Jeg var en af dem der var rigtig glad da Obama blev valgt, men... Skal man se en smule nøgternt på tingene, har han ikke udrettet det store indtil videre. Hvad værre er: Det ser egentlig heller ikke ud til at han agter at gøre noget særligt.
Eksempler:
Ja, han planlægger at lukke Gitmo, og skulle efter sigende have sørget for, at udsagn givet under tortur, ikke kan bruges i en retssag. Men nej.. Han agter ikke at gøre op med Bush/Cheney ideen om at man kan holde folk i fængsel uden retssag og i princippet uendeligt. Det er et monsterbrud på menneskerettighederne som alle @ civiliserede lande, incl USA, har skrevet under på at ville følge.
Der er en regel i USA der hedder, at er du ansat af en af de såkaldte "private contractors" (private selskaber der arbejder for staten, eksempelvis under invasionen af Irak), og bliver du udsat for seksuelle overgreb eller sågar voldtægt, kan du ikke vade ind i en civil retssal og kæmpe for din ret, men skal i gennem noget der ligner privat mægling, hvor firmaet der udsendte dig (og dermed er dem der kan risikere at skulle betale erstatning, vælger scenariet og mægleren. Nogle senatorer foreslog at det skulle ændres i en ruf, men det hvide hus valgte at lade være. What's up with that?
Den amerikanske økonomi er en rodebutik, intet nyt deri. Som sædvanligt betaler hele verden prisen, når grådige amerikanske bankmænd går for meget i selvsving. Kæmper Obama for reel ændring af lovgivningen på området? Nope. Hans top økonomimand (Tim Geithner) er pt i lommen på bankerne, og da han for nylig er kommet under stærk kritik, og nye folk skal overvejes, tyder en del på at valget vil falde på en chef og betyrelsesmedlem for JP Morgan, Jamie Dimon. Det er en mand der er stærkt imod enhver regulering af bankerne, og dermed - for så vidt - også stærkt for at bankerne får lov at fortsætte deres leg med hele verdens økonomi efter for godt befindende?!
Vigtigst for mig: Health care. USA hører jo til underudviklede lande hvad sundhedsforsikring angår. Har du penge, og kan du ryge gennem nåleøjet, kan du få, har du ingen, eller en eller anden dum lille sygdom, kan du gå. Amerikanerne betaler formuer for privat sygeforsikring, og mange nægtes dækning. Eksempelvis: Bliver du som kvinde voldtaget, kan du have alvorlige problemer med at blive forsikret, i hvert fald i 2-3 år (ikke usædvanligt i længere tid end det). Hvorfor? Hvis nu duhar pådraget dig AIDS under voldtægten, vil det bagefter blive kaldt "pre existing condition". Forsikringsselskaberne arbejder også, ofte med noget held endda, på at kunne smide en grænse på dækningen, og derved smide folk med senere opståede kroniske sygdomme ud.
Kort sagt: beovet for en alvorlig ændring af det dybt sindssyge system er i dén grad påkrævet. Obama øffede op om at han ville kæmpe for det, men indtil videre viser informationer, og det hvide hus' forhandlers udsagn noget helt andet. Siden forhandlingerne om at få reformeret health care i USA begyndte, har Obama holdt lav profil. Flere senatorer har gentagne gange efterlyst hans engagement, men de får det ikke. Alt tyder på at Obama, stik imod hvad han lovede under valgkampagnen, satser på en triggerløsning. Kort fortalt handler det om, at man måske nok vedtager at indføre "the public option" (offentlig sygesikring, som brugerne skal betale for, men som til gengæld skulle være væsentligt billigere end de private sikringer, og som ikke vil svigte dig hvis du reelt for brug for den), men at den først skal implementeres om lad os sige fem år, hvis nogle formentligt ikke videre klart formulerede krav opfyldes.
Ideen med the public option er, at staten som t stort forsikringsselskab skal kunne presse ikke alene de private selskaber på prisen og dækningen, men også leverandørerne af behandling usw. For at blødgøre de stokkonservative amerikanere, overvejer man at smide en "opt out" løsning på bordet. Den betyder at en stat der ikke bryder sig om offentlig sygesikring, kan vælge den fra. Som triggerløsningen ser ud på, vil den - hvis den overhovedet bliver aktuel - fungere som følger: Hvis betingelserne opfyldes om lad os sige 5 år, skal de stater der rammer parametrene for udløseren, selv melde sig til en public option.
Det siger sig selv at det får en ganske lille effekt. Amerikanerne får ikke et stort offentligt ejet selskab der kan presse priserne og blive et reelt alternativ, og de private forsikringer har endnu en gang haft held med at betale sig fra problemerne.
Der er givetvist mere end det, meget mere. Men det er vad jeg sådan lige kan huske, af de ting jeg gennem de seneste par måneder har opsnappet. Det behøver ikke gå helt så galt som frygtet. Der er nogle politikere der slås for tingene, Alan Grayson er en af de mere spændende, og hvem ved.. Måske "den lille mand" kan have held til at vinde over de korrupte politikere, og de store selskabers mange penge en gang i mellem..?
Jeg er glad for at bo i DK. Vores lille land er ikke perfekt, men for satan da.. Det er langt mindre korrupt og forskruet end det amerikanske samfund.