-> #6
Canons navngivning er opbygget således, at jo flere cifre, jo "billigere"/skrabet er kameraet.
Eksempel:
Entry-level
EOS 1000 D
EOS 450 D
Semi-prof
EOS 40 D
Prof
EOS 5 D
EOS 1 D
Der er hyppigere opdateringer blandt de billige modeller, der indtil for et sykke tid siden, kun talte EOS xxx D. Men eftersom både Sony, Olympus osv. har kameraer til <5.000 kr. måtte Canon tage sig lidt sammen. De var de første med et digitalt spejlrefleks, de var de første med et digitalt spejlrefleks til under kr. 10.000,-
Men, de var de sidste, med et digitalt spejlrefleks til under kr. 5.000,-
Derfor lancerede de EOS 1000 D som er en, om en muligt, endnu mere skrabet version af deres EOS-systemkameraer.
Når de opdaterer deres modeller, får de enten et nyt navn (eks.: EOS 300 D -> 350 D -> 400 D -> 450 D), eller et "mark" (eks.: EOS 1 D -> EOS 1 D mk II -> EOS 1 D mk III).
Problemet med at gøre det på den måde, er lidt som med grafikkort. Vi ved jo, at jo højere modelnummer, jo bedre. Men hvis vi skal sammenligne, så vil jeg lige komme med et eksempel.
Du har to grafikkort. Det ene hedder Geforce 7900 Ultra, og det andet hedder Geforce 8800 GT. Nu ved vi jo, at det første tal angiver generationen. Så det er 7. vs. 8. generation. Men det ene er fra high-end 900, og hedder "Ultra", hvor det andet er mid-end 800, og hedder GT.
Hvilket af de to er det bedste grafikkort?
Canon har nu selv opnået samme problematik, som giver situationer som den du står i. Selvom EOS 1000 D er den mest skrabede model, så er det også samtidig den med den nyeste teknologi. Mit eget EOS 30 D, har en Digic II processor, der er langt bagud for en Digic III, som sidder i de nyeste Canon-modeller (både kompakt, men også dSLR).
Så et EOS 350 D, burde vel i teorien være "bedre", end et EOS 1000 D, men det er også ældre.
De færreste køber et såkaldt entry-level kamera, og investerer over 3x købsprisen, på nogle gode optikker. Det er en skam. For især de "billige" modeller, kan få et gevaldigt løft, hvis man gider at smide penge efter et godt objektiv.
Omvendt, at du så går ud og køber et EOS 1 D mk III (hvis du skulle have den slags penge), så skyder du dig selv i foden, hvis du køber en 18-55 mm kit-optik ved siden af. Fordi kameraet har været så dyrt.
Derudover, så er der også ergonomien at tage højde for. Mange dSLR er efterhånden ved at være så små, at de nærmer sig kompaktkamera (om man vil), og man mister derfor en stor del af de tekniske fordele ved at have et fysisk stort kamera.
- Greb/ergonomi
- Tyngde, stabilitet.
- Optiske egenskaber
Og får et par af kompaktkameraernes skavanker.
- ISO-støj
- Gennemsnitlig optisk kvalitet
- Dårlig ergonomi
Osv.
Hvis jeg måtte anbefale et entry-level systemkamera, så skulle det være Olympus eller Sony. Deres kameraer er ikke alene billige i anskaffelsespris, men har ofte også en formidabel optisk kvalitet. Især Olympus har nogle lækre optikker. Der har før været problemer med ISO-støj, men det er de nu kommet ganske godt forbi.
Sony Alpha har nogle billige kameraer og lukrerer på Konica Minoltas lange erfaring. Deres optikker har en gennemsnitlig ydelse, og ligger sig måske lidt over Canons egne kitoptikker - set med mine øjne.
Det er selvfølgelig et godt argument, at Canon har det største valg af optikker, men både Sony og Olympus har nu også et godt udvalg. Især efter at Olympus' four-thirds vandt indpas og Zuiko's formidable kitoptikker.
Canon har en stor marketingsmaskine, der er god til at sige til folk: "Hey. De professionelle køber vores kameraer, så det skal du også" - og desværre er mange mennesker alt for fokuseret på specifikationer, frem for brugerglæde.
Hvis du gerne vil købe et dSLR, og vil "beholde" det, så er Sony det oplagte valgt.
Hvis du gerne vil købe et dSLR, og se om det er noget for dig, så er Olympus det oplagte valg.
Hvis du bare gerne vil bolles i røveren af flotte specifikationer og dumme sælgeres uvidenhed, så er Canon det oplagte valg.
Men vær forvisset om, at Canon har nogle ekstremt gode optikker, men de koster kassen.
Hva' så med Nikon?
Tjoh. Betragt Nikon lidt som kameraverdenens svar på Alfred Pennyworth. En lidt ældre men rolig herre, som passer sit arbejde og gør sin Herre tilfreds. Om man vælger Canon eller Nikon, er lidt som "AMD vs. Intel" for nogle. Omtrendt lige latterligt at høre på, omtrendt lige nytteløst, og uanset hvilket du vælger, så får du et gedigent kamera der holder... men du betaler også for det 🙂
Håber det kunne bruges.
PS.: Og husk, selvom der står et brandnavn på et kamera, så er det kun et skilt. Du får hvad du betaler for. Med mindre du køber Olympus eller Sony (dSLR), så får du smæk for skillingen. Bare fordi, at Canon og Nikon laver klasse-systemkameraer til professionelle, så er en plastikkasse nu en gang en plastikkasse.