Laser varme kan give os lynhurtige harddiske
-Måske har harddiske en joker mod SSD'erne
Jeg går ud fra at rigtig mange læsere på HwT idag sidder med Solid State diske (SSD, red.) og så en gammeldaws harddisk til at have musik, spil, film osv. på. Jeg gør i hvert fald selv. De seneste år er SSD'er stromet frem, og pt. har de fået endnu et boost fordi at priserne på harddiske er røget gennem taget, grundet oversvømmelser i Thailand.
Dog lever de endnu - harddiskene altså - det skyldes fordi det under normale omstændigheder er muligt at få dem med masser af plads og til meget få penge, men alligevel så er de altså langsomme, når først SSD'en kommer. Og med en GB pris på omkring 10 DKK, så er SSD'er ikke den oplagte lager disk.
Det er der muligvis blevet lavet om på nu. En gruppe forskere fra universitetet i York har fundet ud af at hvis man varme stedet der skal skrives op til 800 grader, så vil det gå ufatteligt meget hurtigere end det gør idag.
Det der sker, er at de i en milliontedel af en milliontedel af et sekund stråler en laser ind på det sted der skal skrives og varmer stedet op til 800 grader. 800 grader giver rigtig gode magnetiske egenskaber, og det er altså det som er hele fidusen.
Forskerene mener at det med teknikken er muligt at få en harddisk til at skrive med op mod en terabyte i sekundet, hvilket dog ikke vil være muligt, fordi at det næppe er muligt at finde en kilde - end ikke RAM - som leverer data hurtigt nok til harddisken, men så er harddisken i hvert fald ikke flaskehals, som den jo typisk er idag.
Iøvrigt skulle det skære en fin del ned på energi forbruget, selvom det ikke er så enormt højt igen.
En ting jeg selv har tænkt på er om det kunne give pladsbegrænsninger. Hvis man kigger på billedet ovenover, så kan man se at der er flere plader i harddisken, og det hjælper gevaldigt på kapaciteten, men om det er muligt at stråle på hver indivudel plade, eller om man kun kan have to plader hvis der skal bruges "hotspot" teknikken.
Alligevel er det godt at se at harddisken måske har en chance - alligevel. Desværre ser det ikke ud til at der er gjort noget ved søgetiden eller læse hastigheden. Hvornår - hvis det sker - at teknikken vil blive benyttet vides desværre ikke.
Kilder: Ingeniøren og NewScientist