Design
Da jeg først trak denne køler op fra dens kasse, var jeg ved at falde bag over. Den vejer intet! Den ser tung ud, men det er den bestemt ikke. Er det nu smart? Tja. Man skal i hvert fald ikke bekymre sig for sit bundkort, men den er måske ikke så god til at køle en CPU passivt eller bare næsten passivt. Det må vi lige se når vi kommer til testen.
Den er udstyret med hele 4 tykke heatpipes, som leder varmen fra CPU'en op til finnerne. Finnerne er tynde, og lavet af aluminium. Mange tynde finner, betyder stor overflade, som varmen kan ledes væk fra. Det sørger den medfølgende blæser for.
Det sidste nye er, at give CPU'en direkte kontakt med heatpipes'ne. Førhen var der en alu- eller kobberklods i bunden af køleren, som CPU'en overførte varmen til. Direkte kontakt med heatpipes er meget bedre.
Heatpipes er nogle rør lavet i kobber, som indeholder en gas, som er ekstremt god til at flytte varmen. Når gassen bliver opvarmet, bevæger den sig ud i toppen af køleren, hvor den bliver kølet ned igen.
Blæseren
Lad os lige kigge lidt på kvaliteten af blæseren. Det er en 120 mm blæser med hvidt lys, og på papiret står der at den flytter imellem 53,5 og 78,5 CFM, ved en hastighed der hedder 1000 - 2000 RPMS. Støjniveauet skulle ligge på 12 - 22dB(A).
Der følger en fanmate med, som kan bruges til at justere hastigheden på blæseren.
Her på HWT.dk, har vi desværre ikke udstyret til at måle hvor meget blæseren larmer, men jeg kan da prøve at udtrykke min vurdering:
Skruer man den ned til 1000 RPMS, så siger den intet, nada, nix. Skruer man helt op, så larmer den en del. Lyden er ikke en højfrekvent hylen, men heller ikke en behagelig dyb rumlen. Ingen irriterende mislyde.
Personligt interesser jeg mig ikke for hvor meget en blæser larmer, når jeg går på indkøb. Selv hvis man får informeret et eller andet antal deciBel, syntes jeg det er meget svært at få et forhold til hvor meget det egentligt er. Især fordi en højfrekvent lyd generer mig væsentligt mere end en dybere lyd. Det jeg derimod interesser mig for, er hvor meget luft den kan flytte pr. dB den larmer. Det er der desværre ikke nogen skala for, det er man nødt til selv at stå og vurdere.
Dette er en ganske udmærket blæser, da den ikke ryster, raller eller laver nogle irriterende mislyde. Jeg syntes også den har et rimeligt godt forhold mellem airflow og støjniveauet, men til ham der ikke kan holde computerstøj ud, vil jeg da anbefale at skifte blæseren ud med en Nanoxia blæser, eller en blæser med et højere antal finner end standarden 7.
Montering
Socket AM2
Socket AM2 bundkort, er som standard udstyret med en ramme omkring CPU-soklen. Den er i dette tilfælde orange.
En medfølgende bøjle, føres ind mellem heatpipes'ne. Den kan man så nemt trykke ned over de "tænder" der sidder på den orange bøjle omkring soklen. Nemmere kan det ikke gøres. Super NorthQ :-)
Socket LGA775
Der er ikke en ramme på socket LGA 775 bundkort. Så er det da heldigt NorthQ har sendt en med i pakken. Den klikkes hurtigt på omkring soklen, og låses fast med nogle medfølgende dimser. Nemt og hurtigt klaret.
Når man så har denne ramme monteret omkring soklen, så er selve monteringen af køleren samme historie, som ved socket AM2.
Montering af blæser
Der følger nogle andre bøjler med køleren, som er til montering af blæseren. Det er sådan set også ganske nemt. De medfølgende antivibrationspuder klistres på blæseren, bøjlens ender sættes ind i skruehullerne på blæseren, og bøjlen klikkes ind i rillen på køleren.
(NQ3330WLA 92 mm på billedet)
Generelt
Jeg er meget imponeret over produktet. I hvert fald indtil videre. Køleren er let, heatpipes har direkte kontakt med CPU'en, og montering er så nem som at klø sig bagi.