3-4år til næste OLED-TV fra Samsung

Skærme d.  12. januar. 2014, skrevet af red_martians 2 Kommentarer.  Vist: 2682 gange.


Samsungs kurvede OLED-skærm

OLED-skærme har efterhånden været på markedet i en del år, men kun i meget små størrelser som mobil-telefon-skærme mm. Men for skærm-producenterne har det i mange år været målet at få det implementeret i store TV-skærme.

OLED-teknologien vil fjerne en del af de problemer der  er tilknyttet de nuværende fladskærms-teknologier (plasma og LCD). Såsom problemer med betragtningsvinkler, lysstyrke, kontrastforhold, sortniveau, reflektioner, responstid, tykkelse, vægt, strømforbrug, mm. Der er meget få ulemper tilknyttet OLED og den eneste er reelle er nok muligheden for retention og burn-in som man kender fra Plasma.

Især LG og Samsung har år efter år ligget i fight om, hvem der kunne komme med det første TV til den almindelige forbruger. Både LG og samsung har faktisk leveret varen i år, omend de er ret dyre.

Men på CES-messen har OLED været ganske let at overse i år, for der har faktisk kun været ganske få skærme udstillet. Den eneste producent der har vist et ganske flot antal OLED-skærme er LG.

LG's kurvede OLED-skærm, den utroligt tynde skærm er forstærket med kulfiber.

Grunden hertil er mange. Samsung og LG største konkurrent er faktisk midt i en skilsmisse. Det er Sony og Panasonic der for ca. et år siden bebudede at de ville samarbejde om at få OLED-produktionen op at køre, så de havde et Japansk alternativ til Koreanerne. Men for ganske få uger siden stoppede det samarbejde, og det er ganske ærgerligt da de to havde/har en ganske effektiv produktionsmetode hvor man printer LED'erne (det kommer vi til lidt senere)

Panasonic havde lidt fremme, men ifølge repræsentanter på messen, var det hovedsageligt for at vise at de stadig hænger ved, men de kunne ikke give nogen dato for hvornår de kunne være klar med et desideret TV. Hvilket må være ganske hårdt for panasonic, da de netop bebudede at ved lukningen af deres plasmaproduktion, vil fokuserer på at få færdigudviklet OLED-produktionen så de hurtigere kunne være klar med en egentlig OLED-konkurrent med høj billedekvalitet. 

Den anden er Samsung, der her for ganske få måneder siden fik en 55" kurvet OLED-skærm i handlen, og det en skærm der har fået utallige meget rosende anmeldeser. Vicedirektøren for Samsung har fortalt pressen at de ikke regner med nogen ny OLED-model i 3-4år. Det er simpelthen for svært og dyrt at producere skærmene. Så udviklingen af kommende nye TV er faktisk lagt på is, indtil man har en mere effektiv og billigere metode til produktion af OLED.

 

Og hvorfor er det så så dyrt, og hvad kunne være grunden til den passivitet?

Jo. Det kunne være fordi Samsung bruger en kondenserings-teknik til produktion af deres OLED-paneler. Kort fortalt hænger materialerne ganske rigtig fast til panelet, men også alle de steder hvor det ikke bør hænge ved.. Der er altså et meget stort spild i deres produktionsmetode. Netop her kan/kunne panasonics/sonys teknik med at printe være det der kan få banket produktionsprisen i bund.

Hvad gør LG så anderledes end samsung? Jo de snyder faktisk lidt. Deres OLED'er er ikke røde, grønne og blå som Samsungs (hvilket der skal 3 forskellige pigmenter til at lave) LG's er hvide med et rødt, grønt og blåt farvefilter foran. Det ironiske er faktisk at LG's hvide pixels faktisk indeholder alle 3 farver og pigmenter ligesom samsung, for at give den hvide farve. Men de kan svine lidt mere under produktionen, og faktisk er et af OLED største ulemper (burn-in) et langt mindre problem med LG's teknologi end de konkurrerende produktions-metoder.

LG's teknologi tillader lidt mere svineri under produktionen, men kræver farvefiltre for at virke.

Dertil er der en ekstra, såkaldt subpixel, uden farvefilter til at øge lysstyrken.

LG ser altså ud til at blive den producent der først får et egentligt line-up af OLED-TV lige nu. Hvilket ihvertfald ikke er positivt for konkurrencen, men måske er ganske godt for LG der i en del år har været godt presset af Samsung, trods ganske gode produkter.

Lige nu koster både Samsung og LG's OLED-skærme omkring 50.000 for en 55". LG har to typer, en flad og en kurvet og samsung har kun en kurvet. Begge producenters skærme er rost til skyerne, så alt i alt ser fremtiden lys ud, spørgsmålet er som sådan bare, hvor mange år vi normale forbrugere skal vente på dem?

Link til Samsungs udtalelse: http://www.avforums.com/news/ces-2014-no-more-samsung-oled-tvs-for-3-to-4-years.9781

1EaR
 
Elitebruger
Tilføjet:
12-01-2014 23:54:36
Svar/Indlæg:
5750/124
Det er nitten at Panasonic/Sony er gået fra hinanden... For Pana-plasma savnes altså i lineup'et 😕


cbj7000
 
Overclocker
Tilføjet:
13-01-2014 22:55:19
Svar/Indlæg:
189/6
Fed artikel.
Trist nyhed.