Testen
Jeg har testet på 3 meget forskellige laptops fra 3 forskellige generationer, hvilket også resulterer i 3 meget forskellige udfald.
Laptop 1)
Fra 2006 en Fujitsu Siemens Amilo PA 1510, AMD Turion X2 TL-52 1.6GHz 2GB Ram, ATi Radeon Xpress 200 chipset & VGA, 100GB HD, Realtek ALC 861 standard laptop højttalere. Windows XP Home SP3.
Laptop 2)
Fra 2008 en Acer Aspire 5930G, 3GB Ram, Intel Core 2 Duo P7350 2.0GHz, GeForce 9600M-GT 512MB DDR3, 320GB HD, Realtek ALC 888 inkl. indbygget subwoofer. Windows Vista Home SP2 32bit
Laptop 3)
Fra 2011 en Asus N61DA, 4GB Ram, AMD Turion II P520 2.3GHz, ATi Mobility Radeon HD5730 1GB, 500GB HD, Asus SRS Premium sound med Altec Lansing højttalere indbygget. Windows 7 Home Premium 64bit.
Alle blev testet tilsluttet Logitech X-230 2.1 højttalersæt med 2 satellitter og én bass/subwoofer.
Jeg har testet med følgende:
Soldier of Fortune II Double Helix (EAX 2.0 support)
Musik i Win Amp – i den hårde genre med Sabaton, Iron Maiden, Kalmah og lidt lettere Nirvana. Så har i en ide om lydspektret.
DVD The Pacific Episode 2 (der er nogle heftige skudscener).
Resultater.
Laptop 1.
Realtek ALC 861 chippen sammen med standard højttalerne giver absolut ingen fantastisk lydscene i hverken spil, film eller musik afspilning. Det er acceptabelt til husbehov og normalt brug, men man skal absolut ikke forvente en malerisk lydscene.
Tingene forbedres dog når X-230 sættet tilsluttes og der er mulighed for at justere på EQ i win-amp, og her kan en faktisk ganske acceptabel lydscene opnås. Men på nogle sange var der lidt statisk knas, som ikke kunne renses væk fra lydscenen - især på diskant området samtidig med at bas nuancerne også gik lettere tabt i et mørkt hul af lyde, hvilket skader lidt af helheds indtrykket..
Lidt svære er det mht. afspilningen af DVD film. The Pacific Ep2 som jeg havde kørende under testen led ofte af en mørk undertone uanset de indstillinger jeg foretog via Realtek softwaren. Stemmer kunne være uklare og svære at forstå.
Til spil bare oplevelsen bare acceptabelt. ALC 861 har helt klart sine begrænsninger, og jeg vil bare sige, at ja der var lyd og så var der bass, og det var lige som det.
Så tog jeg X-Fi Go ! Pro og pluggede i PC’en, og der var kun et at sige… WOW.
Med X-230 koblet til var det som at få en helt ny lyddimension..
Til min musik var der en klar forbedring og alt det statiske i diskanten og det brummende bas inferno mix, blev nu uddelt i hver sit lydspektrum, så der klart kunne høres forskel. Det var en sand fornøjelse at lytte til Iron Maiden’s Blood Brothers, som består af mange instrumenter, der spiles på een gang..
Det var dog i Double Helix at X-Fi Go! Pro imponerede. Fra bare at have ”lyd”, kunne jeg via CMSS nu faktisk få en emuleret surround oplevelse som muliggjorde at retningsbestemme lyde fra f.eks skud, eller fra folk der taler.
Film-test med The Pacific fulgte herefter. Dette var min første lejlighed til at sætte X-Fi CMSS-3D på prøve, og resultaterne var en smule blandede. Jeg aktiverede og deaktiverede X-Fi CMSS-3D flere gange, og mens jeg kunne fortælle en forskel i lyden, fik jeg aldrig rigtig fik følelsen af 'true surround sound', når man ser action-sekvenser, men ok det er måske også så meget at forlange, men tingene lød trods alt mere "levende". Den omtalte SVM effekt, var jeg faktisk meget glad for, da netop The Pacific ”lider” af større lydudsving i volumen, men det blev kraftig reduceret nu, og det var virkelig rart !
Laptop 2.
Denne laptop har generelt givet mig et godt lydbillede i alle afdelinger både når vi snakker musik, spil og DVD film netop pga ALC 888 der er en kraftig forbedring over 861samt det faktum, at laptoppen her er udstyret med subwoofer i bunden. Med X-230 sættet tilsluttet har lyden bare været endnu bedre.
Så jeg var faktisk spændt på om X-Fi Go! Pro egentlig ville rykke på noget her.
Musik. Der blev fyret godt op under Sabaton’s Midway hvor trommer, bass og guitar kommer udtryk i højt tempo. Det lød skønt! Men indrømmet så var forskellen mellem den lydscene ALC 888 leverer og X-Fi ikke så markant igen. Dog er det tydeligt at X-Fi’s static noise reduction er mere effektiv og urenheder i lyden sorteres fra.
Til spil. Den største forskel bestod igen i at det var muligt at aktivere EAX 2.0 og køre med CMSS surround emulering. Emuleringen fra ALC 888 er acceptabel, men X-Fi er dog bedre og små lave lyde høres klarer - lyden var generelt mere 'sprød' og fin.
Alt i alt var det en fornøjelse at have X-Fi go til at spille sammen med 9600M-GT kortet som en lille habil LAN Gamer.
Film. Igen her – SVM gør sit arbejde i The Pacific Ep.2, men den generelle lydscene minder utroligt meget om hvad ALC 888 kan gøre også via surround emulationen som chippen her besidder. Så på det punkt er de meget lige værdige.
Laptop 3.
Okay den sidste test og en ”sværvægter” på lydsiden med Asus helt egen SRS premium teknologi og et par super Altec Lansing højttalere installeret i chassiset
Til musik delen. Der fyres op for Nirvanas obligatoriske ”Smells like teen spirit” efterfulgt af skiftende klare og mørke toner fra Kalmah’s ”Moon of my nights”.
Her må jeg give fortabt og sige, at der står X-Fi og Asus SRS lige. Det er muligt at på et mere avanceret lydsetup end X-230, der kan X-Fi måske komme højere op i lejet uden forvrængning eller at det statiske baggrundsstøj er svære at høre og bedre filtreret. Men som det står i denne test må jeg kalde det uafgjort. Asus SRS Premuim og den medfølgende software er i samme grad omfangsrig og effektiv, dog vinder Creative terræn på den logiske opsætning af softwaren.
Til spil. EAX stammer fra Creative og det er ikke uden grund. På trods af en superb surround emulering fra Asus SRS, så er der noget med EAX selv i version 2.0, der overall giver et mere dynamisk og levende lydbillede når surround emuleres ud på 2.1. Ved almindelig stereo setup uden surround emulering, der kunne jeg ikke høre forskel på om det var Asus SRS eller X-Fi.
Til film. Igen til action scenen i The Pacific hvor amerikanerne holder skansen mod japanerne. Jeg præsenteres for et meget sprød lydscene af begge løsninger. Creatives SVM gør klart sig arbejde, men Asus’ løsning gør også noget med dynamisk lydudjævning men på en lidt anderledes måde hvor de dybere lyde ikke sorteres fra så at sige. Det er lidt en smagssag hvad man foretrækker. Men her må jeg igen sige uafgjort.