Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: ASUS
DK distributør: Rosenmeier

Chipset  X58

 

Northbridgen - X58
Med X58 er der som nævnt tale om store ændringer. Hvor X48 ret beset blot var et speed-binned X38-chipset, så er X58 fuldstændig nyt, og udviklet specielt med henblik på Core i7.

 


 

 

Først og fremmest er der tale om support for DDR3-hukommelse, og på X58 er det ikke længere dual-channel konfiguration, men derimod triple-channel. Memory-controlleren er dog ikke længere placeret i chipsettet, men derimod rykket ind i processoren - præcis som hos AMD. Intel var i lang tid tilbageholdende overfor denne tilgang til tingene, men designet har vist sig overlegent, især ved multiprocessorsystemer, hvor en integreret memory-controller er en stor fordel. Således har Intel måttet se, at selvom man med Core 2-arkitekturen havde en fordel ydelsesmæssigt på ét eller to-processorsystemer, så så det helt anderledes ud, hvis der var 16-way eller endnu større systemer, for her var det en enorm flaskehals, at hver processorkerne ikke direkte havde adgang til hukommelsen.

Løsningen for Intel har været et system, der i høj grad minder om AMD's HyperTransport. Intel kalder det Quick Patch Interconnect (QPI). Arkitekturen er en point-to-point arkitektur, hvor man har direkte forbindelse imellem bestemte punkter. Dette kan være imellem processor og processor, processor og hukommelse, eller processor og southbridge.

Fordelen er højere båndbredde end ved en traditional Front Side Bus, og så er teknologien skalérbar i antal af forbindelser og hastighed. QPI er i høj grad udviklet med henblik på servermarkedet, hvilket stemmer overens med Intels udmeldinger om hvilket marked Nehalem primært er udviklet til. Intel lægger nemlig ikke skjul på at Nehalem i høj grad er udviklet til det profesionelle marked og til multiprocessorsystemer. Således har Intel udtalt at målet var at den almindelige bruger ikke skulle se Nehalem som langsommere end Penryn i nogle applikationer, men at det var på det profesionelle område, at ressourcerne til forbedring var afsat.

Socket 1366 er også ny, men den bunder grundlæggende i socket 775-designet. Den største ændring er naturligvis at antallet af kontaktpunkter er øget fra 775 til 1366. Dette er utvivlsomt for at fremtidssikre platformen, da multi-core processorer og lavere procesteknologi har det med at kræve mere kontaktflade. AMD benytter 1207 kontaktpunkter i deres nuværende platform og antallet stiger utvivlsomt.

 

 

Igen benyttes der et Land Grid Array, der betyder at undersiden af CPU'en blot har kontaktpunkterne, imens bundkortets sokkel huser pins. Da Intel i sin tid lancerede socket 775, var dette design meget udskældt og mange frygtede at brugerne hurtigt ville opleve knækkede pins i bundkortet. Der blev endda spekuleret i at et bundkort ikke ville kunne holde til mere end 10 isætninger af processorer, før at der ville knække pins af og gøre bundkortet ubrugeligt. I virkelighedens verden har det dog vist sig at konstruktionen er ganske solid, og at der generelt er rapporteret få problemer.

Selve lukkemekanismen er også stort set uændret - dog har Intel øget lidt af arealet på soklens lukkemekanisme. Dette er sandsynligvis sket for at gøre CPU'en mindre sårbar og fordele trykfladen fra køleren jævnt henover heatspreaderen. Mere plads er der også blevet omkring soklen. Intel har forlænget afstanden imellem hullerne til montering af køleren, og generelt rydder området således, at der er plads til større køleløsninger. Dette betyder dog også at socket 775 ikke som standard kan bruges. Dog har Foxconn netop præsenteret en køler, hvor socket 775 kølere kan benyttes, men man bør forvente at den nye platform også betyder et skift af køler, eller i det mindste anskaffelse af tilbehør - flere producenter barsler med konverteringskits.

Samlet set er X58 helt ny - og samtidig en afslutning. Core i7 er designet til at fungere direkte med en Southbridge - en såkaldt Platform Controller Hub (PCH). Dermed vil lowend-udgaverne af Nehalem - Lynnfield og Havendale (sidstnævnte med integreret grafik) ikke behøve nogen Northbridge. Begge vil være med dual-channel (og ikke triple-channel) hukommelse vil ligeledes også være DDR3-baserede. Omkring Havendale, så rygtes det dog at processoren er udsat til 2010, da Intel vil arbejde med at forbedre den integrerede grafiksupport i forhold til de første udkast, men dette er kun ubekræftede rygter.

 

Southbridgen - ICH10

 

 

Intel har til X58 valgt sin nuværende Southbridge - ICH10. Den fåes også som ICH10R, hvor R står for RAID. Iblandt entusiastløsningerne vil ICH10R sandsynligvis være dominerende, da merprisen for "R-udgaven" ser ud til at blive begrænset. I det hårde OEM-marked er det dog ICH10, der får lov at dominere. Helt tydeligt har det dog været, at ICH10R ser ud til at blive næsten fast makker til X58, hvilket naturligvis skyldes at X58 og Nehalem er ren high-end i starten.

Southbridgen ligner i høj grad ICH9, men er dog igen produceret på 65nm teknologi. Der er 12 USB-porte, med mulighed for at disable disse, således at eksempelvis en virksomhed kan forhindre andre i at hive følsom data ud fra en computer via USB. Samtidig gælder dette også den anden vej, således at man kan beskytte sine systemer mod vira osv.

6 PCI Express x1 porte og så et integreret 1 Gbit netværskort. Tidligere har det været rygtet at Intel med ICH10 ville introducere 10 Gbit LAN, men dette bliver altså ikke endnu. Samtidig har WLAN været nævnt, men dette er heller ikke blevet en del af det færdige chipset.

Til gengæld er Intel's Extreme Tuning medtaget fra tidligere. Intel Extreme Tuning er et værktøj der tillader overclocking direkte fra Windows-miljøet.

Intel viderefører naturligvis også HD Audio og så er der 6 S-ATA porte - også på ICH10. ICH9 havde kun 4 S-ATA forbindelser, hvor ICH9R havde 6. Nu er der 6 S-ATA porte uanset om man har fat i RAID-udgaven eller ej. Som ved USB-portene er der også her mulighed for at disable forbindelsen, hvilket Intel naturligvis kalder S-ATA port disable. De seks S-ATA porte kan desuden alle benyttes som eSATA porte.

Tre nye teknologier er optioner i den nye Southbridge. Dels er der Intel Quiet System Technology, der justeres blæsernes hastigheder i forhold til den brug der er for køling. Derved minimeres støjniveauet i PC'en.

Intel's glimrende Matrix Storage er også en option. Værktøjet er til opsætningen af eksempelvis RAID-arrays, og er et rigtig godt værktøj til dette.

Endelig er der Intel Turbo Memory, der ikke har fået den ventede succes og endnu ser ud til at mangle sit gennembrud. I forhold til de lave RAM-priser og muligheden for derved blot at installere flere RAM, så er muligheden for at tilkoble Flash-RAM som ekstra cache mindre interessant i øjeblikket.

 

Kassens indhold på næste side.

 

DuckHunter
 
Elitebruger
Tilføjet:
25-05-2009 08:36:53
Svar/Indlæg:
1889/115
Damn... Så sku jeg alligevel ha' købt det, i stedet for mit Asus Deluxe v2 😕


adam93
 
Superbruger
Tilføjet:
25-05-2009 09:21:59
Svar/Indlæg:
233/16
Damn, det er sgu da godt nok et lækkert bundbræt! især når man tænker på at det kun er et mATX-bundkort! 😀


Gripen90
 
Senior Skribent
Tilføjet:
25-05-2009 09:42:07
Svar/Indlæg:
15982/637
Orv hvad går der galt for det Biostar bundkort i Far Cry 2 testen ?

Ellers 😉 kanon test


popkiller
 
Superbruger
Tilføjet:
25-05-2009 12:06:58
Svar/Indlæg:
8/2
Har lige bestilt sådan et bundkort, skulle komme idag :)

Glæder mig til at komme igang med det.


Nightcover
 
Overclocker
Tilføjet:
25-05-2009 12:44:28
Svar/Indlæg:
620/11
Har det selv, det ornli lækkert.


KleitusIV
 
Redaktør
Tilføjet:
25-05-2009 14:06:21
Svar/Indlæg:
4295/306
Fedt test og lige perfekt timet til mig. Jeg skal bygge ny computer i løbet af de næste 2 uger baseret på dette bundkort i et Silverstone TJ08 mATX kabinet - UHA det bliver nice! 🙂


Rasmus66
 
Elitebruger
Tilføjet:
25-05-2009 15:05:01
Svar/Indlæg:
8762/174
Lækkert bundkort og god test 🙂

#6

Så skal du huske at montere vand i kabinet også 😀
Husk dog at de maks har 21 cm at gøre godt oppe ved psuen så du skal lige være opmærksom på længden af din psu 🙂


KleitusIV
 
Redaktør
Tilføjet:
25-05-2009 20:50:25
Svar/Indlæg:
4295/306
#7 Smider en NorthQ Siberian Tiger i - det passer lige med kabinet blæseren. Og så en Cooler Master Silent Pro - den er ikke så lang og skulle være rigtig fed og stille 😛


hot_fifty
 
Elitebruger
Tilføjet:
25-05-2009 21:46:09
Svar/Indlæg:
900/20
ja det lækkert MB. SKal selv igang med at tweake min D0er!!! 😲


hot_fifty
 
Elitebruger
Tilføjet:
25-05-2009 22:54:25
Svar/Indlæg:
900/20
dog bliver NB utrolig varmt. Der kunne de godt lave noget mere heatpipe. Jeg har derfor en 50mm papst på mit chipset for at holde temp nede


Rasmus66
 
Elitebruger
Tilføjet:
26-05-2009 10:32:24
Svar/Indlæg:
8762/174
#8

Det lyder godt hvis du løber ind i problemer så sender du bare en pm har godt nok rådet meget med det kabinet og det var godt nok en udfordring at montere et komplet vandkølings system i 😀