I dette afsnit af følgetonen om Svedels køkken, viser jeg hvordan du manuelt sliber en kniv på vådsten. Glem alt om smarte gadgets til automatisk slibning. Vådsten og knofedt - og øvelse - kan ikke gå galt. En slibesten koster ca. kr. 50,- og kan stort set ikke gå i stykker. Vedligehold kniven med gammeldags strygestål, til hverdag.
... uhh svedel. Du rammer mig godt nok lige i hjertet her, jeg vil godt vove den påstand at der er rigtig stor forskel på strygestål derude. Jeg er helt enig i at der behøver hverken at stå global, zwillinge eller andet flot dyrt mærke foran, men materialet du vælger er ikke helt ligegyldigt:
- Alm. strygestål, rejser ægget, har ingen slibende effekt. Må ikke bruges til hårdt ståls knive, (Man chipser kniven så at sige).
- Keramisk strygestål, har en let slibende effekt, rejser ægget, må bruges til alle slags knive. Går i stykker hvis du taber det. (generelt at anbefale til de fleste, som forstår at passe på deres værktøj)
- Diamant strygestål, har en kraftigt slibende effekt afhængig af hvor fint/groft du køber det, skal afsluttes med et alm eller keramisk strygestål da det ikke retter ægget op, men udelukket sliber. Er ikke bekendt med om det må bruges til hårdtståls knive, men tvivler. Med tiden forsvinder diamant støvet, så det er ikke en evigheds investering.
Hvis jeg må tillade mig at knytte en kommentar til dit håndarbejde, så holder du en alt alt for spids vinkel på kniven ved strygestålet, som udgangs punkt skal du holde samme vinkel som knivene er slebet ved (15 grader for de fleste knive) dernæst skal du ligge mindre pres på kniven, den skal skøjte silkeblødt ned over stålet(som en kvindes tunge spids ned af....), alt hvad du har set i fjernsynet af tossede intro'er til kokkeprogrammer skal du glemme ;)
Ydermere, som du bliver anbefalet så prøv at kig lidt på at få nogle slibesten hjem i de rigtige kornstørrelser, så bliver det for alvor sjovt -og skarpt. Behøver ikke koste en bondegård, jeg benytter mig personligt af https://www.knivesandtools.de som har nogle meget fornuftige priser. Hvis du skal skære papir og telefon bøger, skal du have styr på vinkelen, en vinkel guide til slibesten koster ikke ret mange kroner, og er en super investering til man har vinkel siddende på rygraden.
At holde sine knive skarpe kan næsten være lidt af en hobby, jeg har selv adskillige vådslibe sten liggende i kassen, et Edge pro system har også sneget sig ind over dørtærsklen, og en graef cc 120 plus (til når det skal gå lidt hurtigt) skal man jo også have ;) og dertil har jeg et utal af strygestål i alverdens afskygninger, og med stor forskel på hver enkelte ;)
#6 Her gik jeg lige og følte mig sej med en kniv, fordi jeg efterhånden har lært at bruge et strygestål, og så viser du mig at der er en hel verden af grej jeg kan købe mig fattig i 😲
Det er bare endnu en ting jeg kan bruge alle mine lommepenge på udover computer, triatlon og cykelsport. Tak for det 🤣
Moderator
Tilføjet: 20-01-2018 22:36:46
Svar/Indlæg:
2672/468
Jeg bruger selv et sæt slibesten fra Lansky med 5 forskellige kornstørrelser. Med Lansky er du sikker på vinklen, og gør man det ordentligt bliver de virkelig skarpe. Efter slibning pudses kniven på en læderrem for den sidste skarphed. 😲
#4 Den sten giver ingen mening. nogensinde overhovedet. 8000 er polering, og gå fra 1000 til 8000 er et alt for stort spring. Desuden er der slet ingen grund til, at gå over 1000. 800-1500 er altså skarpt. Er du sushi kok, så vil 2000 være det du skal op på. Alt over er polering, og gør ikke din kniv skarpere.