Test og overclocking
Nej jeg har ikke skrevet forkert i overskriften, der skal faktisk stå overclocking. Det er nemlig muligt at overclocke processoren, så den kommer helt op på utrolige 3.46 Ghz. Dette kan man gøre via BIOS, hvor man kan sætte multiplieren op med en eller to trin. Dette skulle jeg selvfølgelig prøve, hvilket gav en rigtig god forbedring i ydelsen. Under testen har jeg ikke oplevet varmeproblemer, som man ellers kunne frygte med en overclocket processor i en bærbar. Dette hænger nok sammen med den allerede kraftige køling, der skal til for at holde de kraftige komponenter tilstrækkeligt kølede. NB: Overclocking er på eget ansvar, HwT.dk eller undertegnede tager intet ansvar for eventuelt ødelagt hardware.
Som sagt skal der kraftig køling til, hvilket desværre går ud over støjniveauet. Ved fuldstændig stilstand kan man meget svagt høre en snurrende blæser, men det er slet ikke irriterende på nogen måde. Hvis man derimod belaster den bare lidt ved at starte programmer op, stiger støjniveauet lige en tak. Støjniveauet er dog stadig på et niveau der er til at holde ud, det kunne dog godt irritere lidt i længden. Hvis vi begynder på krævende opgaver som benchmarking eller spil, spinner blæseren yderligere op, og nu begynder det at blive irriterende. Under fuld belastning larmer blæseren en del, og det er meget irriterende hvis man ikke har skruet op for lyden.
Lyden er faktisk en af Hydraens store forcer, for højtalerne kan faktisk producere en imponerende lyd i forhold til at det er en bærbar. Lyden er en del bedre end almindelig stereolyd, og dynamikken er faktisk rigtig god. Den eneste negative ting jeg kan sige om højtaleren er faktisk, at de på ingen måde kan spille lige så højt som et sæt computerhøjtalere af god kvalitet. Jeg havde dog heller ikke forventet, at højtalerne ville kunne konkurrere på lydniveauet med mine Philips højtalere, men faktisk er de godt med på kvalitetetssiden. Specielt til film er der en verden til forskel på de højtalere som Hydraen er forsynet med, og dem man normalt finder i en bærbar.
Selv om den store 17" skærm sætter visse begrænsninger på portabiliteten, så giver den virkelig noget ekstra i brug. Skærmen er rigtig flot at se på, og størrelsen kombineret med den høje opløsning gør, at man næsten glemmer at det faktisk er en bærbar man sidder ved. Faktisk er Hydraen noget nær den perfekte afløser for den stationære, da ydelsen, som vi om lidt skal se, kan give mange stationære kamp til stregen.
Til testen vil jeg bruge følgende programmer:
- SiSoft Sandra
- 3DMark05
- 3DMark06
- 3DMark Vantage
- Lightsmark
- PC Mark Vantage
- SuperPi 1.5 MOD 1M
- Batteryeater Pro 2.7
- Call of Juarez DX10 Benchmark
- Crysis DX10 Benchmark
- Call of Duty 4
- Colin McRae: Dirt
Til sammenligning har jeg fundet resultater frem fra følgende maskiner:
X-One P570RU-U3:
CPU: Intel Core 2 Duo T9500
Grafikkort: Geforce 8800M GTX 512 MB ram
Ram: 3072 MB DDR-II PC-5300
Harddisk: 160 GB SATA 7200 RPM
X-One P860TU3
CPU: Intel Core 2 Duo P8400
Grafikkort: Geforce 8800M GTX 512 MB ram
Ram: 2048 MB DDR3 PC8500
Harddisk: Samsung 160GB SATA 5400 RPM
MSI GX620:
CPU: Intel Core 2 Duo P8400 (Overclocked)
Grafikkort: Geforce 9600GT 512MB ram
Ram: 4096 MB DDR-II PC-6400
Harddisk: 320GB SATA 5400RPM
Og så til test-resultaterne:
CPU
Vi lægger ud med SiSandras Processor Arithmetic:
Ikke overraskende sætter Hydra ny rekord i begge discipliner i denne test. I overclocket tilstand begynder det virkelig og gå hedt for sig, og konkurrenterne halter langt bagefter. Det er en virkelig imponerende forbedring der sker, når processoren bliver overclocket.
Lad os se om Hydra er lige så overlegen i næste CPU-test, SiSandra multimedietest:
Minsanten om ikke billedet gentager sig. Selv uden at være overclocket er Hydraens x9100-processor konkurrenterne fuldstændig overlegen. Specielt på float-scoren er der et kæmp hul ned til konkurrenterne, som ikke den mindste chance har for at følge med, og da slet ikke når clockhastigheden bliver skruet yderligere op.
Så gælder det SuperPi:
Historien er den samme, her sætter Hydraen hastighedsrekord, og med standard-clock kapper den mere end et sekund af rekorden som Abook 1585W kun fik lov til at have i ganske kort tid. Hverken nogen af X-One maskinerne eller MSI maskinen synes værdig til at konkurrere med Hydraen. I overclocket tilstand er det jo nærmest en magtdemonstration, og yderligere 1.8 sekunder kappes af rekorden.
Harddisk
Lad os se om harddisken kan følge med processoren:
Den lynende hurtige SSD-harddisk står ikke tilbage for processoren. Også harddisken sætter nye standarder for hastighed, de almindelige mekaniske harddiske har ikke en chance imod Hydraens flashbaserede disk. Vi har tidligere testet en anden bærbar med SSD-disk indbygget, dette var Abook 1585W, men også denne disk bliver slået på overførselshastigheden, dog kun med omkring 8 MB/s.
Overordnet ydelse
Den overordnede ydelse tester vi med PCMark Vantage:
Scoren er god - den bedste hidtil målt. Dog havde jeg måske nok forventet, at der ville være en større afstand ned til MSI GX620, som trods alt er noget svagere.
Grafik
Så gælder det 3DMark, og med et 9800M GTX, burde vi se nogle gode resultater.
Her er Hydraen knap så overlegen, men der er ingen tvivl om hvilken maskine der har det bedste grafikkort. Det er tydeligt at processoren betyder mindre i denne disciplin end de foregående. For en bærbar er dette rigtigt gode resultater, og 3DMark06-scoren passer godt sammen med de 10100 som Zepto selv oplyser på deres hjemmeside.
Vi prøver en gang Lightsmark, selv om vi desværre ikke har det store sammenligningsgrundlag.
Selv uden et stort sammenligningsgrundlag er tendensen klar, X-One maskinen som ellers har meget kraftige specifikationer bliver sat fuldstændig til vægs. MSI GX620 ikke en chance, men dette måtte man forvente når man ser på forskellen på de to.
Spil
Så skal der spilles spil, vi lægger ud med Crysis.
Selv om sammenligningsgrundlaget ikke er så stort, skal man alligevel ikke tænke meget for at kunne konkludere at resultaterne er rigtig gode. Husk på Crysis er et yderst krævende spil. Det er virkelig et særsyn, at en bærbar er i stand til at afvikle det så godt.
Vi prøver endnu en DirectX 10 titel - Call of Juarez:
Igen kan vi så konstatere de højeste målinger nogensinde her på siden, der er altså ikke mange der kommer bare i nærheden af Hydraens ydelse.
Så gælder det Colin McRae: Dirt:
Vi kommer helt op over 80FPS på de mindst krævende indstillinger, og holder os faktisk over 30 på alle indstillinger. For første gang har jeg på en bærbar oplevet, at Dirt er spilbar i alle opløsninger og på alle detaljeniveauer, det er virkelig imponerende.
Til sidst ser vi på Call of Duty 4:
Igen ser vi flotte resultater, det er lige før Call of Duty 4 er en fornærmelse mod Hydraen, det er der simpelthen ikke nok udfordring i.
Batterilevetid
Så er det tid til at teste batteriet.
Batteritiderne er rimelige, dog uden at imponere. Tiderne ligger lige en tand under konkurrenterne, men der er også en vis ydelsesforskel, kan man sige.