræver det at vandet kan "slippe" væk. Hvilket det jo netop ikke kan i et lukket vandkølesystem.
Hele idéen bag fordampningsprincippet er, at den pågældende væske kan fordampe ("udvide" sig). Han har ret i det med en øl i solen med et håndklæde omkring. Men grunden til at det kan lade sig gøre er, at vandet der fordamper kræver energi. Den kan stort set kun komme fra et sted, da vandet vil fordampe "udad". Grunden til at solen er en nødvendighed, er for at opretholde en temperatur, hvor luftfugtighed osv. blah blah blah.
Da vandet fordamper, suger det energi fra ølflasken, og da eneri er lig varme, må det modsatte, jo netop køle.
Igen, så er det baseret på princippet, at vandet kan udvide sig. Det kan det netop ikke i et vandkølingsrig. Vi lukker jo vandet inde i slanger, reservoir, radiator osv. Det eneste du har, der effektivt, kan lede varmen ud af vandet, er radiatoren. Da den ikke kan blive køligere end den omgivende luft, så kan vandet ej heller blive køligere, da det ikke undslipper.
Der findes vandkøling, der køler vha. fordampning, men det kræver store mængder vand (da det jo netop fordamper ud i den blå luft), og egentlig ikke er særligt nyttigt.