Test
Vi har testet WonderMedia tabletten i over 2 uger for at få en føling om den reelt kan bruges. Det er jo med en stor skepsis at vi har testet denne. Mest fordi at nettet er fyldt med skuffede brugere af billige tablets.
Surf / Internet
WonderMedia har indbygget WiFi , men ikke 3G. Der er dog en mulighed at bruge 3G USB modem, men det kræver at det er understøttet af WonderMedia.
De understøttet modems til WCDMA (3G) er:
Huewai E220, E230, E169G,E160X, E1750, E173, W8.
Der er også mulighed for LAN (RJ45) via den lidt specielle adapter. Vi prøvede det og det virker faktisk fint.
Når jeg havde WonderMedia med på farten blev min Galaxy S brugt som WiFi accesspoint. Selve browser oplevelsen er en lidt blandet oplevelse. Egentlig fungerer browseren på samme måde som man kender det fra andre android enheder. Den ene browser kommer hele tiden med fejlbeskeder om at flash kun er en evalueringsversion hvis man aktiverer flash. I den anden browser som minder lidt om Dolphin, virkede flash uden at brokke sig.
Det er dog kun til nøds at man skal aktivere flash, for man kan tydeligt mærke at VIA processoeren virkelig kæmper med at få afviklet tingene. Der mangler simpelthen saft og kraft, samt er der ikke så meget RAM (200-256MB) , hvor 512MB og endda mere findes der på mange bedre tablets og telefoner.
Generelt er browseroplevelsen lidt langsom og en skærm som reagerer noget langsomt og til tider slet ikke - så er det fint hvis man ikke har alternativer.
Medie
Afspilning af film er lidt af et kunststykke. F.eks. videopodcast fra DR virker fint, men hvis man selv lagde filmklip ned, så er oplevelsen noget mikset. MKV filer virker ikke - ikke den store overraskelse. H.264 filer (encodet med HandBrake) kørte noget hakkende og var lang tid om at reagere. Hvis man ændrede formatet til MPEG4 i Handbrake, så kører det faktisk flydende og uden problemer. Da man ikke kan sætte WonderMedia direkte til computeren skal det overføres via microSD kort eller via en USB nøgle.
Skærmen er noget lyssvag og især med sort (som er lidt mere brunsort) er der “streger” på tvært af billedet som ikke er nær så mørkt. Skærmen har en dårlig betragtningsvinkel i tre sider - hvis vinklen er mindre end 15 grader bliver den grå. Samtidig er farvene noget svage .
Billedfunktionen er rimelig god, men da pinch to zoom ikke rigtig virker er følelsen ikke ligefrem så smooth som man ellers er vant til. Slideshow funktionen er lidt sjov, men ikke nok til at trække det op.
Lydafspilleren er rimelig, men ikke noget wauw.
Tastatur
Der er et standard android tastatur præinstalleret og man kan dog hente flere, via android market.
Touch skærmen er ikke super præcis og reagerer ikke altid. Hvilket gør at man ikke skriver de lange tekster på WonderMedia.
Apps
De medfølgende apps er ikke helt uden kvaliteter. Desværre er “App market” langt fra på højde med Android Market. Heldigvis kan man installere Android Market hvis man har APK filen. Dog virker remote install via PCen (market.android.com) dog ikke, da tabletten ikke bliver registreret.
De (store) minusser
Generelt så virker en del apps uden de store problemer, nogle dog med forskellige crash. Hvor nogle som f.eks. Angry Birds (season) kører virkeligt dårligt, da det hakker ustyrligt meget. Benchmark programmer som presser maskinen var der flere som slet ikke ville køre, de frøs bare.
Det er lidt som min gamle bærbar. Dengang jeg brugte den daglige, jo så var den langsom, men den kunne køre. Idag så virker den endnu langsommere fordi man er forvent med en hurtigere PC. WonderMedia klarer opgaven, den gør det bare ikke så overbevisende. Dropad A8 og mange andre tablets er WonderMedia klart overlegen, da CPU, GPU og RAM langt fra er kraftige nok på WonderMedia.
Skærmen er også et minus, da den er hurtig bliver ubrugelig når man er udendørs. Dog er problemet ikke så stort, da den meget dårlige batterilevetid gør at man primært vil bruge WonderMedia tæt på en stikkontakt. Touch skærmen er ikke super præcis, og det virker mere til at det er en trykfølsom skærm, der med en meget tynd yderskærm reagerer mere som en rigtig touch skærm.
Det mystiske adapter og manglende mulighed for at sætte den direkte til en PC er også et minus - man lærer dog at finde alternativer (FTP via WiFi, kortlæser etc.).
Benchmarking
Vi har testet imod en Galaxy S og en Dropad A8 - begge med Samsungs Cortex A8 baseret CPU , henholdsvis C110 og PV210 - begge på 1GHz.
Batterilevetid
Ved almindelig surf og brug, så kunne vi holde liv i den i 1 time og 35 min. Hvis alt var slået fra kunne den lige snige sig op på 1 time og 50 min., men så var ALT slået fra , inkl. nettet. Det er simpelthen for ringe til at man reelt kan bruge det til noget. I virkeligheden kunne en film på 1 time og 30 minutter ikke ses færdig fordi den løb tør for strøm.
Linpack
Wm8650 er utrolig langsom - 5 til 7 gange langsommere end Dropad A8. Så selvom det er en ARM 9, så er det ingen garanti for performance.
Antutu
CPU benchmark så gentager billedet sig fra Linpack, dog er float 10 gange langsommere. 2D og skrive / læse hastighed er det eneste hvor at Wm8650 ikke er håbløs bagefter. PV210 er godt nok kendt for at være rimelig hurtig til 3D, men hele 29 gange hurtigere. Når man ser resultatet fra Antutu, så forstår man godt at Angry Birds hakker meget.
Smartbenchmark 2011
At se resultatet fra Smartbenchmark 2011 er som at se en snegl med vabler prøver at lege kylling mod en damptromle flere hundrede meter væk... det går utroligt langsomt og resultatet er at den bliver fuldstændig mast.
Quadrant
Da Wm8650 ikke understøtter stencil buffer kan testen ikke køres og efter et par minutter med 0% så dropper man det.