Linux
For at forstå hvad Linux er, så skal Linux forstås som flere lag.
Linux kernen, dvs. grundstenen i Linux – der findes flere versioner. Der findes versioner til mange forskellige systemarkitekturer som x86 (almindelig PC), ia64, Alpha, ARM, PowerPC, SPARC og mange flere.
Oven på Linux-kernen, er der en hel masse basis operationsværktøjer, f.eks. om det skal være et grafisk interface (f.eks. via GNOME eller KDE), eller om det skal være ren tekst input.
Så er der programmerne, som OpenOffice, Firefox og utrolig mange flere.
Stillet op sådan, så er det svært at se hvorfor at der findes så mange ”versioner” (!!) af Linux, som f.eks. Ubuntu , (open)Suse, Mandriva og Debian. Disse kaldes distributioner, og basalt set er det en pakke af forskellige værktøjer, programmer og en Linux-kerne.
Da Linux kun er kernen, kan de utrolig mange værktøjer og programmer kombineres på et utal af måder, hvilket gør at der findes utrolig mange distributioner der kan klare alt fra routere, NAS til almindelige desktop computere.
Det er desværre også en af udfordringerne ved Linux, da f.eks. Intels WiFi driver til 4965 kræver at man har installeret en anden del etc., hvilket kan gøre det ret komplekst at installere i forhold til det man kender fra Windows. Heldigvis er der rigtig mange der arbejder på at gøre Linux bedre, så derfor kan der findes rigtig mange guides til mange af de problemer man måske løber ind i.