Test: Noctua NH-U12P

Køling d.  08. maj. 2009, skrevet af Darth Nissan 12 Kommentarer.  Vist: 16200 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Hasee.dk
DK distributør: Hasee.dk

Layout / Design

 

Så fik vi pakket ud, endelig. Og jeg må sige, at det her produkt bare stinker af kvalitet. Da jeg sad og befamlede den, fik jeg den der følelse af, at det godt nok er kram - ingen skarpe kanter, ingen grater, ingen ridser, bare gennemført lækkerhed. Faktisk nok den, finish-mæssigt, lækreste køler jeg har haft besøg af.

 

 

Noctua NH-U12P er designmæssigt ganske ordinær, i hvert fald visuelt. Vi har at gøre med en heatpipe-baseret luftkøler, af den så kendte tower-type. Det vil sige en blok der optager varmen fra CPU´ens IHS. Igennem blokken løber der så nogle heatpipes, som har u-facon, og så er der en stak køle-finner som heatpipes´ne passerer igennem. Meningen er så, at heatpipes´ne skal transportere varmen væk fra blokken, afgive den til kølefinnerne, som så bliver kølet af den luft der passerer henover dem. Denne metode bliver efterhånden brugt på størstedelen af CPU-kølere på markedet, og også chipset-kølere og GFX-kølere anvender denne teknik i stort omfang.

 


 

 

Men hvad er der så at fremhæve ved NH-U12P? Umiddelbart ikke så meget, for der er jo ikke så mange måder at lave en tower-køler på. Lidt forenklet sagt, javel, men I forstår nok hvad jeg mener. Noctua´en her melder sig på banen med en kampvægt på 600 gram, uden blæser. Det må siges at være i den tunge ende, selvom vi på det seneste har set tungere kølere. Heatpipes og blok er af kobber, som så er forniklet. Finnerne er af aluminium og lidt tykkere end de fleste andre producenters. Køleren måler 158x126x95 og det er nok en god ide, lige at måle om der er 158 millimeter (plus 1 eller 2 millimeter) mellem CPU og siden af kabinettet. På den øverste kølefinne er der stemplet Noctua´s logo, og som med alt andet ved denne køler, er det bare lavet perfekt.

 


Det stempel ser bare
lækkert ud i
virkeligheden

 

Der medfølger montagedele til Intel LGA775 og AMD AM2 (+) og AM3. Man kan også få et 1366-kit og kits til K8 (754, 939 og 940). Der er altså ikke meget, der ikke kan smides en NH-U12P på. Nu vi er nede i den ende, som skal i nærkontakt med vores CPU, så lad os kigge lidt på selve blokken. Heller ikke her, er der noget at kritisere. På anlægsfladen kan man se, at der er taget en spån, men det er efterfølgende poleret op og fremstår glat som en.... Ja, noget der er meget glat, og skinnende blankt. Der burde altså ikke blive problemer med kontakten mellem køler og CPU.

 



 

 

Nu følger der jo også en blæser med til Noctua NH-U12P. Og selvom det måske lyder lidt kedeligt, så skal vi altså alligevel kigge lidt nærmere på den. For Noctua´s blæsere er lidt anderledes. Noctua hævder at de er de mest støjsvage blæsere på markedet, og det er jo noget de fleste vil sætte pris på. Altså ikke påstanden, men støjsvage blæsere. Hvis man kigger lidt nærmere på blæseren, som hedder Noctua NF-P12, så vil man (når man lige er kommet sig over den meget.... utraditionelle farvesammensætning) nok bemærke at der er 2 hakker i hvert blad på selve propellen. Det er ikke fordi det er en fejlproduktion, men derimod en meget væsentlig del, i bestræbelserne på at gøre blæseren støjsvag. Det har noget med psyko-akustik at gøre. Jeg ved ikke hvad det er, men det lyder pænt sejt.

Nu er jeg ikke ingenør eller professor udi aerodynamik og andet sligt, så jeg tror vi alle er bedst tjent med, at jeg lader Noctua om at forklare princippet i deres blæser-design. Så nu sakser jeg lige lidt info fra Noctua, og så vil jeg bagefter fortælle hvor godt jeg synes, Noctua er lykkedes i deres bestræbelser på at lave en støjsvag blæser.

 

Pressure-optimized Nine-Blade Design
Specifically developed for high-impedance applications such as CPU coolers, water-cooling radiators or cases with tight fan grills, the NF-P12 provides superior pressure and airflow performance.
 
Vortex-Control Notches
Psychoacoustic optimizations like the staggered Vortex-Control Notches make the NF-P12 surprisingly quiet.
 
Smooth Commutation Drive
The NF-P12's new drive system reduces torque variations and thereby ensures improved running smoothness.
 
Self-stabilizing oil-pressure bearing
Noctua's well proven SSO-Bearing technology guarantees supremely quiet operation and exceptional long-term stability. 

  
 
Tak for lån, Noctua

 

Det var så lidt teori. Men hvordan går det så, når det skal bruges i praksis. Nu har jeg ladet blæseren køre med 1300 og 1100 omdrejninger i minuttet. Og det er en meget støjsvag blæser. Selv ved de 1300 o/m, var det ikke den mest hørbare støjkilde i mit setup. MEN ! Ved de 1300o/m støjer den ganske vidst ikke meget, men den har en anderledes lyd, sådan lidt højfrekvent. Eller en hylen, piven, et eller andet. Den lyder bare anderledes. Faktisk så markant, at min bedre halvdel kom forbi og spurgte "om det var den nye køler, der larmede sådan..." . Jeg prøvede at forklare at den ikke larmede, men bare havde en anderledes lyd, end vores ører var vandt til, og at hun måske derfor lagde mere mærke til det. Det var meget muligt, men det ændrede altså ikke på, at hun syntes den larmede.

Kan man konkludere noget ud fra det? Ikke noget der er dokumenterbart i hvert fald. Jeg er sikker på, at hvis man havde det rigtige måle-udstyr, ville det vise at NF-P12 er en meget støjsvag blæser. Men hvis støjen er i et andet frekvensområde, er den måske mere markant for øret. Jeg ved det ikke, men det er altså min oplevelse af det. Og hvad angår farvevalget, så vil jeg lade billederne tale for sig selv.

 


Sandfarve og bæ-brun...
Hvorfor, Noctua?

 

Montage

Ja, nu er der ingen vej tilbage. Jeg har savlet længe nok over dette fine stykke køler. Nu skal den monteres. Frem med manualen, som viser sig at være nærmest helt origami-agtig. Men jeg får da foldet den ud (og jeg vil ikke snakke om, hvor lang tid det tog mig, at folde den sammen igen !), og må igen konstatere at Noctua virkelig har leveret et gennemarbejdet produkt. Nu er det ikke ligefrem astro-fysik at montere en køler, men alligevel er det rart lige at have en fornuftig instruktion, til det man skal til at i gang med. Og NH-U12P´s instruktion hører absolut til i den bedre ende.

 

 

Jeg skal have monteret NH-U12P på en Q6600, så jeg skal altså finde kittet frem til LGA775. Lad os lige finde tingende frem: køler - check, bøjler - check, bagplade - check, diverse skruer - check, blæser - check, clips til blæser - check, thermisk pasta - check, skruetrækker - check. Det var der alt sammen, så nu er det bare at få smidt den på.

  • Afmonter bundkort (med mindre der er hul i kabinettets bundkort-plade, så man har adgang til bagsiden af CPU-soklen)
  • Monter bøjlerne på køleren med de medfølgende skruer
  • Kom thermisk pasta på den rengjorte CPU
  • Anbring bagpladen
  • Placer køleren på CPU´en
  • Skru køleren fast med de medfølgende skruer med fjedre
  • Monter blæseren med 2 af medfølgende clips
  • Tilslut blæser bundkortets cpu_fan-stik
  • Monter bundkort i kabinet

Det lyder jo ganske lige til. Og det er det egentligt også, især hvis man har været igennem tilsvarende montager et par gange eller 3. Som altid når der er tale om kølere med bagplade, så er der situationer hvor det ville være bandsat praktisk, hvis man havde 3 arme med tilhørende hænder. At holde bagplade på plads, holde køler på plads, holde fjeder-skrue på plads og skrue denne i, på en gang, kan afstedkomme verbale udbrud af den mere obskøne art. I tilfældet Noctua NH-U12P, er den hverken nemmere ellere sværere at montere, end andre kølere med samme princip.

Den ting i montagen der drillede mig mest, var faktisk clipsene der skal holde blæseren. På f.eks. Thermalright Ultra-120 kan man montere clipsene på køleren, og så sidder de der, og kan vippes indover blæseren. På NH-U12P er der et hak i kølefinnerne, som skal være modhold til clipsen. Men de holder jo ikke på clipsen, så mens man sidder og fedter med blæseren, falder clipsen af. Endnu et tilfælde hvor den ekstra arm/hånd, ville gøre tingende så meget nemmere. Jeg vil (baseret på personlig erfaring) anbefale at montere blæseren, inden man monteret bundkortet i kabinettet. Det gjorde jeg ikke første gang jeg monterede NH-U12P. Grimme ord passerede mine læber, og så snakker vi ikke mere om det.

Men ikke nogle usædvanlige problemer i selve montagen. Alt det der skal bruges er med, forarbejdningen er også på disse små-dele helt i top, instruktionen absolut brugbar, så også her vil jeg bedømme at Noctua´en har bestået.

 


Noctua NH-U12P monteret i Antec 900
Der er rigelig plads, dog kan det knibe
med at få plads til en 120mm blæser
i kabinet-siden.

 

De fleste sidder vel og hopper, for at finde ud af hvor effektiv denne køler så er. For godt nok er det en af de bedst forarbejdede kølere undertegnede har set, men det kan vi jo ikke bruge til så meget, hvis den ikke kan køle. Bladr videre, for nu kommer testen ...

 

genuz
 
Elitebruger
Tilføjet:
08-05-2009 14:11:49
Svar/Indlæg:
798/19
Noctua laver igen lækkerier.

Jeg ville godt kunne forsvare at give den flere point på prisen, når man tager med at det er en af de lækreste blæsere man kan få fat i, der følger med (jeg har selv 3 af dem til mine radiatorer).

Men man må altså ikke undervurdere TRUE. Den skalerer fantastisk op med blæsere med højt airflow eller med 2 blæsere.

Hvis ikke der fandtes vandkøling, ville min vådeste 🤡 drøm være en TRUE med 2 stk Noctua NFP12 blæsere. Men så er vi også hurtigt på den dyre side af 700,-


bauner
 
Passiv Hwt crew
Tilføjet:
08-05-2009 14:47:52
Svar/Indlæg:
853/71
Endelig. Jeg var efterhånden træt af standardsvaret til "hvilken luftkøler" skal jeg vælge (TRUE). Håber rigtig mange læser denne test.
Det er vel nærmest overflødigt at tilføje jeg har lige netop sådan en Noctua liggende klar til mit kommende i7-sustem 🙂


hot_fifty
 
Elitebruger
Tilføjet:
08-05-2009 16:26:11
Svar/Indlæg:
900/20
tit er TR produkter også virkelig ringe slebet i bunden, så kontakter til cpu er dårlig.

Noctua FTW 🤣


DmK
 
Overclocker
Tilføjet:
08-05-2009 22:20:47
Svar/Indlæg:
20/0
men igen den test er ikke helt brugbar jo, for hvilke blæsere sidder da på dem den er sat op imod ? eks. true som købes som ren heatsink ?


Darth
 
Superbruger
Tilføjet:
08-05-2009 23:06:32
Svar/Indlæg:
813/49
#4 Alle kølere bliver testet med de blæsere, de nu engang bliver leveret med. Ellers kunne jeg jo bare smække 120x38 Deltaen på dem, og lave nogle lave temps på den konto. Men ! Som du skriver kommer den gamle TRUE ikke med en blæser. Jeg burde selvfølgelig have skrevet, at den kører med en Scythe Kama PWM. Den kører ved 1000 om/m, men det mener jeg nu står i testen. Alle andre kølere i testen, er udstyret med den/de blæsere de nu engang bliver leveret med.

Jeg anmelder et færdigt produkt, og så kan det jo ikke nytte at jeg begynder at smide andre blæsere på, end dem der ligger i æsken. Så vil man jo ikke få et sandfærdigt billede af, hvad det produkt der står på hylderne rent faktisk kan. Næsten alting kan jo moddes bedre end det kommer ab fabrik. Jeg er faktisk selv i tvivl om, hvor vidt jeg skal vedblibve at bruge MX-2 pasta på alle kølerne, eller om jeg egentlig ikke burde bruge det, som kølerne bliver leveret med...

Hvad siger I ?
🙂


Shadowhunter
 
Elitebruger
Tilføjet:
08-05-2009 23:21:28
Svar/Indlæg:
5474/39
#5
Pasta Betyder ikke det store i en køletest.

Det mest vigtige er:
1. at laget af pasta er lige stort hvergang
2. Skrive størrelse på køleren, har en mulighed for måle om den kan være i ens kabinet.
3. Det er de samme Hardware setup, der ikke ændres det store på setupet. Luftstrømen/airflowet i kabinet er ens.


hot_fifty
 
Elitebruger
Tilføjet:
09-05-2009 03:01:07
Svar/Indlæg:
900/20
4. og at ambient temp er ens


Darth
 
Superbruger
Tilføjet:
09-05-2009 07:24:10
Svar/Indlæg:
813/49
#6 De 3 punkter er opfyldt i mine køler-test.

#7 At have nøjagtig identiske ambiente temperaturer (eller rum-temperatur), kan vidst ikke rigtig lade sig gøre, uden at have et lokale med klima-styring/aircondition. Det er det vidst de færreste der har, og jeg har ihvertfald ikke. Det er så derfor, at jeg bruger såkaldte delta-temperaturer, hvor rum-temperaturen bliver trukket fra den målte CPU-temperatur. På den måde får vi stadig et brugbart, og sammenligneligt, måle-resultat.

Tak for input.


Gylle
 
Elitebruger
Tilføjet:
09-05-2009 19:22:31
Svar/Indlæg:
1704/19
Hej er ny her i forum men har brugt siden meget ...virker seriøs i mine øjne 🙂

Som grundlag kan jeg kun give ret i at man skal sammenligne med det enkelte køb man nu engang får for sine penge om man så modder så er det jo pludselig et helt andet produkt og pris og så er test jo ikke meget værd.

Noget som jeg nu savner i de køler test er plads sideværs...tænker specielt på ram som kan fylde en del i højde og det giver seriøse problemer, har selv prøvet mig frem med flere kølere i mit setup med netop et problem der.

Kører med et Asus M3a 79T deluxe MB og Cosair Dominator DHX 1066 Ram (uden blæsere) er jo ellers et kort med rimelig god plads.

Løsning hos mig endte som et lille alternativt push/pull har brugt en TT SonicTower2 og smidt en 1250rpm Nanoxia blæser ind mellem de to tårne. Køler super men stadig træls at skulle mekke hvis man ikke har modet på det som alm bruger.

Så for den alm bruger som vil lidt ekstra køling kunne en lille udvigelse af test være et rigtigt godt værktøj.

Tak for et ellers godt forum og super site 🙂


Darth
 
Superbruger
Tilføjet:
09-05-2009 20:44:53
Svar/Indlæg:
813/49
Nu er der flere gange blevet nævnt, at man gerne vil vide lidt om de fysiske dimensioner, på de testede kølere. Jamen, de faktiske mål på køleren er jo med i testen. De står gerne under det afsnit der hedder "specifikationer".
:yes:


#11
Quex
 
Elitebruger
Tilføjet:
09-05-2009 23:40:14
Svar/Indlæg:
290/92
Super timing på den her.. :D.. Ser sq godt ud så det er da lige sådan en jeg skal have mig..!


Gripen90
 
Senior Skribent
Tilføjet:
11-05-2009 11:09:38
Svar/Indlæg:
15982/637
Enig mht støjen fra blæserne, den er noget anderledes, I starten synes jeg den var markant, men nu lægger jeg ikke mærke til den. Dog synes jeg mere, at det er en rasle-hvislen lyd den kommer med.