-> #23
Tillader mig nu at være lidt uenig.
AMD's K6(-II)-serie havde, som jeg husker, ret beset samme status som AMD har i dag. Det billige alternativ til gameren, som ikke havde råd til en Pentium (I/II).
Da de så lancerede Athlon-serien (til Slot-A), fik de for alvor fart på. Hvor især Athlon Thunderbird og XP (begge: Socket A) gav dem yderligere vind i sejlene. Intel skulle jo helt op til Northwood før de havde en reel konkurrent, der kunne slå Athlon'ens stærke kombination af primært pris og dernæst ydelse. Men her havde AMD jo lanceret deres Barton, hvor især 2500+'eren gik sin sejrsgang, som jo uden vildere fikumdik kunne laves om til en 3200+ - hvis jeg ikke husker helt forkert - med lidt overclock.
Athlon 64 var, synes jeg, lidt en fiasko, og Athlon FX var lidt for dyr. Samtidig skyder Intel sig selv i foden med Prescott, og skulle helt op til Core-arkitekturen før de vendt skuden. Men i mellemtiden trak Pentium M (Centrino) mange penge i land, og var indirekte grundlaget for de CPU'er vi kender i dag som Core og senere Core 2 - da de jo droppede Netburst og hyper-threading.
AMD's sejrsgang gik, hvis du spørger mig, fra Athlon, mildt fald ved Athlon 64 (men det var heller ikke kun AMD's skyld, da Microsoft - igen - udskød Windows Longhorn/Vista) og lidt medvind med X2'erne.
I mellemtiden har Intel jo bare skudt AMD i sænk, gang på gang, med langt stærkere arkitektur. Men til en højere pris. Og det er hér hvor AMD har vundet mange slag. Nemlig den moderate investering det har været, at skulle skifte en CPU.
Der har de så været lysår forud for Intel, der jo skifter socket, som vi andre skifter underbukser.
K6-III var, en tomgangs-CPU, der kostede næsten lige så meget som en Pentium III, men havde ringere ydelse. Jeg ved godt, at flere "populære" sites siger det modsatte, men jeg har ikke set beviser på andet, end at K6-III'erens kortere pipeline var målbar. Den "rå" ydelse, har (stort set) alle dage ligget ved Pentium CPU'erne, og først udfordret med de seneste 5-6 års Opteron (og til dels FX-serierne) - som også er en bekostelig affære.
Intels genistreger har klart være Cu-mine, Northwood, Dothan og Core (2) arkitekturen - selvom mange nok ville give Nehalem samme hæder, mener jeg stadigvæk at det er unfair at sammenligne deres workstation-platform, selvom den godt nok røg ud - i store mængder - til masserne. Sandy-Bridge skal helt klart også have et ord med på vejen.
Omvendt, har AMD's genistreger været:
- Fornuftige priser
- Fremtidssikring, vha. sockets
Men, rå ydelse? Not so much.
Deres powerplay var klart, at de tog Intel med bukserne nede, da de lancerede de første Athlon CPU'er, og igen gav Intel buksevand med T-pip og Barton.
Men siden da, har jeg ikke rigtig set noget vildt imponerende fra AMD.
Jeg håber derfor på at Bulldozer bliver CPU'en der ændrer min opfattelse af AMD, som værende andet end det prisvenlige alternativ 🙂