Test: Logitech DiNovo Keyboard for Notebooks

Styre-enheder d.  21. november. 2008, skrevet af JacobHL 4 Kommentarer.  Vist: 14135 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Logitech
DK distributør: Logitech

Layout / Design

 Nu kommer vi til den rigtig spændende del. Et tastatur's layout er alfa og omega for hvordan det yder, hvor kønt det er at se på, hvor praktisk det er og hvor lækkert det er at skrive på.

Jeg har valgt at kombinere design og test delen, eftersom disse to elementer på mange måder er to sider af samme sag når vi taler om tastature. Da der ikke er nogle objektive benchmarks at gøre har jeg i stedet gjort mig en lang række bemærkninger ved mit brug af dette tastatur.

Som den opmærksomme læser nok allerede har bemærket har vi at gøre med et tastatur med flade taster som på bærbare computere. Selve tastaturet er udført i den ret så kendte piano-lak der er ekstremt modtageligt over for fedtede fingre, men heldigvis er der ikke særlig meget af rammen der er synlig. Fra de yderste taster og ud til kanten er der kun ca. 0.5cm kant. Lidt værre er det dog i området omkring piletasterne, og delete/home/end/page up/page down, hvor det er synligt.

Håndledsstøtten er lavet i børstet aluminium og giver en perfekt håndledsstøtte. Når man lige sætter sig til computeren er den naturligvis lidt køling, men det er ikke så slemt som jeg forventede. Overgangen fra bordet og til bunden af håndledsstøtten er lav og glat og giver ingen gener overhovedet. Jeg vil sige at dette faktisk er den mest komfortable tastatur for håndleddene jeg nogensinde har siddet ved.

Hvis vi kigger på området over piletasterne har de slagtet 'Scroll Lock' knappen, der mere eller mindre alligevel er et levn fra fortiden, og kun kan bruges af normale brugere i et program som Excel. Chancerne er at du aldrig har brugt knappen, og derfor har Logitech valgt at skrotte den, til fordel for en dobbelt så stor Delete knap(som du med alt sandsynlighed bruger 99% oftere).

Derudover har du naturligvis stadigvæk de traditionelle Home/End, Page up/down knapper lige over tastaturet, og på samme niveau som Fxx knapperne har du In sert, Print Screen og Pause knapperne. Ganske traditionelt.

Hvis vi rykker en tand mod højre ser vi et ganske normalt num lock tastatur med et par ændringer. Num Lock er også blevet fjernet til fordel fra en "Clear" knap. Denne fungere faktisk ligesom delete knappen, men mit bud er at man bør bruge Clear knappen når man leger med lommeregner på computeren. Og der er da også en genvej til Windows' Lommeregner i øverste højre hjørne, lige ved siden af Mute, volume up og volume down. Det er simpelt, men effektivt. Ros til Logitech for ikke at overdænge os med ubrugelige genveje til alt muligt, men kun give os de basale værktøjer vi ofte bruger(volumestyring samt lommeregner.

Hvis vi rykker over på venstre side af tastaturet, dvs. QWERTY delen af det ser vi et ganske normalt tastaturlayout. Der er dog nogle ting jeg gerne vil bemærke alligevel:

Capslock knappen har indbygget en lille orange LED til indikator hvilket er meget rart. Ud over en on/off indikator er dette faktisk den eneste lysdiode på tastaturet, nu hvor både Num Lock og Scroll Lock er fjernet. Højre samt nederste kant af Caps Lock er i øvrigt blevet sænket hvilket sepererer knappen lidt fra de andre taster. Meget praktisk så man ikke kommer til at trykke på Caps Lock ved et uheld. Venstre shift tast er ret lille, men min erfaring er at man meget oftere bruger den højre shift tast som til gengæld er i normal/stor størrelse.

Den nederste række taster har naturligvis de obligatoriske Ctrl, Windows-tast, Alt, Space og Alt Gr. Hvad den til gengæld ikke har er højreklikstasten. Nogle mener dette er en ubrugelig tast, men jeg må indrømme at jeg selv er ret glad for den og synes det er synd den er fjernet. Pladsen bliver i stedet brugt til en FN knap som også er set på langt de fleste bærbare computere. Fordelen i dette? Alle F1-F12 taster har nu alternative funktioner hvis man holder FN knappen nede samtidig. Noget helt andet er at den nederste række er hævet en smule i niveau over alle de andre knapper, så man ikke er i tvivl om hvilke knapper man sidder ved hvis der er helt mørkt i lokalet. Dette giver en enorm komfort, og jeg kan kun give thumbs up til logitech for denne lille detalje.

 Der er som nævnt 12 genveje placeret på F1-12 knapperne, men de er ikke blot placeret tilfældigt.

F1-F4 er internet genvejene. Her finder du browservinduet, email programmet, søgemaskinen og en Instant Messaging program(f.eks. MSN Live Messenger).

F5-F8 er den såkaldte "bekvemmeligheds zone". Her kan du skifte mellem programmer, zoome ud og ind og "display on-screen gadgets".

F9-12 er medieknapperne der åbner dit ynglings medieprogram såsom iTunes, Winamp eller Windows Media Player. Du får også mulighed for at skifte nummer og trykke pause her.

Johnny
 
Superbruger
Tilføjet:
21-11-2008 17:14:25
Svar/Indlæg:
2127/11
God test Jacob. Jeg er ret begejstret over at Logitech er kommet i tanke om at det kan være en god ide at klaske en numpad på deres Dinovo serie. Jeg ved godt at et af de ældre fra samme serie havde en særskildt numpad, men det tilsvarende nye har den irriterende nok ikke. Også lækkert at høre at ergonomien er i top. Uden er det lisom lidt lige meget det hele 😉

Men ærlig talt.. Designet er slet ikke i klasse med de to andre Dinovoprodukter imo. Nothing special at all imo. Mit aldrende S510 ( http://www.logitech.com/index.... ) er imo pænere, eller i det mindste lige så pænt. Ikke smart at fratage Dinovo eksklusiviteten, ved at lancere et keyboard i en ganske betalbar klasse.

Lækre billeder på side to btw 😉


SoundWave
 
Elitebruger
Tilføjet:
21-11-2008 22:46:01
Svar/Indlæg:
3011/103
Husk at diNovo er med lille d 🤡


JacobHL
 
Elitebruger
Tilføjet:
22-11-2008 15:59:12
Svar/Indlæg:
1776/116
#1 - Numpadden er jeg også ret glad for - de gange jeg har siddet med et numpad løst tastatur har jeg følt mig ret handicappet, og personligt mener jeg at et seperat numpad er for fjollet og upraktisk en løsning.. Men igen betyder smag og behag utroligt meget med tastature. Designet er også i høj grad en subjektiv vurdering, og jeg mener at dette tastatur er pænt samtidig med at designet er utroligt funktionelt(den lækre håndledsstøtte, f.eks.)

Det jeg har forsøgt at gøre med denne test er at beskrive alle småtingene og detaljerne ved tastaturet så godt som muligt. Den vigtigste side i denne test er på ingen måde konklusionen, men i stedet side 3 der beskriver tastaturet så vidt muligt i detaljer. Hvorvidt det er detaljer og features der tiltaler en eller ej skal jeg ikke kunne sige, men jeg blev i hvert fald vældig overrasket.

Er ikke helt sikker på hvordan jeg skal tolke dit sidste statement, men ud fra smileyen at dømme går jeg ud fra at du er lidt utilfreds med at jeg bare har sakset billeder og specifikationer direkte fra Logitechs hjemmeside - men håber så at billederne på side 3 er tilfredsstillende nok.


Johnny
 
Superbruger
Tilføjet:
23-11-2008 00:59:23
Svar/Indlæg:
2127/11
#3 Som allerede skrevet, synes jeg også at det er en god test du har lavet. Jeg har en klar følelse af at vide nøjagtigt hvad jeg ville få, hvis jeg smed mine penge i sådan et tastatur. Alene sådan noget som at du husker at skrive hvad din præference hvad tasternes hårdhed er, er meget værd. For hvad er et lækkert tastetryk? For nogle er det - utroligt nok - stadigvæk de gamle tastaturer med en halv meters vandring, mens andre foretrækker noget der kunne have været de på et tidspunkt så populære fingertouchting man fx havde på nogle fjernsyn, og som var så pisse følsomme, at selv en flue kunne skifte kanal (been there, og det er pænt irriterende 😛 ).

Et eller andet sted er en anmelders fornemmeste opgave, ud over sføli at levere et ordentligt stykke arbejde, at videregive egne præferencer. Så ved læseren nemlig hvordan de selv skal forholde sig til det skrevne.

Mh billederne på side to: Jeg klikker dem altid op i stor størrelse, når det er et produkt hvor designet betyder noget. Det fik jeg bare ikke så meget ud af med dem du havde hentet fra Logitech.