Med hensyn til LED, så er det intet med salgstriks at gøre. Det er en backlight teknik til LCD, og der er udbredt, to forskellige måder at benytte LED backlighten på.
1: Side belysning, som findes i de fladeste og billigste skærme.
2: Matrix monteringen bag selve panelet, som tillader local dimming. Men den er noget dyrere, og giver mulighed for en noget mere avanceret dynamisk kontrast.
(3: Nogle producenter benytter endda RGB leds til farve styring.... Ekstremt dyr! Og har endnu ikke selv set det demonstreret)
Men synes man skal overveje nogle ting, som man normalt ikke gør, når man kigger på nyt tv. For man skal i den grad også kigge efter en effektiv framrate kompensation!!! Kan næsten ikke understreges nok, og er desværre et meget overset problem. Men man skal tænke på at PAL tv formatet kun sender 25fps. og blu-ray kun er 24fps. Hvilket resulterer i gigantisk hakken, hvis det ikke bliver kompenseret for. Og der er netop her, de dyre og avancerede teknikker kommer ind i billedet.
LCD skærme omtales det typisk som 100hz. eller 200hz. osv. Men er ikke udelukkende garanti, for at kompensationen også er 4:1 eller 8:1, men det er en god indikation af gå efter.
Forhandlerne kan typisk demonstrere dette med deres demo diske osv.
Plasma producenter har længe været helt foruden sådan nogle teknikker, og jeg har i hvert fald ikke set noget der er værd at snakke om, fra deres side endnu 😕 De er begyndt, men eksempelvis har Philips har +20års erfaring med deres Natural Motion teknologi. Og det ses altså!
Plasma specifikationer som 600hz. osv. det er der imod et udtryk for opdateringer af billedet pr. sekund, ikke at billedet ikke er fuldstændig magen til det forgående 😉
Men det er absolut også en specifikation der er værd, at være opmærksom på. Fordi plasma flimrer, fuldstændig ligesom gammeldags billederørs fjernsyn.
Med hensyn til opløsning, så ville jeg til enhver tid gå efter fuld HD, så man undgår scaling når man eks. ser blu-ray osv.
Hvis du vælger HD ready, så vær opmærksom på at visse plasma producenter benytter rektangulære pixels, som intet godt kan føre med sig!!! Altså 1024x768 på et 16:9 panel. (4:3 opløsning strukket til 16:9)
Kontrast mæssigt, kan det være et spørgsmål om, under hvilke forhold du primært ser film. Hvis det er i dagslys, så vil LCD være at foretrække, da panelets native farve er sort, samt at backlighten typisk er kraftigere end de individuelt oplyste pixels på plasma.
I mørklagte rum, kan plasma have fordelen ved, at de individuelle pixels kan slukkes helt, så kontrasten forekommer helt sort. Meeen plasma panelets native farve er grå, så i oplyste rum, er dette den mørkeste nuance det kan lave.
Svaret blev redigeret 2 gange, sidst af micma18 d. 11-03-2010 10:26:15.