-> #18
Grunden til at jeg skrev netop dét, var fordi jeg for ikke så lang tid siden læste om et psykologi-eksperiment. Det var en del af en længere artikel, hvor der også blev snakket om "film vs. virkelighed".
En typisk Hollywood-scene, hvor hvor løber panikne rundt (og grundet de typiske omstændigheder, kan man vel heller ikke bebrejde dem) blev afvist. Faktisk var det "kun" op til 10 % det gik i panik i krisesituationer. Artiklen... 'hentydede' at der måske var en sammenhæng mellem IQ og måden man reagerer på i krisesituationer. Ikke at jeg direkte tror på det, da selv folk med IQ under middel - der med rette træning og/eller erfaring, vil reagere analytisk eller slet ikke. For slet ikke at nævne dem der ikke har nær nok kapacitet til at fatte hvad der foregår.
... anywho.
Artiklen udførte en række eksperimenter, og det viste sig faktisk, at størstedelen reagerede slet ikke. Lidt ligesom folk der stopper op og betragter en trafikulykke i stedet for at ringe efter hjælp eller tjekke om der er overlevende.
Der var til gengæld to scenarier, hvoraf det ene var langt mere udpræget end det andet. Nemlig:
a) Folk leder efter en "leder".
b) Folk går i panik, løber omkring og råber og skriger.
Scenarie a, blev tolket som værende et udtryk for menneskets dybtliggende instinkt om at lede efter en der ved mere om tingene end vi selv gør. I makro-blik, kan det jo så oversættes til politi, brandvæsen, politiske- eller sågar religiøse ledere.
Artiklen tog udgangspunkt i bl.a. 11. september, og betragtede hvordan de færreste løb råbende og skrigende igennem gaderne, men i stedet forholdt sig - nærmest stoisk - til hvad der skete og forsøgte at samle punkterne der kunne give mening i hændelsen.
Det er også argumentet for, at "realistisk grafik" ikke eksisterer. Da vi godt ved, at det ikke er en pibe. Det er ikke kun synet der skal snydes.
Vi kan fake 3D-effekten, men inderst inde ved vi godt, at mennesket ikke rejser ud til en fjern måne der hedder Pandora. Vi ved godt, at det er en film, men den kan være rigtig godt lavet.
Realisme, og til dels sandhed, er filosofiske udtryk, der er mindst lige så individuelle som begreberne "livskvalitet" og "fingeraftryk".
Hvis mennesket endelig opfinder "realistisk grafik", vil det være i form af et apparat der kan snyde sanserne (Source Code/Matrix-style) eller netop - lidt som i 'Source Code' - være et 100 % replika, og dermed virkelighed.
... men grafik, og film, bliver da federe og federe at se på. Det kan vi vel allesammen blive enige om 🙂