Elektro ingeniører på Duke University siger at nogle unikke menneskeskabte materialer bør forbedre trådløs strøm overførsel drastisk, så bærbare computere, mobiltelefoner eller endda biler kan oplades uden brug af kabel.
De har studeret et meta-materiale der ligner brune persienner i miniature. Beliggende mellem energikilden og modtager enheden, kan det i høj grad koncentrere den fremsendte energi, og give energi til at rejse med minimal tab af energi.
"Vi har i øjeblikket evnen til at sende små bidder af energi over korte afstande, som i radio frekvens identifikation (RFID)-enheder. Dog vil større mængder af energi, som det ses i lasere eller mikrobølgeovne, vil brænde alt på sin vej", siger Yaroslav Urzhumov, assisterende professor i elektrisk og computer ingeniør.
"Baseret på vores beregninger, burde det være muligt at bruge dette ny meta-material til at øge den mængde strøm der sendes uden de negative bivirkninger".
Forskningen bygger på begrebet kaldet "Superlenses". Traditionelle linser får deres energi ved at styre stråler, når de passerer gennem de to udvendige flader af linsen. På den anden side leder SuperLens, som i virkeligheden er meta-material, der dirigerer bølgerne inden for hovedparten af linsen mellem de udvendige flader, der giver forskerne en langt større kontrol over hvad der passerer igennem den.
Meta-material der bruges til trådløs overførsel af strøm vil være lavet af hundreder eller tusinde af individuelle tynde gennemførte sløjfer arrangeret i et array. Hver brik er lavet af den samme kobber-på-glasfiber substrat, der anvendes i printkort, med overskydende kobber ætset væk. Disse stykker kan så arrangeres i en næsten uendelig række af konfigurationer.
"Systemet skulle være skræddersyet til den konkrete modtager i enheden. Dette giver mulighed for at energi senderen og modtageren kan "tune" sig in til hinanden. Denne nye forståelse af hvordan meta-material kan være færdige og arrangeres bidrage til at gøre udformningen af trådløs strøm overføring mere fokuseret", siger Urzhumov.
Kilde:
http://www.tgdaily.com/general-sciences-features/56143-new-metamaterial-facilitates-wireless-power .