2012 bliver fusionernes år

Diverse d.  17. februar. 2012, skrevet af Emillos 3 Kommentarer.  Vist: 880 gange.

 

Der var engang, hvor Microsoft stort set havde monopol på computernes styresystemer. Datidens PC og PDA var henholdsvis Windows og Windows Mobile, mens mobiltelefonen var præget af en række af meget simple styresystemer. Sådan er det ikke længere. Den seneste årrække har nemlig ændret hele den måde vi tænker computerenheder på. Mobiltelefonen og PDA'en er blevet til en smartphone, og den konventionelle bærbare computer er for alvor blevet udfordret af tablet'en.


Mobile styresystemer rykker frem

De touchstyrede enheder har for alvor sat skub i diversiteten af operativsystemer. I løbet af få år opstod både iOS, Android og Microsofts eget Windows Phone, der er radikalt anderledes end Windows Mobile.

Meget tyder desuden på, at Microsoft ligeledes er truet på firmaets kernefokus - PC'en. Der bliver hele tiden solgt færre stationære computere, mens 2012 allerede nu ser ud til, at blive Ultrabook'ens år, med små tynde bærbare computere. Computere, der ikke nødvendigvis behøver en processor med x86-instruktionssæt, eller et traditionelt Windows styresystem. Allerede nu har vi set ASUS fusionere den bærbare computer med tablet'en, med ASUS TransFormer Prime, der kører Android.

 

X86 på retræte?

ARM-processorer, som benyttes i smartphones og tablets, der er langt mere energieffektive end de konventionelle CPU'er, er det nye sort. Lige præcis derfor kommer Windows 8 i en udgave til ARM-processorer, der kommer til at ligne Windows Phone; og Apples styresystemer, iOS og Mac OS, nærmer sig konstant hinanden: Næste Mac OS, kaldet Mountain Lion, får angiveligt endnu flere iOS-elementer i sig, end den nuværende Lion allerede har. Desuden skulle Android 5.0 kaldet Jelly Bean, der skulle lande til sommer, nærme sig Chrome OS.

De traditionelle CPU-producenter, AMD og Intel, er ligeledes truet på eksistensen. Trods Intel allerede ejer en licens til implementering og producering af ARM-processorer, har chipgiganten indtil videre afvist, at fravige x86-vejen. I stedet er Intel gået sammen med Google om, at tilpasse Android til x86-kompatible processorer. AMD ser til gengæld ud til, at være blødt op mht. ARM, og afviser ikke længere at licensere ARM's arkitekturer.

Alt tyder på, at 2012 bliver fusionens år. Så er spørgsmålet bare hvordan. Og hvem der får den største del af kagen.

 

apprenti
 
Superbruger
Tilføjet:
20-02-2012 16:08:48
Svar/Indlæg:
196/10
Asus eee(transfor prime) lignende enhed med win8 og en i5 = epic winning!

Jeg ser ikke de store problemer for Microsoft, ja ipad og android-tablets vinder frem, men lige så snart folk finder ud af at de primært kan bruges til facebook og let notatskrivning så vil mange vælge et andet OS, fx win8 tablets(m tastatur)/ultrobooks eller macbook air.
Der får man væsentlig større produktivitet da tastaturet ikke fylder 40-50% af skærmen, plus at "normale" programmer kan køre derpå (for win8s vedkommende hvert fald).
Derudover så ser det ud til at Windows Phone 7.5 apps kun skal ændres 10% før de kan køre på Windows 8 tablets/pc'er(med touch formentlig), så jeg ser ingenlunde at MS skal bekymre sig - slet ikke hvis de får lavet en ny xbox eller får de nuværrende xbox enheder opdateret yderligere så der er endnu større synkronisering mellem WinPhone8 og Win8.
(derudover ser MS+Nokia ud til at blive et godt samarbejde, selvom det nok er en lige lovlig hurtig konklusion at drage)

Det samme gælder lidt for Apple, ja M Lion vil kunne vise beskeder - så er det system alt så heller ikke mere synkroniseret med iOS, for de apps der kan få lov til at komme til OSX skal skrives næsten helt om - altså dobbeltarbejde!
Jeg kunne for år tilbage (med Nokia N95/N8+ PC suite) se og sende beskeder etc - og det er da klart nemmere og en fin feature, men så er det heller ikke vildere. Jeg så gerne Apple gå endnu videre!
(Selvom det selvfølgelig blot er første skridt på vejen)
En tv-del vil blive interessant..

Intel har med deres i5-serie i fx HP Folio 13" og en Asus macbook-air kopi vist at der kan være performance (i stil med i3), men på kompakt plads. Derudover er Intel klar med Medfield som måske vil gå hen og blive rigtig interessant for tablets og samrtphones.


De eneste der skal føle sig lidt truet af tablet/ultrabookens fremtid er AMD, da de ikke rigtigt har så meget at byde ind med lige pt - og man udvikler jo ikke bare en ny ARM over night...
Please correct me hvis der er noget nyt omkring AMD jeg har overset.


Fearless
 
Elitebruger
Tilføjet:
20-02-2012 16:31:00
Svar/Indlæg:
4536/104
#1 jeg tror ikke helt du kan se sådan på det.

AMD har APU ´erne med langt flere kræfter end nogen anden PT.

+ lav energi apu´er har de jo også i netbooks osv. det drejer sig bare for dem om at få nogle lavere nm@32 og derunder produceret på en E-350 platform eller ligende. altså et setup med Dual core 1-2ghz. + et indbygget HD61xx/71xx/81xx series gfx. Og så at få strøm forbruget på den samlede enhed ned under 5-15watt. så Begynder det at ligne noget. Altså de er ikke langt fra at ha et produkt der har flere kræfter + bruger samme mængder strøm som deres konkurranter.

Men Ja intel har også et godt bud med I3/I5´ernes afløsere i fremtiden + HD3/4/5xxx combi løsningen.

Tror dog det blir tæt løb. Vi får moske enda et P3/Thunderbird - P4/XP preformance løb at se inden for smartphones/tablet verdenen som vi så for nogle år siden til PC´erne.


apprenti
 
Superbruger
Tilføjet:
21-02-2012 10:45:56
Svar/Indlæg:
196/10
#2, det jeg tænkte var egentlig også kun et enkelt år frem, hvor det er at ultrabooken og tablets'ne virkelig vil vinde frem. Og her og nu er AMD ikke klar med en APU løsning der bruger så lidt watt at de kan komme i tablets - ikke mig bekendt. Men ja, deres e-serie er ganske interessant - især 450, som vel næsten kan konkurrere med de små i3'er.