Jeg har prøvet at google det, men kunne ikke lige umiddelbart finde noget. 🙂 Jeg har lige set videoer omkring hvor folk fjerner låget på cpu'en for at erstatte noget thermal paste med en bedre udgave. Så tænker jeg, hvorfor kan man ikke bare putte ens køler direkte ovenpå? Udfra navnet så skal den "sprede" varmen. Synes altid at folk går MEGET op at der ikke må være en knivspids for meget thermal paste, fordi så stiger temperaturen. Dog med IHS på, skal ens køler igennem give 2 ekstra lag, hvilket jeg forestiller mig er værre?
Jeg vil tro den er til for at beskytte selve chippen imod stød og slag ved montering af køler, plus at den rent faktisk spreder varmen ud i et lidt større areal, som vi igen forstørrer gennem køleren.
Hoved opgaven for den er at beskytte CPUen det næste er at sprede varmen over en større overflade og dermed få mulighed for at få mere varme fra den og ud i køreren.
I gamle dage var heat spreateren loddet fast på ICen hvor den indtil Devils canyon bare havde køle pasta under
#2 I helt gamle dage (min første AMD chip 1 Ghz single core ca år 2000), var der slet ingen "låg" på kernen. Det resulterede i en hel del knækkede kerner rundt om i de små hjem, når farmand ikke kunne sætte køleren lige på. Gætter på, at vore dages CPU'er er meget mere følsomme over for skæv belastning, så et "låg" er IMHO en rigtig god ting.
Wiki siger 2003 mht S754 -den platform hvor AMD lancerede 1.gen AMD 64
Ved at celeron/PIII chipsne havde en IHS, dog fyldte den ikke hele chipen som man ser det i dag. Mener jeg købte min Celeron omkring 2002, men kan huske forkert.
Ingen af AMDs CPUer til socket 462 (også kendt som Socket A) havde Heat Spreader. Alle andre Socket CPUer havde (og har) Heat Spreader. De fleste knuste CPU kerner skyldtes at køleren kunne monters forkert. Da bøjlen som holdt Heatsink fast var meget stram kunne man ikke føle at der var noget galt før det var for sent.
Fra min tid i en PC butik kan jeg forøvrigt fortælle at en brændt AMD CPU lugtede noget i retning af pizza. Selv om CPUen ikke blev knust ved fejl monteringen var det ikke usædvanligt at CPUen brændte af i stedet for, da den jo ikke blev kølet med køleren monteret så den kun berørte kanten af CPU kernen.
I tiden inden Socket A brugte AMD Slot A (CPU og køler i en enkelt pakning) CPUer fra før Slot A havde også Heat Spreader.
Svaret blev redigeret 2 gange, sidst af PCDania d. 24-06-2014 21:09:22.
Nu forstår jeg bedre den skræk min fætter har haft, hele vejen op gennem dette årtusind, for at rode med CPU og køler. Han har simpelthen ikke opdaget at der kom IHS på chippen. 🤣
Intel har også haft en række CPU'er som ikke havde IHS - har selv haft en Celeron 566 MHz til Socket 366 som ikke havde IHS (Intels kerner var bare ikke helt så sprøde som AMDs 😀 ).
Ovenstående har jo faktisk lettere rundede hjørner som sikkert skyldes lettere mishandling under påmontering af køler.
Ganske herlig CPU som snildt rendte 850MHz i 24/7 🙂
Og så var der jo også et marked for shims dengang...
Dengang man læse AMD cpu op med er par blyantstreger på cpu hehe. Har da selv taget livet af en håndfuld AMD cpu npr den forpulet køler skulle monteres.
#19 Jeg havde min oppe på 1085mhz, på en giga zalman luftkøler, men havde også fundet en guide på nettet hvor man skulle forbinde nogle benene på cpu´en for at hæve standard vcoren så man kunne hæve den endnu mere med bundkortet :D
kan huske jeg havde en "mobil" barton 2500+ på socket A DFI bundkort som blev opgradert til socket 939 med de berømte 3700+ som med lidt held ramte 3ghz stabilt. som blev bytte til en opteron 165 "dual core" some jeg tog ihs af. ja det var tider :)
Formålet er at Intel såvel som AMD kan garantere at hvis du monterer boxkøleren korrekt (MEGET SVÆRT at gøre forkert), så virker skidtet ude af boksen = mindre RMA
Før IHS blev almindeligt anvendt var det ikke unormalt at folk futtede skidtet af, og hvad skete der så? Ny chip.... Producenten sparer simpelthen penge...
Så kan man sige ligeså tosset man vil at det er for at sprede varmen, for det ene og andet - men det handler om kroner og øre når alt kommer til alt 😎