#31
Nvidia har sku' altid været gode til at lave chipsæt. Intel har altid været de bedste til at lave chipsæt til deres egne CPU'er, men de har jo trods alt aldrig prøvet at lave chipsæt som Nvidia har, til både AMD CPU'er og Intel CPU'er, samtidigt med de har lavet grafikkort og implementeret dem i chipsættet. Jeg tror at Intel med Core2, havde en mere avanceret procesteknologi på chipsæt-fronten, hvilket var hvad der gjorde det muligt for os OC'ere, at anbefale Intel's chipsets frem for alt andet.
Nvidia lavede kanon-chipsæts fra og med Nforce2 til AMD's s462 CPU'er til AMD med socket 939 A64 havde CPU-tronen. At Nvidia havde så stor succes, skyldes jo også folk som DFI, som var ekstremister mht. at implementere brugerstyring på BIOS-niveau, hvilket virkeligt gav entusiaster en god portion indflydelse på deres performance... navnligt ram-timings samt styring af stort set alle frekvenser og spændinger, men også NB-dividers etc. Alt var stort set muligt med Nvidia's Nforce4 chipsæt... bortset fra Crossfire.
Det er selvfølgelig ikke kun DFI der skal takkes for BIOS-features, men de er klart pionérer på BIOS fronten - og både Gigabyte og Asus har taget ved lære af DFI's bios'er. Intet af det havde dog været muligt uden Nvidia's super-tweakable chipsæt. Intel har med Core2 klart taget ved lære af Nvidia, DFI.. ASUS og Gigabyte, når det kommer til chipsæt- og BIOS-design, og nu skummer de fløden, mens de kræver monopol på både CPU-, chipsæt- og grafik-fronten med Larrabee, QPI og DMI... og det latterlige søgsmål, som blot forhindrer Nvidia i at konkurrere med X58 - og Nvidia burde paragrafmæssigt få medhold i sagen.
Efter Intel så har triumferet på CPU-fronten med Core2 og Intel's chipsæt, som var Nvidia's overlegne - både P35 og P45 over for 680i og 780i, mens Nforce 790i var et sandt mesterværk, der trods udelukkende DDR3 understøttelse fint kunne hamle op med både P35 og P45 - har Intel nærmest monopollignende tilstande på chipsæt-fronten, så Nvidia og AMD kan konkurrere hinanden ud af banen, alt imens vi venter på Larrabee, der er Intel's forsøg på at begive sig ind på markedet for grafikkort integreret i CPU'en. At Larrabee så kommer med 16 cores, bliver vel nok en hæmsko at få udnyttet softwaremæssigt, så måske vil Larrabee være en fremragende kontor-PC og konsolmaskine, der klart vil være skalérbar, men de programmérbare cores i Larrabee, vil ved lanceringen ikke være teknologisk overlegne til grafik ift. OpenCL og PixelModel 5 som begge (er) vil være implementerede i ATI's Radeon 5000-serie og Nvidia's kommende GT300 GPU'er.
X58 er et lækkert chipsæt, som ingen kan stille sig ved siden af mht. ydelse og funktionalitet, og Larrabee er da "interessant", men Phenom II, AMD/ATI's NB790/SB750 samt Nvidia's Nforce 790i er meget konkurrencedygtige mht. til udnyttelsen af hhv. Phenom II og Core 2. Det skal så ovenikøbet nævnes at Nforce 790i chipsættet, havde både SATA2 + RAID, Dual Gigabit-Lan, mens det istedet for X58's "kun" 40 PCIe 2.0 lanes, også havde hele 60 PCIe 2.0 lanes. Det kom desværre lidt sent, og var også for dyrt, når der samtidigt skulle købes DDR3 RAM mens Nehalem var om hjørnet.
For ikke at komme ind på Nvidia's chipsæt til Atom, er der da stadig tilbage at diskutere Crossfire på Nvidia chipsæt og SLI på AMD chipsæt, men jeg kan nu stadig kun se Nvidia og AMD prøve på at holde sig ovenvande, mens Intel tromler igennem med ligegyldige trademarks på teknologier som DMI og QPI - vel og mærket teknologier der sagtens kan vades direkte udenom af både AMD og Nvidia.