Ristningen tager som udgangspunkt 15 minutter, ved 225 grader. Vil man have flere nuancer i smagen, og mere syre, så rister man den i kortere tid. Vil man have den mørkere og in-your-face-agtig, rister man den lidt længere. Så den reklame der kører for tiden med "Vi har ristet kaffen i SÅ lang tid, at alle nuancer er med..." er altså direkte løgn.
Ingen ovne er helt præcise, så man skal fintune sin kaffe, til hver enkelt ovn. Og den samme kaffe, fra samme bonde kan variere fra sæson til sæson, så dette skal der også tages hensyn til. Vi har fået en Brasilien Daterra Bruzzi hjem, som kun skal ristes i 14 minutter. Så bliver den helt marcipan/mandelagtig, og dog med lav syre på trods af kortere ristetid.
I den anden ende findes der de klassiske bønner fra Colombia, som skal have over et kvarter, før de smager af colombia. Vil man have noget med lidt mere frugt, som man kan smage har vokset i jorden, skal du prøve en afrikansk kaffe. Gerne fra Etiopien. Det var her man opfandt kaffen. Det var en bonde, som så at hans får gik bananas, når de spiste bærerne fra en busk. Så tog han nogen af dem, og lavede te. Bagefter har man så tabt nogen af bærerne i bålet, og tænkt "Hey, vi moser dem og laver te af dem, selvom de har været i bålet". Så var kaffen opfundet.
Er man til det mere krydrede kan man tage en fra bali, indonesion, eller fra det område (Java). Det er nemt at riste selv, og selv en billig bønne man selv har ristet, er ALTID bedre, end supermarkedets hengemte pulver. De store kaffefabrikker rister deres bønner extra hårdt, for at kamouflere smagen af skodkaffe, som de har købt til bundpris. Bras ind --> bras ud.
Og skal der extra krudt i kaffen - fx. til mælkedrikke som capuchino eller latte, kan man komme lidt Robusta i blandingen. Max 15%. Robusta afgiver også extra koffein. Robusta drikkes kun rent, i de lande hvor man ikke har råd til andet (altså den sort der hedder Arabica). Har prøvet en espresso at ren robusta = er-du-gal-en-fæl-drik-der-kan-bruges-som-øjendråber.
God kaffe, er selvfølgelig dyrere, end supermarkedskaffe. Til gengæld drikker man ikke så meget af den gode kaffe. Alle sanser er mættet efter en god kop. Så man drikker ikke den ene spandfuld efter den anden. Så regnet ud pr. dag, så koster den gode kaffe ikke meget mere end skodkaffen. Så er det bare at vælge...
Mange tror at man skal bruge mange tusinde på en kaffemaskine, for at få god kaffe. I videoen jeg har lavet, bruger jeg det der hedder en "Mokka-kande". De fåes i Tiger-marked for 30 kroner, og laver bedrekaffe end elgigantens 10.000 maskiner. Og de går aldrig i stykker... En mokkakande laver efter min mening bedre kaffe end både filter- og stempelkander/maskiner. 30,- se at komme afsted. Og skaf nogle rå bønner.
Ristet kaffe skal helst ikke være over 14 dage. Og den må først males, når den skal bruges. Den process der starter nedbrydningen af aromastofferne, starter allerede 3 minutter efter de er malet. Supermarkedskaffe er gerne OVER 14 dage gammel, og samme tid siden de er malet...
Jep, har rå bønner fra min arbejdsplads. 😲
Ved ikke om det er tilladt at nævne navnet.
PS: Mange tror der er mest koffein i en espresso. Det er ikke rigtigt, der er ikke meget i en espresso. Skal man have et koffeinskud, skal man tage en kop stempel-kaffe. Kaffen har ligget i blød i 10 minutter i stempel. Som espresso kun i 30 sekunder.
Svaret blev redigeret 2 gange, sidst af svedel77 d. 14-02-2011 21:41:57.