Hvordan kan det være..?
Der er naturligvis en grund til at en CPU med flere kerner end der umiddelbart er til rådighed, har fået deaktiveret de restrende kerner. Heldigvis er det ikke nødvendigvis nogen dårlig ting.
Det forholder sig nemlig således at når AMD producerer CPU'er, så er det billigst at lave hele baduljen så “groft” som overhovedet muligt. Dvs. at f.eks alle Phenom II X2- og X3 modeller, oprindeligt er lavet med 4 kerner. Det samme gælder for den enkeltkernede processor Sempron, der oprindeligt er lavet som en dualcore.
Efter chippene er produceret bliver de testet, og derefter sorteret efter ydeevne. De bedste chips bliver sorteret fra til de dyreste modeller. Dem der er knap så gode ryger niveauet under osv. indtil alle chips har fået deres plads i hirakiet af sorterings-grupper.
Endelig har vi så en bunke af chips i den lave ende, hvoraf nogle af disse har en såkaldt “cripled core” – altså en forkøblet kerne der enten slet ikke virker, eller også virker den bare ikke optimalt. Disse chips bliver smidt i en pulje sammen med resten af chips’ne fra den tunge ende af feltet – dem der har alle kerner fungerende, men dog ikke clocker så godt så de er røget i den bedste bunke (til de dyreste modeller).
Her kunne man så spørge sig selv om, hvorfor de fungerende chips bliver smidt i samme pulje som de forkøblede. Svaret er ret simpelt. Det handler simpelthen om udbud og efterspørgsel. Hvis AMD skulle “løbe tør” for de mindre CPU-modeller med færre kerner, så var de i realiteten nød til, enten at overlade markedet til konkurrenten, eller sænke priserne på de dyrere modeller og derved miste en hel masse indtægt. Derfor er det billigere at ta’ fungerende processorere, låse kerner i dem, og sælge dem for en lavere pris, samtidig med at salget (og prisen) på de dyrere modeller bliver opretholdt.
Tilbage har vi altså en pulje af chips, hvor det er lidt af et lotteri, om hvorvidt den processor man har købt, reelt set har alle 4 kerner fungerende, eller om den ret beset har fået deaktiveret en eller flere kerner, simpelthen fordi den/de ikke virker. Derfor kan man desværre ikke på forhånd gå ud fra, at fordi man køber en bestemt processor, at den pr. automatik også kan låses op. Til gengæld kan man bruge de mange beretninger på nettet til at fastslå;
1) At det kan lade sig gøre
2) Hvilke bundkort / BIOS-versioner der kan bruges
3) Hvilke såkaldte ’steppings’ (en slags dato-kode) der har den højeste succes-rate
Men det kommer vi til senere. Lad os nu for pokker se de ydelsesgrafer!