Spørgsmål til uddannelsevej - Datalog

Hyggehjørnet d.  29. juli. 2018, skrevet af DJ Alban
Vist: 1130 gange.

DJ
 
Elitebruger
Tilføjet:
29-07-2018 22:24:12
Svar/Indlæg:
1431/233

Jeg smider lige en lidt offtopic tråd :). 

Men der er nok mange der har en del erfaring omkring mit spørgsmål herinde.



Jeg går i tanker om at søge ny uddanelsesvej, pga at mit job er mere og mere usikkert, derfor overvejer jeg en hel anden branche, eller ihvertfald gerne vil sikre mig selv med en anden uddanelse sideløbende. (jeg er idag assuradør).


Jeg har overvejet datalog (eller andet pc relateret) da jeg godt kan lide at arbejde med computer. Jeg har dog absolut 0 erfaring med at programmere. jeg vil gerne lave noget hvor man også er sikker på arbejde efterfølgende. Jeg kunne på sigt også godt tænke mig at blive selvstændig.

37 år. Bosat i Vejle. 

Er ikke super glad for skole, er meget mere til praktiks arbejde.

Har gennemført 10.k og HG, samt selvfølgelig en uddanelse på forsikrings akadamiet, som jo ikke er meget bevendt som datalog.




Jeg er klar over at jeg nok skal ha en snak med en vejleder i en eller anden form, men det kunne jo være der var nogen herinde der havde nogle forslag til hvad retning jeg kunne prøve at kigge i. 

Eller selv havde stået i samme situation og har nogle gode indspark.



Men er det overhoved muligt at tage sideløbende med et alm arbejde? For kan ikke overleve på SU.



Tråden blev redigeret 2 gange, sidst af DJ Alban d. 29-07-2018 22:51:52.
canny
 
Superbruger
Tilføjet:
30-07-2018 01:06:17
Svar/Indlæg:
1500/79

Hvis du ikke kan leve på SU, så kan du gøre en anden ting!

Selvlære lortet :) Simpelthen begynde at programmere det sprog du vil og så giv dig tid og ro til at nå det. Det kan godt tage et par år før du er der hvor du gerne vil være.!




Senosk
 
Overclocker
Tilføjet:
30-07-2018 01:16:06
Svar/Indlæg:
233/38

1) Vil anbefale at du kigger på ug.dk

2) Vil anbefale at du snakker med en vejleder på dit nærmeste uddannelsessted.

3) Hvis du ikke kan overleve på en SU, så må du have et rimelig stort forbrug, men det er en anden snak. Regn med at en uddannelse inde for IT op mod 25-30 timer om ugen, medmindre du kan få merit i nogle fag. 


Datalogi er en bachelor-uddannelse og kræver at du har haft gymnasielle fag. HG er ikke en gymnasieluddannelse, så det kræver at du læser nogle enkeltfag først.

Du kan læse lidt om det her:

https://www.ug.dk/uddannelser/...

?https://www.sdu.dk/da/uddannel... ?

https://www.aau.dk/uddannelser...


Du kan evt. også prøve at tage denne test: https://karriere.jobfinder.dk/...


Hvis du har interesse for IT, men ingen gymnasielle fag har, så kan du læse til IT-supporter el. datatekniker.

?Du kan læse lidt om det uddannelsen her:
https://www.ug.dk/uddannelser/...

?Jobbeskrivelse her:
https://www.ug.dk/job/erhverv-... ?



svedel77
 
Grafiker
Tilføjet:
30-07-2018 07:14:51
Svar/Indlæg:
2263/307

Datalogi er meget læsekrævende. Du skriver at du ikke er meget for at gå i skole. Allerede her er det en showstopper. Det er min erfaring, at indenfor IT vil de fleste arbejdsgivere se dokumentation for dine evner - eksamensbeviser. Derfor er det svært at få en fod indenfor som selvlært. Med de korte IT uddannelser er det meget svært at få arbejde. Jeg er selv IT-supporter og informatikassistent. Jeg er førtidspensionist idag, men da jeg arbejdede var det MEGET svært at få job.

Det er ikke for at tage pippet fra dig, men måske er IT ikke den rette hylde for dig. Du skriver at du er mere til praktisk arbejde. Selv ville jeg gerne være møbelsnedker, lige fra jeg var 4 år, til jeg var 14. Mange ser ned på håndværkere, men det er en stor fejl. Håndens arbejde kan være fantastisk tilfredsstillende. Lige for tiden skriger man på håndværkere, så det er relativt let at få job, når du er færdig. Som håndværker er du sikker på at du har fri til tiden. Indenfor IT er der frygteligt meget overarbejde.



DJ
 
Elitebruger
Tilføjet:
30-07-2018 07:51:27
Svar/Indlæg:
1431/233

1# også en mulighed jeg syntes lyder spændende :). Men nok lidt urealistisk ikke at ha noget at læne sig op af mht struktur og retning.


2# Rigtig fin forklaring, jeg kigger på de forskellige link du har smidt ind. Og mange tak for de nævnte alternativer, dem kigger jeg også lidt på

Ang at leve på SU, så er det vist meget svært for alle der har været i job. 2 biler, stort hus, hund osv gør jeg skal vende mit liv 180 hvis det skulle kunne lade sig gøre.


3# Det er lidt noget hø at det er læsekrævende... 😀. 

Men jeg kan godt bide det i mig hvis det er indenfor en overskuelig tidsramme.. At jeg har sagt jeg er til praktisk arbejde er måske også en forkert formulering.. Jeg mener bare jeg er til arbejde frem for skole. 😉

Jeg har masser af respekt for håndværkere og er også selv god med hænderne. Men jeg bliver aldrig selv håndværker.

Lønnen er simpelhen for lav og arbejdet er hårdt. Jeg har dårlig knæ, så skal ikke ha et for "aktivt" arbejde.

Jeg har overhoved ikke tænkt over at man kunne blive "selvlært". Men som nævnt er det nok urealistisk når jeg er på "0" nu, aner ikke hvor jeg skal starte og slutte. Jeg brugte dog 4 år at mit liv på at blive uddannet "butiks assistent", det har ihvertfald været 100% spild af tid, ingen af de steder jeg har arbejdet har det været et krav, og så er det jo ærgerligt at ha brugt så langt tid på "ingenting".



martinta
 
Senior Skribent
Tilføjet:
30-07-2018 08:19:01
Svar/Indlæg:
2826/100

#4

Kan du komme lidt nærmere på hvad det er du gerne vil lave? IT er jo et ret vidt begreb, og kan ikke helt læse ud fra det du skriver om du har sat dig ind hvad der egentlig er af muligheder.

Men som jeg ser det, så er der forskellige veje at gå. 


  • Udvikler (datalog/datamatiker)
    • Skriver kode, laver programmer, er enten ansat som intern i større virksomheder, eller er ansat i virksomheder som sælger et produkt. Typisk fornuftige arbejdstider men dem jeg kender får dog en forholdsvis lav startløn (fra 25k til omkring 33-34k) 
  • Tekniker
    • It Supporter
      • Typisk support til slutbrugere, rigtig mange sidder i jobs hvor de ikke rigtig kan komme videre, selvom de har lysten til at komme lidt væk fra slutbruger support og lave backend servere i stedet. Dem jeg har talt med har en forholdvis lav løn (det varierer, men har kendskab til nogen som får mellem 23 og 30k om måneden)
    • Data tekniker
      • Infrastruktur
        • Sidder typisk som konsulent eller 3. level i diverse virksomheder, håndterer det bagved liggende som opbygning af servere, projekter i forbindelse med ny indkøb mm. Bedre løn en IT supporter (kender folk i lønspændet imellem 33-50k)
      • Netværk
        • Sidder typisk som konsulent eller intern netværksmedarbejder i større virksomheder, kræver en ret stor evne til at holde overblikket. 

Ovenstående er 100% på mine egne erfaringer, har selv taget en datatekniker som jeg startede i 2009, og har arbejdet med det lige siden. Det skal dog siges at jeg ved der er mange IT supporterer som også laver andet end kun telefon support, men har bare mødt virkelig mange som bliver trætte af det, men som sidder fast og ikke kan komme videre derfra.

EDIT: men kan dog lige for en ordens skyld sige at der er rift om Drift folk lige i øjeblikket, får i gennemsnit én seriøst henvendelse fra en headhunter om ugen og det har været sådan indtil videre det meste af 2018.


Svaret blev redigeret 1 gang, sidst af martinta d. 30-07-2018 08:20:17.


DJ
 
Elitebruger
Tilføjet:
30-07-2018 09:09:55
Svar/Indlæg:
1431/233

5#

Du har ret, jeg har overhoved ikke sat mig ind i mulighederne. Derfor er det ret fedt du gider liste dem op :). Jeg tænker jo bare IT det er en retning jeg godt kunne tænke mig at hører noget mere om. Og rigtige erfaringer herinde fra er ofte mere værd end at læse side op og ned på en uddannelses side. Ligeledes med løn og mulighed for ansættelse bagefter.


Jeg kunne som sagt godt tænke mig noget hvor man kunne blive en selvstændig konsulent der "fixer" et eller andet IT relateret problem en virksomhed måtte ha behov for at få løst. Hvor de hyrer en ekstern konsulent som er specialiseret indenfor det.


Men alt dette handler jo også meget om hvad der er realistisk at nå, når det primært handler om at det skal være sideløbende med et nuværende job, hvor aftenskole og online kurser kan få mig i mål.


Hvor lang tid tog uddannelsen som datatekniker du har valgt?



gammelgaard_mink
 
Elitebruger
Tilføjet:
30-07-2018 09:18:29
Svar/Indlæg:
979/49

Jeg er selv udlært datafagtekniker med infrastruktur som speciale. Jeg blev udlært for 2-3 år siden og i dag, installere jeg ERP systemer - altså sørger for at eksempelvis en SQL server kan kommunikere med sin applikations server (kunne være en WEB server). Hovedparten af mit arbejde er "software" baseret, mens uddannelsen er "hardware" (også virtuel) baseret. Det har ikke så meget med netværk, lager systemer og CPU/RAM at gøre - men så alligevel, altså jeg kan gøre brug af de kompetance jeg har opbygget gennem uddannelsesforløbet og de praktiske erfaringer gennem læretiden på arbejdspladsen.

Pointen er, datafagtekniker er en god uddannelse der vil give dig mange forskellige jobmuligheder. IT-support er i mine øjne et no-go.



Senosk
 
Overclocker
Tilføjet:
30-07-2018 09:26:04
Svar/Indlæg:
233/38





    • Data tekniker
      • Infrastruktur
        • Sidder typisk som konsulent eller 3. level i diverse virksomheder, håndterer det bagved liggende som opbygning af servere, projekter i forbindelse med ny indkøb mm. Bedre løn en IT supporter (kender folk i lønspændet imellem 33-50k)
      • Netværk
        • Sidder typisk som konsulent eller intern netværksmedarbejder i større virksomheder, kræver en ret stor evne til at holde overblikket.



Skrev martinta d. 30-07-2018 08:19:01


Du har lavet lidt en forkert opdeling af datatekniker, og ja, jeg kan læse du arbejder med det.

https://www.sde.dk/uddannelser... , https://www.herningsholm.dk/eu... , http://www.mercantec.dk/teknol... , http://www.tec.dk/erhvervsudda... , https://elevplads.dk/erhvervsu... , UG.dk samt praktikpladsen.dk bliver det opdelt i:

Datatekniker er opdelt på den her måde:

Datatekniker m. speciale i infrastruktur - Dem der arbejder med netværk.

Datatekniker m. speciale i programmering - Dem der arbejder med programmering.



Senosk
 
Overclocker
Tilføjet:
30-07-2018 09:32:14
Svar/Indlæg:
233/38

Kan åbenbart ikke få lov til at rette mit opslag (fucking irriterende!), så skriver det lige igen:



Til #5


    • Data tekniker
      • Infrastruktur
        • Sidder typisk som konsulent eller 3. level i diverse virksomheder, håndterer det bagved liggende som opbygning af servere, projekter i forbindelse med ny indkøb mm. Bedre løn en IT supporter (kender folk i lønspændet imellem 33-50k)
      • Netværk
        • Sidder typisk som konsulent eller intern netværksmedarbejder i større virksomheder, kræver en ret stor evne til at holde overblikket.



Skrev martinta d. 30-07-2018 08:19:01 



Du har lavet lidt en forkert opdeling af datatekniker, og ja, jeg kan læse du arbejder med det.

Datatekniker er opdelt på den her måde:

  • Datatekniker m. speciale i infrastruktur - Dem der arbejder med netværk.
  • Datatekniker m. speciale i programmering - Dem der arbejder med programmering.

Hvilke diverse erhvervsskoler også skriver:

Syddansk Erhvervskole: https://www.sde.dk/uddannelser...   Herningsholm Erhvervsskole: https://www.herningsholm.dk/eu...   Mercantec Viborg: http://www.mercantec.dk/teknol...   Technial Education Copenhagen: http://www.tec.dk/erhvervsudda...
Elevplads.dk: https://elevplads.dk/erhvervsu...  
UG.dk https://www.ug.dk/job/erhverv-...




?



martinta
 
Senior Skribent
Tilføjet:
30-07-2018 09:54:48
Svar/Indlæg:
2826/100





    • Data tekniker
      • Infrastruktur
        • Sidder typisk som konsulent eller 3. level i diverse virksomheder, håndterer det bagved liggende som opbygning af servere, projekter i forbindelse med ny indkøb mm. Bedre løn en IT supporter (kender folk i lønspændet imellem 33-50k)
      • Netværk
        • Sidder typisk som konsulent eller intern netværksmedarbejder i større virksomheder, kræver en ret stor evne til at holde overblikket.



Skrev martinta d. 30-07-2018 08:19:01



Du har lavet lidt en forkert opdeling af datatekniker, og ja, jeg kan læse du arbejder med det.

https://www.sde.dk/uddannelser... , https://www.herningsholm.dk/eu... , https://www.mercantec.dk/tekno... , https://www.tec.dk/erhvervsudd... , https://elevplads.dk/erhvervsu... , UG.dk samt praktikpladsen.dk bliver det opdelt i:

Datatekniker er opdelt på den her måde:

Datatekniker m. speciale i infrastruktur - Dem der arbejder med netværk.

Datatekniker m. speciale i programmering - Dem der arbejder med programmering.


Skrev FjolleThePirate d. 30-07-2018 09:26:04
My bad, dengang jeg tog uddannelsen var der kun én vej 😛 men nu du siger det, så er det rigtigt, mente det var server/netværk den blev delt op i, men det var programmering/infrastruktur.?


Xoferif
 
Overclocker
Tilføjet:
30-07-2018 10:09:52
Svar/Indlæg:
464/7

Jeg selv er udlært Datatekniker m. speciale i programmering, blev udlært sidste år, udlært ved B&O og uddannelsen tog 5 år, inkl grundforløbet. Jeg er ansat ved DEIF AS nu, som 'Software Test Developer' hvor mit focus ligger på at automatisere alle nuværende test, for at afhjælpe udviklings tid til de andre software udviklere. Det er et kanon arbejde, masser af udfordringer, da der i min position både kommer opstilling af udstyr, instilling af det, programmering af det, og starte tests op, verificere  alt kører som det skal, samt hele tiden at optimere, og skrive flere tests til de nye features de andre udvikler. Det er Awesome.


Angående at få job, som programmør i sinde, sendte jeg én ansøgning og fik jobbet her ved DEIF. med en startløn på 27k, hvilket jeg ikke selv synes er helt dårligt her i det midtjyske. Jeg har dog hørt om andre som har lidt sværere ved at få job, men om det skyldes dem, deres CV eller ansøgning, skal jeg ikke kunne forklare.


jeg har et par kammerater som har en startløn på 35k+, men de ligger øst for storebælt, så startlønnen kommer meget an på geografi. (:


Håber det kunne være lidt til hjælp.



martinta
 
Senior Skribent
Tilføjet:
30-07-2018 10:29:02
Svar/Indlæg:
2826/100

#6

du kan tage den på to måder (så vidt jeg ved)

1) ca. 5 år, hvor du får et grundforløb og tager den som en hver anden erhvervsskole uddannelse, dvs. efter du har grundforløbet skal du skiftevis i praktik/skole (mener det er ca. 10 uger om året som er skole) du får elev løn under hele perioden fra det øjeblik hvor du finder en læreplads.

2) tage den som det vi kaldte gnu (ved ikke hvorfor), men det er mere tiltænkt en person som er selvlært og gerne vil have papir på det, i det tilfælde vil man kunne springepraktik delen over, og så kun tage skole delen, som så afsluttes med en svendeprøve.

Et 3. alternativ der kan overvejes, er jo at studere selv i din fritid. Hvis det er infrastructure som du vil arbejde med, så er rigtig meget i forhold til at få job bundet op på certificeringer. Der findes en del sider på nettet (de koster dog), hvor du kan tage kurser, som forbereder dig på at tage certificeringer, delt op i specifikke områder, hvor du starter med MTA (på nogle af dem), derefter en MCSA og kan slutte på en MCSE. Lad os nu sige du har en MCSA på Server 2016 (snart 2019), og tager en tilsvarende MCSA på ?cloud platforms, så bør du kunne vække interesse og får en arbejde i første omgang. Så har du ikke en uddannelse til at underbygge det, men så er du indenfor. Udfordringen ved denne er at det er helt udelukket at søge stillinger i det offentlige da de kigger benhårdt på uddannelse, og nærmest intet andet. ?

Den kan ses herunder som PDF. ?

http://download.microsoft.com/... ?


Siderne jeg talte om kunne være CBT nuggets eller pluralsight. du kan søge på en specifik certificering derinde, og så går bare igang. ?



Senosk
 
Overclocker
Tilføjet:
30-07-2018 11:10:10
Svar/Indlæg:
233/38

#10 & #12

Som det er nu, så er det i hvert fald opdelt i infrastruktur og programmering.
Selv skal jeg begynde for 3. gang (længere privat historie om hvorfor) på datatekniker m. speciale i infrastruktur.
Jeg ved godt at der er lidt programmering i det, men fordi jeg hader at programmere, så har jeg valgt infrastruktur fremfor programmering, men det er jo hvad man er mest til.

Skulle TS ( ) vælge, at tage uddannelsen på en erhvervsskole, så skal han på Grundforløb 2, som er 6 mdr. og derefter på hovedforløbet, som så varer de der 4-5 år.


Jeg tænker at det ville være mest praktisk, da han så ville kun få en masse certifikater gratis af skolen, fremfor at skulle betale dem via selvstudie.
Nogle af mine undervisere har fortalt, at nogle af MS' certifikater koster over 5000 kr., og vil man have så mange som muligt, så kan det hurtigt løbe op.



martinta
 
Senior Skribent
Tilføjet:
30-07-2018 12:56:15
Svar/Indlæg:
2826/100

#13

Dengang jeg tog den var du tvunget til at have en del programmering, det er så heldigvis meget begrænset i dag 🙂 

Hvilken skole skal du gå på, medmindre noget er lavet helt om siden sidste år, så har dine undervisere ikke været helt ærlige. Du får ikke certificeringerne på skolen, du får et kursus der skal gøre dig nogenlunde klar til certificeringen, herefter får du et kursus bevis. Du skal selv manuelt melde dig til selve prøven efterfølgende.

Dertil kommer, at det undervisning du får på skolen langt fra er nok til at du kan klare selve certificeringen, erhvervsskolerne er så pressede økonomisk at de ikke ligger ressourcerne i det til at de kan give dig så god undervisning.


Skulle TS ( ) vælge, at tage uddannelsen på en erhvervsskole, så skal han på Grundforløb 2, som er 6 mdr. og derefter på hovedforløbet, som så varer de der 4-5 år.

lige så vi er enige, uddannelsen varer 4-5 år, men de er blandet skole/praktik, du er ikke på skole i 4-5 år under den uddannelse, det er du kun hvis kommer i skolepraktik, så ikke ligefrem er helt optimalt.

en certificerings prøve koster typisk imellem 1200-1700,- på teknologisk institut, minus den tid og de ressourcer du skal smide efter at læse op til den.



Svaret blev redigeret 1 gang, sidst af martinta d. 30-07-2018 13:01:50.


Xoferif
 
Overclocker
Tilføjet:
30-07-2018 13:45:15
Svar/Indlæg:
464/7

#14 i juni 2017 kom den nye version af datatekniker uddannelsen, kan ses her: https://iu.dk/public/dokumente... ?

?så som infrastruktur er det nu minimalt hvad man har af programmering, udover selvfølgelig det af cisco, hp mm udstyr.

?samt af programmør uddannelse får en hel del mere programmering. (:


og så er der også nogle små ændringer til IT supporterne.



martinta
 
Senior Skribent
Tilføjet:
30-07-2018 20:20:12
Svar/Indlæg:
2826/100

Har lige skrevet med en af lærerne på EUC Syd i Sønderborg, og de bekræfter at du stadig ikke får hverken MCSA eller CCNA cert, du får kurser som skal forberede dig, men ingen certificering. 



DJ
 
Elitebruger
Tilføjet:
31-07-2018 08:31:19
Svar/Indlæg:
1431/233

Tak for hjælpen alle.

Der er ihvertfald rigelig her til at kigge videre på.