Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Samsung
DK distributør: Transcend

Test 

 

Samsung NC10 er i kraft af dens status som netbook en meget lille maskine, som man kan have med over alt. Men det er jo netop styrken ved en så lille bærbar kan man sige. Takket være det fine tastatur er det ikke helt så akavet at skrive på den, som det er på andre med et mindre tastatur, men når alt kommer til alt så kan sådan en lille maskine bare ikke erstatte en "rigtig" bærbar PC eller stationær med en ordentlig skærmstørrelse. Ydelsen er endvidere fin til E-mail, internet surfing, notater og den slags mindre opgaver, men meget mere kan det altså ikke blive til.

Softwaremæssigt har NC10 en masse forskellige småprogrammer til opdatering, genetablering, backup og strømstyring installeret fra starten, hvilket bestemt kan være nyttige. Desuden har vi on screen display, som lader en se blandt andet det øjeblikkelige lydniveau, når der skrues op og ned via genvejstasterne.

Vi skal som sædvanlig have kørt nogle testprogrammer, og i dag har vi brugt følgende programmer:

 

  • Sisoft Sandra XII
  • SiSoft Sandra 2009
  • 3DMark01
  • 3DMark03
  • SuperPi 1.5 MOD 1M
  • Batteryeater Pro 2.7

 

Til sammenligning har vi følgende tre netbooks:

MSI Wind U100

CPU: Intel Atom N270 1,6 Ghz
Grafikkort: Intel GMA 945GM
Ram: 1 GB DDR2

MyBook M11

CPU: Intel Atom N270 1,6 Ghz
Grafikkort: Intel GMA 945GM
Ram: 2 GB DDR2

Asus Eee 1000HE

CPU: Intel Atom N280 1,66 Ghz
Grafikkort: Intel GMA 950
Ram: 1 GB DDR2

 

Vi lægger ud med at teste processoren:

 

CPU

Vi starter med SiSoft Sandra. Her har vi testet med to forskellige versioner, da vi er i en overgangsfase til den nyeste version:

 

 

 

Ikke overraskende ligger NC10 så godt som lige med MSI Wind og MyBook M11, men nu er det jo så også den samme processor de er udstyret med - Atom N270. Til gengæld kan vi se en forskel når vi sammenligner med Asus Eee 1000HE, der er udstyret med den lidt hurtigere Atom N280. Dette ses på resultatet af SiSandras processor arithmic, men helt ærligt så er forskellen i småtingsafdelingen.

 

 

I multimedietesten er billedet det samme. Asus er med sin N280 en smule hurtigere, men igen er det ikke med meget og i størrelsesordenen omkring 5%.

 

 

SuperPI fortæller den samme historie, forskellen mellem de fire er meget lille, men med en lille fordel til Asus Eee 1000HE. Hvis man står og skal vælge mellem flere Atom baserede netbooks, bør det altså ikke være processoren der afgør det endelige valg.

 

Harddisk

Vi ser hvad harddisken kan udrette:

 

 

Harddisken scorer ca. samme resultater som M111, hvilket er absolut rimeligt uden at imponere synderligt. Søgetiden er dog markant lavere end Asus Eee, men omvendt er overførselshastigheden højest på Asus.


3DMark:

3D spil på en netbook vil først rigtig være muligt, når NVIDIAs ION platform kommer frem, men vi skal da alligevel lige køre en 3DMark03:

 

 

 

Bedre end MyBook men en lille bitte smule dårligere end Asus. Fælles for alle er dog at det ikke er de store spil der kan spille, men lidt ældre småspil samt filmvisning skulle nok være muligt. 

 

Batterilevetid

Med sit store 6-celles batteri burde vi nok kunne få nogle gode batterilevetider ud af NC10. Samsung oplyser selv omkring otte timer, men det skal vi selvfølgelig efterprøve. Resultatet kan ses nedenfor:

 

 

 

Under fuld belastning og uden nogen form for batterispare slået til, når vi op på lige knap 4 timer. Dette er et stykke mindre end Asus Eee 1000HE, men til gengæld mere end dobbelt så meget som MyBook M11, der dog også kun er udstyret med et batteri med tre celler. Uden belastning når vi til gengæld op på det dobbelte, altså hele otte timer, og det er i sandhed imponerende. Der er konkurrenter med en længere batterilevetid, men når vi kommer op i dette niveau gør den ekstra tid ikke det store i mine øjne.