Unified Video Decoder (en opdateret del til AVIVO HD)
En spritny teknologi fra AMD/ATi der er blevet implementeret på HD 2400 og HD 2600, og nu også HD4000-serien. Teknologien svarer på mange måder til den nyeste version af nVidia's PureVideo, der ligeledes er blevet integreret i deres mainstreamprodukter. UVD er baseret på ATi's Xilleon video processor, som var en 32 bit "system-on-a-chip" MIPS processor. Nu er den så blevet integereret i GPU'erne, til formål at aflaste CPU'en og få videomateriale til at tage sig bedre ud.
UVD'en kan håndtere Blu-ray- og HD-DVD-videomateriale med bitrates op til 40Mbit/s, og kan teoretisk set dekode alt materiale indenfor
H.264 og
VC-1 video codec standarderne og derved belaste CPU'en mindre.
Crossfire
Crossfire er ATi's navngivning af den teknologi der kan køre flere grafikkort synkront (ofte kendt som SLi hos 3dfx og nVidia). Idéen er at man med to grafikkort kan få dobbelt ydelse af et. Teorien nærmer sig dog sjældent virkligheden, men der er helt sikkert stor fremtid i dette, da grafikchips'ne er blevet så dyre at producere, at det ofte vil være billigere at producere to små.
2 stk RV680/HD3870X2 i CrossFire. 4 GPU'er i alt!
Det mest revolutionerende ved ATi's nyeste udgave af CrossFire er CrossfireX der gør det muligt at blande ATi-grafikkort på tværs af modeller. Kravet er at GPU'en er den samme, men at hastigheden godt kan være forskellig. Det vil derfor være muligt at krydse f.eks. 4850 med et 4870 X2 og stadig få høj udnyttelse af hver grafikkorts potentiale. Mange andre kombinationer er også mulige med op til 3 grafikkort.
Smoothvision (FSAA)
Står for Full Scene Anti-Aliasing, og gør at grafikkortet beregner billedet i en højere opløsning end den valgte. Det lyder umiddelbart dumt, men er en fantastisk egenskab, især med vores moderne fladskærme. Grafikkortet beregner altså en højere opløsning og nedskalerer derefter billedet til den valgte opløsning. Det gør at man undgår blinkende pixels og trappemønster i billedet (se billedet op-over). At de suger kræfter er korrekt, men de fleste moderne grafikkort har masser af overskud til det, samt at FSAA er blevet mere effektivt. 4x betyder at opløsningen er fire gange så højt internt - 1280x1024 på skærmen bliver således beregnet internt som 2560x2048.
HD 4800 har standard op til 8xFSAA, men en speciel FSAA-type gør at man kan nå helt op til 16xFSAA (dog kaldet CFAA). Metoden er reelt unfair da den stadig er 8x per pixel, men låner 2x fra hver nabopixel (som allerede er beregnet). Så det er at snyde lidt, men det må indrømmes at det fungerer ganske godt og at det er mere effektivt - nVidia har en lignende teknik kaldet Quinqunx.
Texture-Filtrering
Er en egenskab der er på næsten alle grafikkort. Idéen er at man oprindeligt har opbygget computerspillene for den bedste ydelse. For at grafikkortet får mindst muligt at lave, er detaljerne ikke så fine dybt i billedet som forrest. Det gør, at overgangene mellem de dele med færre detaljer og dem med mange, bliver meget tydelig. Og problemet løses med filtrering. Det nyeste hedder Anisotropisk Filtrering og kan bruges af praktisktaget alle grafikkort efter år 2000. Ligesom nVidia, har ATi valgt at bruge en ny løsning der giver meget høj kvalitet.
Man går faktisk tilbage til den oprindelige metode, der var ganske tung men utrolig flot. Så den er ikke ny - men flot, gammel og langsom. Det nye er at grafikkortene nu kan håndtere at arbejde med så tunge beregninger, uden at ydelsen falder voldsomt. I kontrolpanelet har den nye (gamle) egenskab "kvalitet", hvor den tidligere brugte metode, hedder "ydelse".
Havok physic
Ligesom nVidia, kan ATi’s unified shader håndtere fysik-beregninger uden ekstra grafikkort. Det gør at man reelt ikke længere behøver et Physx-kort, men det vil også betyde at fysikken vil kunne sænke ydelsen på grafikkortet. Ligesom hos nVidia, lyder det som et spændende tiltag, og - igen - som hos nVidia, vil det blive "unified shader" der skal håndtere dette arbejde.
Indtil videre er det hos ATi oftest set som et ekstra grafikkort der alene tager sig af fysik-beregningerne. Fysik giver mere livagtige og naturlige bevægelser, samt at det kan håndtere langt flere bevægelser end tidligere. Begge dele er meget lange og vanskelige beregninger, der kan få selv den ondeste Quad-core cpu til at blive stresset, men altså ikke et grafikkort.