Den gæld du eller en anden måtte have til et bestemt pengeinstitut eller bank om man vil, f.eks Roskilde Bank eller EBH (som nu er i fokus), er en del af pengeinstitutets aktiver og vil i de tilfælde, hvor pengeinstitutet kommer i en likviditetskrise indgå som et aktiv i balancen.
Den gæld man måtte have, vil så blive sat til salg - så at sige.
Altså andre banker/pengeinstitutter kan så overveje om de vil overtage den pågældende aftale med Roskilde/EBH mv. og så give et bud på hvilken kurs de vil overtage til.
Eks.: du har taget et forbrugslån hos EBH og skylder 100000 væk, som du skal afdrage over de næste 6 år. Bank X vurderer så på lånets størrelse i forhold til din evne til at betale renter og afdrag samtidig med at de kigger på aftaleforholdene (fast rente/variabel rente mv.) De tilbyder så EBH (eller et afviklingsselskab bag EBH) et beløb - f.eks 100000, hvis dit lån var med variabel rente (minus noget administrationsbeløb/kurtage).
Det kan EBH (eller afvikl....) så tage imod og din aftale vil nu være med Bank X i stedet for. Ovenstånde er stærkt simplificeret, men essencen er: Du skylder stadig 100000,- som skal afdrages over de næste 6 år.
mvh
Zulu