Retssagen om det lovlige i IBMs hemmelige jobklausuler blev skudt i gang i går med det første indledende advokatmøde.
Hvis IBM taber sagen, kan IBM's 7000 ansatte efterfølgende også lægge sag an med mulighed for at få tilkendt en kontant kompensation.
Hver person kan stå til at få mellem 5000 kroner og seks måneders løn.
I yderste konsekvens - og alt afhængigt af løn-niveauet hos sagsøgerne - kan IBM Danmark altså riskere at miste over en milliard kroner.
Det er den tidligere sikkerhedskonsulent i IBM Danmark, Claus Juul, der lægger sag an gennem fagforeningen Prosa.
IBM måtte sidste år efter artikler i Computerworld indrømme at have haft hemmeligholdte jobklausul-aftaler med en række andre firmaer i it-branchen.
Claus Juul valgte i foråret i år at rejse til IBM generalforsamling i USA for at klage over IBM Danmarks brug af firmaets etiske retningslinjer. Han blev derefter fyret.
Ifølge pressechef Marie-Louise Arnfast mener IBM, at afskedigelsen var sagligt begrundet.
»Men af procesøkonomiske grunde har vi valgt at afslutte denne del af sagen ved at imødekomme det rejste krav om tre måneders løn,« fortæller Marie-Louise Arnfast.
Sagen kan dog blive væsentlig dyrere for IBM. Prosa og Claus Juul mener, at IBM overtrådte ansættelsesbevisloven, der siger, at væsentlige forhold omkring en ansættelse skal stå i kontrakten, samt funktionærloven. Sidstnævnte giver retningslinjer for arbejdsgiverens binding af ansatte med af kunde- og konkurrence-klausuler.
»Det er helt klart reguleret i funktionærloven hvad man skal have som kompensation for at påtage sig disse klausuler,« siger Hanne Lykke Jespersen, der er faglig sekretær hos Prosa.
Hvis anklagerne får ret, vil den mindste bod ifølge det relevante godtgørelsesniveau ligge på 5000 kroner. Det gælder mindre fejl og mangler, som ikke har haft eller kunne have haft konkret betydning for ansættelsesforholdet.
Dernæst skal der ses på, hvorvidt fejlen har haft eller kunne have haft konkret betydning for ansættelsesforholdet. Da vil boden ligge på mindst 10.000 kroner. Ved skærpede omstændigheder kan arbejdsgiver idømmes en bod på op til seks månedes løn. For Claus Juul ville det svare til omtrent 200.000 kroner.
»Hvis vi vinder Claus Juuls sag, så kan andre jo gå ud og rejse erstatningssag også,« siger Hanne Lykke Jespersen.
Hun understreger, at sagen ikke er en kamp mod IBM, men mod de hemmelige jobklausuler. Derfor vil der heller ikke ligge en decideret opfordring fra Prosa om at rejse flere sager.
»Hvis IBM bliver dømt skyldig, så har vi jo trukket tæppet væk under klausulerne,« fortæller Hanne Lykke Jespersen.
Claus Juul tror heller ikke, at alle ansatte ved IBM vil vælge at lægge sag an, hvis han vinder. De fleste IBM-medarbejdere, der er fulgt med fra opkøbte firmaer vil dog lægge sag an, vurderer han. Ansatte, der har været længe ved IBM, vil måske ikke være så interesserede i at lægge sig ud med deres arbejdsgiver.
Næste skridt i det retslige proces er et møde, hvor byretten skal fastslå, om sagen skal tages op i byretten eller i landsretten. Hvis sagen er af principiel art kan den tages op i landsretten, hvor der vil sidde tre dommere i stedet for en.
Link: http://warehouse.ncom.dk/lbb.php/1001/1448722299/MjAwNy0wOC0yMyxod3Rkaw==/aHR0cDovL3d3dy5jb21vbi5kay9pbmRleC5waHAvbmV3cy9zaG93L2lkPTMyMzM3
Nyhed leveret af http://Comon.dk