Wind er rigtig lille i forhold til en almindelig bærbar. I forhold til Eee 701 som vi tidligere har testet på hwt.dk så virker Wind noget større, men dimensionerne er blevet bedre til voksne hænder.
Tasterne er rigtig gode, da de har en god størrelse når man skriver på farten. Komma-, punktum- og bindestregstasterne kunne godt være en tand større. Især Enter-tasten har en god størrelse da den er nem at ramme uden at ramme alt muligt andet. Space-tasten er også rimelig stor, dog var der i starten enkelte tilfælde hvor der ikke var lavet mellemrum i teksten der var skrevet. Grunden er at man rent faktisk godt kan trykke Space nede helt i kanten uden at den reagere, hvilket man relativ hurtig finder ud af.
Touchpadden er ikke verdens største, men har en god følsomhed og dobbeltklik virker rigtig godt, og scroll virker også godt da det kan bruges ved at trække en finger langs kanten af touchpadden. En trackpoint kunne være en god ting, hvis man har præference for disse, da det er noget nemmere at bruge under transport.
Harddisken er en almindelig 2,5" harddisk på 80GB og derfor er der plads nok. Man kunne dog ønske sig en SSD disk, der giver hurtigere access-tid, men endnu vigtigere er den noget mere hårdfør overfor rystelser. Det gør også at der er plads til en servicepartition hvor man kan gendanne Wind tilbage som den var da man fik den, en ganske rar feature.
Skærmen på Wind er ikke mindre end en rigtig god. Typen af skærmen er LED-typen hvilket betyder at den er belyst med dioder som har et lavt strømforbrug. Selve størrelsen på 10" er god, da skærmbredden og endnu vigtigere opløsning på 1024 x 600. Især den vertikale opløsning gør at hjemmesider ikke ser helt mystiske ud som når menuer og reklamer går indover teksten i midten. Lysstyrken er rigtig god og kan justeres via genvejstaster. Skærmen er god også når solen står lige på. Betragtningsvinklen er god. Dog både horisontalt og vertikalt mister skærmen lidt, men ikke så meget at man ikke kan læse tekst etc. Skærmen er lidt løs, hvilket gør at den vipper lidt under transport i f.eks. bussen. En god ting er at skærmen er hængslet lavt, hvilket gør at skærmen ikke fylder særlig meget når den er åben.
Ved at Wind bruger en kombination af Atom N270 og 945GSE, begge med en meget lav TDP, så kunne man forvente en meget kold bærbar. Wind bliver dog lidt lun der hvor man hviler sine håndflader. Nedenunder bliver Wind ikke varm.
Wind har trådløst netværk og Bluetooth. HSDPA (Turbo 3G) er der desværre ikke noget af, hvilket er en skam da det ville klæde Wind rigtig godt. Det trådløse netværk er desværre ikke (draft)N hvilket må siges at være et minus. Man må håbe at MSI kommer med en version hvor dette er med.
Der er indbygget en kortlæser, hvilket må siges at være godt, især da den kan læse HCSD. På venstre side er en stor del af pladsen brugt til køleribber for at komme med varmen. Varmen er bl.a. fra chipsættet, harddisken og CPU'en. Det overrasker lidt at Wind bliver lun, da CPU og i nogen grad chipsættet har en lav TDP. TDP er en angivelse hvor meget varme en enhed i værste fald giver. Det skal dog nævnes at når Wind er så lille, så er overfladen hvor den kan komme af med varmen også relativ mindre. Det meste af testen er lavet på nogle af de varmeste dage dette år, hvilket også har en indflydelse.
Wind støjer ikke specielt meget og kun hvis der er meget stille omgivelser kan man høre blæserne. Dog kan man høre når blæserne går igang når Wind bliver varm. Harddisken kan man også høre snurre rundt når den arbejder, hvilket ikke kan undgås med sådan en disk.
Som sædvanlig kørte vi Futuremarks PCMark 04 og 05 samt 3Dmark 05 og 06 - men Winds opløsning og manglende hukommelse på kortet gør at disse tests ikke kan køre. PCMark kørte dog, men kom aldrig med en score fordi at der manglede delresultater. Derfor kørte vi med Sisoft Sandra, Pi 1.5 mod og 3Dmark 03 - med spænding.
Vi har tidligere holdt et arrangement hvor Intel var til stede, og der var en del af den uformelle snak omkring Atom og dens betydning i de små notebooks, hvor udsagnet var at Atom mangler noget rå power for at rigtigt kunne gøre sig gældende i rigtige bærbare. Rent subjektivt så fungerer Atom i dagligdagen i en subnote som Wind. Det er rigtigt at Atom ikke på nogen måde kan konkurrere med Core 2 Duo i form af performance, men Atom har mange andre kvaliteter.
Wind er testet imod:
Asus Eee 701 (Celeron M 630MHz)
Zepto Notus (Intel A100 800MHz)
Dell Vostro 1500 (Celeron 1,86GHz )
Sisandra
Wind klarer sig bedre end Eee og Zepto, der begge er clocket lavere, men der er et stykke op til Vostro'ens Celeron M.
Her viser det sig at N270 med SSE (3) har et par esser i ærmet.
Winds harddisk yder rigtigt godt og har endda en lav søge hastighed.
SuperPi Mod
SuperPi er ikke ligefrem N270'erens yndlingsdiciplin, hvilket også kunne forventes.
Batterilevetid
Batterilevetiden er målt til 2 timer og 6 minutter, ikke dårligt i forhold til en almindelig PC, men noget under det som kunne ønskes. Wind fås dog med et 6 celles batteri mod den testedes bærbares 3 celles. Testen blev varetaget af Batteryeater 2.7 Pro, hvilket bl.a. laver en 3D animation for at CPU'en ikke får lov til at gå ned i de lavere powerstates, på samme måde som hvis man arbejdede med PC'en hele tiden. For at gøre dette skulle der fifles lidt med strømindstillingerne, da når man vælger ECO mode, så skal Wind ikke stå i mange sekunder før den går i standby, eller dvale for den sags skyld. Dette er selvfølgelig ikke en reel arbejdssituation, da computeren bruges imens den er tændt. En miniteori for at batterilevetiden ikke er super god er at Batteryeater er ekstra hård ved CPU'en. Ifølge tests af Z500 som er N270s ekstra-strømbesparende lillebror, så kan Z500 køre simple applikationer i nogle af de dybere power states, dvs. når næsten alt er slukket. N270 har ikke helt samme power states, men det kunne tænkes at tekstbehandling og surf ikke nødvendigvis kræver alt af N270 i modsætning til Batteryeater og derfor er batterilevetiden højere i reallife. WiFi og Bluetooth har selvfølgelig også en stor rolle i dette. I reallife, med skrivning af denne artikel, lidt surf både via WiFi og Bluetooth (ikke 3G - da det ikke er indbygget), så er resultatet lidt bedre med 2 timer og 43 minutter. Set i forhold til f.eks Notus, så er det ikke imponerende. Wind er dog også noget fysisk mindre, hvilket gør at batteriet ikke kan blive alt for stort. Hvis man vil bruge Wind på farten så er et 6 celles batteri klart værd at overveje i forhold til den øgede vægt, hvilket er en smagssag.
Overclocking
Der er flere medier der har nævnt at MSI Wind har en Turbo mode hvor CPU'en overclockes til 1,9 GHz fra de oprindelige 1,6 GHz. Denne funktion kan ikke aktiveres på den testede Wind. Det var heller ikke muligt via SetFSB, selvom det er rapporteret at man kan overclocke Wind via SetFSB. Wind virker dog ikke til at mangle kræfter under brug.
Alt i alt er Wind en rigtig god bærbar i subnote-segmentet, hvor især tastaturet har en perfekt modstand og man skal ikke prøve at brække sine egne fingre for at bruge Wind. Det er her at Wind har sin virkelige styrke, når det er kombineret med en meget lav vægt og en lille størrelse.
#5 #6 Den skulle komme her i løbet af august har jeg hørt, og den skulle give de andre baghjul ifølge udlandske reviews, så jeg glæder mig... Alt dette er endda til en pris på ca. 2500,- :D
#8 - ogs det jeg nogenlunde har hørt 🙂 - den skulle ogs have et super tastatur i forhold til hvor stor den er + plus at den kommer med en 120 GB HDD istedet for 80 GB som på Wind, eller en 8 GB SSD. har set den på laptopsdirect.co.uk til £220 for den billigste. 😀
btw, der står i artiklen, at det integrerede GFX (GMA 950) er clocket til 133 Mhz, kontra de normale 400 Mhz, ikk? - kan det godt OC'es ligesom CPU'en? 😐
btw, har kigget lidt på MSI Wind forummet, og der står, hvis jeg forstår rigtigt, at det kun var pre-production modellerne, der havde OC funktionen.. eller rettere sagt, selvom de stadig har knappen, så underclocker den bare istedet for OC. :'-(
Nå men jeg må vist hellere hoppe med på bølgen.. min XPS m1330 blir afhentet mandag og så skal jeg have bestilt en Wind.. Glæder mig som et lille barn til dagen hvor jeg kan hente den :)
#19 - det er det der står på Wind user forummet? - det virker til at de ogs er ret trætte af at msi fjernede den feature? 😐 .. hvilket jo er ret forståeligt..
efter at have kigget reviewet igennem.. igen, ( 🤡 ) kom jeg til at tænke på om ydelsen af ASUS Eee 701 ikke ville være meget lig MSI Wind's, når den er clocket til de 1100 MHz, som er opnåeligt i det program til den? (mener det hedder eeectl) det er jo en celeron, hvilket CPU'en i vostroen også er og den scorer ca. dobbelt så godt i de forskellige benchmarks som Atom'en. så ved at Eee kører det hurtigere vil de vel ligge på nogenlunde samme ydelse, selvom der er 500 MHz i forskel? 🙂
#23 Det er ikke den samme Celeron der sidder i vostro / Eee. 540 har den dobbelte L2 cache, EM64T , SSE3 og en højere FSB. Men vil tro at Eee hvis den clockes op i nogen benchmarks kan matche Wind..
netop.. og jeg tror at det er fordi at det er en retail version? - da de har slået det fra på retail versionerne.. ☹
okay. 😉 - men som sagt, så er det muligt at få Eee'en op på de der 1100 MHz (efter hvad jeg har læst mig til) og, og Atom kan også oc'es via setfsb, men har ikke hørt om nogen der har nået de 1.9 GHz.. 😕
jeg gik bare lidt ud fra at de celerons var rimeligt identiske, og at nu når det var en Eee 701 de testede, så kunne den dobbelte cpu hastighed, betyde at den ca lå på samme niveau som Wind? 🙂
Hvis i vil se forskellen i størrelsen på chipsættet og selve Atom CPUen hapsede vi disse billeder til CeBIT.. Det første er Atom CPU'en og det andet er chipsættet. Sammenligningen er en dansk enkrone.
"Hvis i vil se forskellen i størrelsen på chipsættet og selve Atom CPUen hapsede vi disse billeder til CeBIT.. Det første er Atom CPU'en og det andet er chipsættet. Sammenligningen er en dansk enkrone."
Efter at have leget med min Eee 1000 i et par dage kan jeg desværre også konstatere, at ydelsen på sådan en Atom N270 svarer nogenlunde til det man kan forvente til den pris - altså enkronen 🙂
#32 det er ikke en superperformer, men ti ldet som Eee og Wind mfl. er lavet til, så synes jeg den performer udemærket - (min normale bærbar er en C2D 2,2Ghz´)w
Powerknap er en multiknap med en stjerneformet diode. En rigtig smart funktion er at den lyser grøn når man er i eco-mode (strømsparende) og grøn når man kører normalt.
Det vil sige at powerkanppen kun kan finde ud af at lyse grøn? 😲