Test: Asus Triton 78

Køling d.  04. oktober. 2008, skrevet af Darth Nissan 8 Kommentarer.  Vist: 11939 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: ASUS
DK distributør: Hasee.dk

Design

Nu vi har fået pakket ud, så lad os kigge lidt nærmere, på det det hele handler om.Nu vi har fået pakket ud, så er det tid til at kigge lidt nærmere på det det hele handler om. Køleren er med aluminiumsfinner, og det der ikke er aluminium, er enten forniklet eller malet sølvfarvet. På topdækslet er der klistret et stort blank-sort malteserkors på, med Asus i store sølvbogstaver midtpå. Der er også et par udskæringer i dækslets sider, der ligner et sværdhæfte. Ret enkelt design, men alligevel virkningsfuldt. Det blank-sorte malteserkors er dog en skrækkelig støv-magnet, og da det samtidigt ret nemt får ridser, så er det en kedelig kombination. Men flot ser det ud.

 

     

 

Denne køler har blæseren placeret i midten, i Asus-sprog: "iFan technology and 120mm fan for extreme cooling". Der er altså egentlig 2 sæt kølefinner, og så med blæseren monteret mellem finnerne. Det er et design, som jeg synes Asus har en forkærlighed for, ihvertfald på de større CPU-kølere i deres program. Det går helt tilbage til deres første Silent Square model, og vi har på det sidste set det på både Lion Square (anmeldt her på siden), og på Triton 79 Amazing. Det er også et design, der gør det en kende mere besværligt, at skifte den originale blæser ud, men det kan dog som regel lade sig gøre. Man kan ihvertfald på både Lion Square og Silent Square modellerne. Men vi vender tilbage til blæseren om lidt.

 

    

 

Der er 4 forniklede kobber heatpipes, der skal være med til at få afledt varmen lidt mere effektivt. Der bliver så spenderet 2 heatpipes, til hver sæt kølefinner. Selve rørene går fra toppen af finnerne, ned gennem blokken og så op igennem finnerne igen. Altså den U-form som vi oftest ser, på heatpipe-kølere af tower-typen. Der er brugt 6mm rør, eller helt præcist 5,96mm. Selve blokken som skal lede varmen væk fra CPU´en, er af den traditionelle type. Der er altså ikke tale om heatpipe direct touch, som ellers er meget in for tiden. Hvis vi kigger lidt nærmere på blokken, kan vi hurtigt konstatere at den ikke ligefrem er ”lapped”. Den er tydeligt maskinelt bearbejdet, men der er ikke tale om dybe riller, så det har formentlig ikke den helt store betydning. Men det stiller selvfølgelig lidt krav til den termiske pasta mht. hvordan det bliver fordelt. Vigtigst er dog, at blokken er pænt lige. Der er altså ikke så meget revolution i designet, der er tale om en evolution af det gamle Silent Square design, og det behøver jo ikke være en dårlig ting.

 

   

 

Blæseren, den skal vi også kigge lidt på. Asus har oprustet, og udstyret Triton 78 med en 120mm PWM blæser. Dette må næsten siges at være en nødvendighed, hvis man vil være med i køler-toppen idag. Vi har jo allerede set de første CPU-kølere med 140mm blæsere. Ledningen på blæseren er desværre ikke overtrukket med en sok. Dette skuffer mig lidt, for selv om jeg ikke har danske priser endnu, så er Triton 78 ikke i budget-klassen i f.eks Tyskland. Og selvom der som regel er ret kort afstand fra CPU-køleren, til CPU-fan stikket på bundkortet, så pynter en blå/grøn/gul/sort ledning altså ikke. Slet ikke ikke hvis man har brugt tid på, at ordne sit kabinet. Så må man finde en stump sleeving og gøre det selv. Men Asus kunne nu godt have trukket en sort sok over ledningen, det ville passe fint til det overordnede design, og den lille ting gør faktisk en stor forskel, når man første gang pakker en køler op. Når jeg pakker en køler ud, og ser at ledningen er sleeved, tænker jeg ihvertfald: "Wauuw, lækkert, de har sgu gjort noget ud af det..."

Nok om ledningen. Lad os kigge på selve blæseren. Den er lidt usædvanlig. Der er nemlig tale om en ramme-løs blæser. Det støder man ikke på særlig tit, og jeg kan ikke erindre, nogensinde at have set en 120mm ramme-løs blæser før. Nu kan blæseren jo fungere fint, selvom den ikke har en ramme, men.... det gør det til en meget vanskelig opgave at bytte blæseren ud, hvis man nu foretrækker en anden model blæser. Jeg vil næsten gå så vidt, som til at sige at det ikke er muligt, at skifte blæser på Triton 78. For filan da, Asus, det er sgu ikke okay. Det er ihvertfald ikke noget, der tiltrækker entusiasterne. Vingerne på blæseren er matteret klar plast. Billedet på æsken, og Asus´s billeder af Triton 78, havde fået mig til at tro, at der var de, nærmest, sædvanlige blå LED´s i blæseren. Da jeg skilte køleren ad, og kiggede nærmere på blæseren, kunne jeg ikke finde noget, der bare mindede om en LED, nogetsteds. Og tro mig, jeg kiggede meget godt efter. Nå, men jeg kan jo have overset en lille LED, men nu får vi se, når den er monteret. Nu jeg havde skilt det hele ad, ville jeg selvfølgelig gerne vide, hvor blæseren egentlig kommer fra. Jeg kunne desværre ikke se det, så udover at den er fra Kina, blev jeg ikke meget klogere.

 

  

 

Lad os runde design-siden af, med at kigge på de forskellige montage-bøjler. For AMD-CPU´erne er der tale om en arm/bøjle, som man er vant til. Der er egentlig ikke så mange måder at gøre det på. Til LGA775-soklen, er der 2 bøjler man skruer fast på køleren, med de medfølgende 4 skruer, og hvor der så sidder pushpins som man kender det fra box-køleren. Det fungerer, men jeg havde ikke følelsen af kvalitet, da jeg kiggede på de forskellige bøjler.

 

tom81
 
Elitebruger
Tilføjet:
05-10-2008 00:44:02
Svar/Indlæg:
20170/383
hvad dælen betyder altmodisch ??


Darth
 
Superbruger
Tilføjet:
05-10-2008 10:06:14
Svar/Indlæg:
813/49
#1 Gammeldags. 😉


hamderD
 
Elitebruger
Tilføjet:
05-10-2008 10:25:21
Svar/Indlæg:
7263/260
#2

Forklar?. 🙂

God test Darth Nissan.


Darth
 
Superbruger
Tilføjet:
05-10-2008 11:02:25
Svar/Indlæg:
813/49
Øhh... Forklar hvad ?

"Tyskkundskaberne i vore dage er begrænsede, og endnu værre ser det ud til at blive. »Altmodisch« er blevet gammeldags, »old school«. Schade!

Professor Higgins"
🤣


JacobHL
 
Elitebruger
Tilføjet:
05-10-2008 13:39:43
Svar/Indlæg:
1776/116
"Det sidste skud på deres køler-træ, hedder Triton 78."
Hvorfor læste jeg det som en træ-køler? 🤣


Darth
 
Superbruger
Tilføjet:
05-10-2008 14:19:09
Svar/Indlæg:
813/49
#5 Øhh.... Fordi fredagsbaren var gået lidt over gevind, og du stadig var mærket deraf. 😲

Bortset fra det, så er træ-kølere aldrig nået udover prototype-stadiet. De har en beklagelig tendens til at tørre ud, hvorefter de ofte ses begynde at forkulle. Ved overclocking er det ligefrem sket, at de decideret er begyndt at brænde, med deraf følgende u-oprettelige skader på det resterende hardware.

Dog er der lys forude, for de biodynamiske hardware-freaks. Brug af bambus i vandkølings-setups, er så småt på vej frem.

😉


genuz
 
Elitebruger
Tilføjet:
07-10-2008 14:42:53
Svar/Indlæg:
798/19
Darth Nissan i hopla!


[G.N.U.]
 
Elitebruger
Tilføjet:
08-10-2008 02:14:35
Svar/Indlæg:
2175/21
træet skal jo bare lige nano-behandles, så er det da klart...man skal bare passe på at rødderne ikke får frost samt huske at plukke æblerne inden de rammer bundkortet.