Test: Ultra Xconnect Titanium 500 Watt (20 pin)

Strømforsyninger d.  22. april. 2005, skrevet af Deep Thought 9 Kommentarer.  Vist: 13001 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Sd-Data A/S
DK distributør: Sd-Data A/S
Produktet er venligst udlånt af: http://www.ultraproducts.com/
Produktet distribueres i DK af: http://www.ultraproducts.com/
Link til producentens website: http://www.ultraproducts.com/

Ultra Xconnect Titanium 500 Watt (20 pin)


På CeBIT så vi rigtig mange strømforsyninger med aftagelige stik.
Dette patentbeskyttede princip blev først lanceret af det amerikanske firma Ultra Products for over et år siden - og meget passende er den første strømforsyning med aftagelige stik vi kigger på også fra netop dem.
Ideen med at man selv kan montere de stik man har brug for er da også rigtig god hvis den udføres ordentligt - så hvordan og hvor godt fungerer "the original" ?







Specifikationer:


  • 3.3V: 20A
  • 5V: 32A
  • 12V: 28A
  • 3.3V+5V:180 Watt
  • 3.3V+5V+12V:480 Watt
  • Total: 500 Watt
  • Vægt: 1,55 kg.
  • PFC: Opgives på hjemmesiden nu at kunne fås med aktiv PFC. Lidt uvist om den testede model har aktiv eller passiv. Der sidder dog en stor spole på indgangen som kunne være et passivt filter.

    Ultra Products fremhæver at denne strømforsyning i forhold til mange andre kan levere den opgivne effekt kontinuert, og ikke kun i korte spidsperioder. Det lyder jo absolut lovende.

    Særlige egenskaber:


    Selve strømforsyningen er spejlblank, hvilket ser kanongodt ud - desværre er overfladen så også ret følsom overfor fedtfingre.



    Som nævnt var Ultra Products de første til at lancere en strømforsyning med aftagelige stik. Ikke nok med at de er aftagelige, de er også særdeles solide, afskærmede og tilmed UV-reaktive.



    De medfølgende kabler lyser blåt under UV-lys, men der kan også anskaffes kabler der lyser orange eller grønt.


    Billede lånt fra Ultras website


    Medfølgende ledninger:
  • 20 pin ATX til 20 pin ATX, 43 cm.
  • ATX12V(P4) til ATX12V(P4): 43
  • 5,25" til 5,25": 53 cm.
  • 5,25" til 5,25": 43 cm.
  • To kabler med hver tre 5,25" stik. Den ene del 20 cm, den anden 45 cm.
  • Et langt kabel med et 5,25" stik i den ene ende, 42 cm. derfra et 5,25" stik, så en 19 cm. del og et 3,5" og sluttelig 25 cm. kabel der ender i endnu et 5,25" stik
  • AUX til AUX, 43 cm.
  • Et 5,25" der splittes i to SATA power stik, hver del 15 cm..
    Ledningslængderne er opgivet som den effektive længde målt fra midten af stik til midten af stik når kablet er bøjet for montering, ikke den fulde, ubøjede længde.

    (Ja, et billede siger tydeligvis mere end 1000 ord - så her er endnu et billede lånt fra Ultras hjemmeside:)


    Billede lånt fra Ultras website


    Udover dette medfulgte også to netledninger, med henholdsvis dansk og amerikansk stik.
    Der medfølger ikke PCI-E kabler, men en 5,25"-til-PCI-e adapter kan tilkøbes.

    På bagsiden af strømforsyningen er fem 5,25" Molex hanstik, et 20-pin ATX stik, et 4-pin ATX12V stik samt et AUX-stik hvortil de ønskede kabler kan tilsluttes. Ved levering er disse dog beskyttet med små gummidæksler.
    Ultra anvender almindelige 5,25" Molex stik bagpå frem for proprietære løsninger. Det er efter min mening en stor fordel så vidt muligt at holde sig til veletablerede standarder, og i dette tilfælde har det blandt andet den fordel at man i stor udstrækning selv kan vælge hvordan effektkablerne skal vendes.
    Har man for eksempel et kabel med tre Molex stik kan man jo alt efter behov vælge om det skal gå i et langt træk fra strømforsyningen til enheder, eller om man vil tilslutte det midterste stik til strømforsyningen og så trække de to enkelte kabler i hver sin retning til enheder. Glimrende udtænkt.




    Strømforsyningen er forsynet med to 80 mm. blæsere, en i bunden til indsugning, og en bagtil til udblæsning.





    Installation:


    Efter at have pakket strømforsyningen ud fra den solide indpakning skulle jeg så i gang med selve testen. Allerførst måtte jeg dog lige ryste en løs skrue ud af selve strømforsyningen - ikke noget betryggende tegn.

    Jeg tog også et kig indvendigt:




    Ikke verdens største køleprofiler, så vi må nok forvente at blæserne får lov at arbejde.
    Deres beskrivelse angiver da også " X-Connect boasts two hard-working, onboard 80mm cooling fans".
    Farvemæssigt ser det dog ganske flot ud - hvilket Ultra udnytter i andre versioner der er udstyret med vinduer.
    På enkelte af kondensatorerne kunne jeg så en temperaturangivelse på op til 105 grader C, så komponenterne kunne se ud til at være af rimelig kvalitet, og designmæssigt virker det også ganske tilforladeligt. Det område er jeg dog desværre ikke specielt velbevandret i, så tag det med et gran salt indtil en bedre informeret person eventuelt kan give sit besyv med.

    Kablerne ses at blive tilsluttet på et printkort bagtil, hvortil der går nogle ganske kraftige ledninger. Jeg ville dog gerne have set lidt flere eller kraftigere ledninger anvendt. Men det virker absolut solidt nok, og jeg syntes da også at kablerne virkede solidt fastgjorte da de blev monteret.

    Normalt starter jeg med at teste strømforsyninger på mit lille overclockede system DT16.
    Grundet designproblemer med kablerne var det dog ikke muligt med denne strømforsyning:



    Som det ses sidder ATX og ATX12V stikkene lige op ad hinanden på mit EPoX 8RDA3+, og da "håndtagene" på Ultra's kabler er bredere end normalt blokerer de for hinanden.
    Jeg er ikke helt sikker på om det er EPoX eller Ultra der er skyld i dette problem, eller om ATX standarden er for vagt formuleret (jeg kunne ikke lige gennemskue om frigang var defineret et sted deri), men jeg vil i dette tilfælde primært mene at det er Ultra der har været lidt for kreative i udformningen af deres stik. Hvor udbredt dette mulige problem er ved jeg ikke, men det er desværre absolut noget man skal være opmærksom på.

    Jeg har kontaktet Ultra for at få en kommentar, men de har ikke svaret.

    I stedet ville jeg så gå direkte til test i vores strømforsyningsteststation, men også her bemærkede jeg problemer:



    Specielt ATX-stikket er meget stort, og da alle kabler desuden er ret stive i det vil man vanskeligt kunne udnytte det/de øverste 5,25" slot ved brugen af denne strømforsyning, foruden at det kan være besværligt at føre kablerne rundt.
    Indrømmet, det anvendte kabinet er kun et miditower, og desuden en anelse kortere end andre kabinetter, men det er endnu en problematisk detalje.

    Ok, langt om længe fik jeg dog tilsluttet strømforsyningen og kunne gå i gang med at belaste den.



    Testopsætning 1:



    Den første test blev udført ved at belaste strømforsyningen som følger:
  • 3.3V: 9.1A
  • 5V: 8.4A
  • 12V(ATX): 7.8A
  • Effektforbrug fra nettet: 235 Watt.

    Denne belastning skulle svare nogenlunde til et mainstream system med en enkelt harddisk og et grafikkort ca. i 9800/6600-klassen.

    Spændinger målt på ubelastet Molex-stik:
  • 12V: 12.49V
  • 5V: 5.28V

    Spændinger målt på belastet ATX-stik
  • 12V: 12.30V
  • 5V: 5.16V
  • 3.3V: 3.29V

    12V linjen lå temmelig højt, men under grænsen på +/- 5%, mens 5V linjen var lidt over grænsen på 5,25V. Ikke helt tilfredsstillende, men på den anden side var det på et ubelastet kabel - under belastning ville spændingen sikkert nå under det tilladte maksimum.
    3.3V linjen var noget svær at få ordentlige målinger på og skal tages med et gran salt. Afhængigt af målepunkt fik jeg mellem 3,16V og 3,29V, hvilket imidlertid er fuldt indenfor de tilladte tolerancer.
    Virkningsgraden for strømforsyningen var på ca. 70%, hvilket ikke er imponerende.

    Testopsætning 2:


    Derefter ville jeg så belaste strømforsyningen fuldt ud, specielt da Ultra fremhæver at deres produkt er beregnet til at levere den opgivne effekt kontinuert.

    Min belastning var primært på den vigtige +12V linje:
  • 3.3V: 8.8A
  • 5V: 8.7A
  • 12V(ATX): 13A
  • 12V(Molex): 13A
  • Effektforbrug fra nettet: 550 Watt.

    Spændinger målt på ubelastet Molex-stik:
  • 12V: 11.92V
  • 5V: 5.32V

    Spændinger målt på belastet ATX-stik
  • 12V: 11.70V
  • 5V: 5.16V
  • 3.3V: 3.22V

    Virkningsgrad: ca. 70%.

    Alle spændingerne ses at være fuldt tilfredsstillende, og med det som eneste parameter kunne man måske konkludere at dette ser ud til at være en ganske glimrende strømforsyning.
    Imidlertid var udgangseffekten ved denne belastning faktisk kun på omkring 385 Watt, markant under de specificerede 480 Watt, og støjniveauet fra blæserne var allerede her meget højt. Mit dB-meter var desværre ikke tilgængeligt under denne test, men lydniveauet var på i alt fald et godt stykke over 40 dB.
    Ikke nok med at blæserne larmede meget, faktisk var de meget hørbare allerede ved den lave belastning, så kunne jeg også begynde at høre en slags knitrende, ikke-konstant lyd der faktisk nærmest lød som gnister når effektforbruget nåede over ca. 450 Watt (ca. 315 Watt udgangseffekt).
    Denne støj var særdeles bekymrende under den store belastning, hvorfor jeg afbrød testen hurtigt efter målingerne. Normalt lader jeg strømforsyninger køre med hård belastning i flere timer.

    Jeg prøvede som ekstra kontrol at åbne strømforsyningen og køre den uden belastning.
    Når jeg blokerede blæserne, som støjede temmelig meget selv uden belastning af strømforsyningen, kunne jeg selv her høre nogle ikke-konstante, knitrende lyde fra spoler eller transformatorer.
    Alt i alt ikke noget jeg brød mig om.

    Som afsluttende test kiggede jeg på linjerne med et oscilloskop.
    Strømforsyningen leverede ca. 9, 9 og 7 A på de tre positive linjer under denne måling, og proben blev tilsluttet ATX-stikket som er afkoblet med kondensatorer som angivet i ATX-standardens regler for noise/ripple måling.


    3.3V linjen: nogle skarpe kanter, ca. 50 mVpp.



    5V linjen: Ganske pæn, ca. 25 mVpp.



    12V linjen.

    Der lå et eller andet meget højfrekvent signal med en amplitude på ca. 10 mVpp på denne linje. Dette skyldes dog tilsyneladende støjindstråling i min måleopsætning. Selve 12V linjen havde nogle få spidser, med spidsværdier på ca. 30 mVpp.



    Konklusion:


    Alt i alt må jeg sige at jeg er skuffet over denne Ultra Xconnect.
    Ser man blot på spændingerne virker den ganske tilforladelig, men den løse skrue, de meget larmende blæsere og ydermere de meget bekymrende raslende, knitrende lyde fra spoler/kondensatorer, selv i ubelastet tilstand gør at jeg ikke kan anbefale denne strømforsyning.
    Det visuelle design samt kvaliteten af kablerne er rigtig godt, men når indmaden og ydelsen ikke lever op til det bliver man skuffet.

    Fordele:
  • Pænt design
  • Gode spændinger
  • Kabler af høj kvalitet

    Ulemper:
  • Larmende blæsere
  • Bekymrende knitrende lyde fra spoler/transformatorer
  • Håndtagene på kablerne for store og blokerende



    Conclusion:


    All in all I must say that I am disappointed over this Ultra Xconnect.
    If you only look at the voltages it seems pretty decent, but the loose screw found inside when unpacking the PSU, the very noisy fans and furthermore the very worrying crackling, rattling sounds from the coils/transformers, even without any load, but especially under heavy load causes me to not be able to recommend this power supply.
    The visual design and the quality of the cables are very nice, but when the performance doesn't isn't satisfactory you get disappointed.

    Pros:
  • Nice design
  • Good voltage lines
  • High quality cables

    Cons:
  • Noisy fans
  • Worrying "crackling" sounds from the inside, especially under heavy load.
  • The handles on the cables are very large and blocks/restricts installation under certain circumstances

    Test og tekst: Robin B. Jensen (Deep Thought).
  • mr.don
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    22-04-2005 18:38:43
    Svar/Indlæg:
    1762/36
    Jeg er ikke så vild igen med det aftageligge stik, det er som du også gav udtryk for: Det er for besværligt, det er også federe når man selv har sleevet sine kabler?

    Hvilke strømforsyninger kommer du til at teste i fremtinden DT?

    Kunne godt tænke mig at se om jeg har købt katten i sækken da jeg købte min Sharkoon PSU...



    Deep
     
    Superbruger
    Tilføjet:
    22-04-2005 23:26:31
    Svar/Indlæg:
    507/141
    Der er både fordele og ulemper ved de aftagelige ledninger. Er de lavet ordentligt er det for de fleste en fordel med aftagelige - lige nu har jeg f.eks. en større bunke ubrugte kabler i mit kabinet som både fylder og ser grimt ud :(

    Umiddelbart skulle der være en "NORTHQ SILENT KING KONG 400 WATT" samt en "Cooler Master Extreme Power 430W" på vej til min testbænk, om vi engang får en PSU som din til test vides ikke.

    Jeg har dog engang testet en Sharkoon 300 Watt (13A på +12V), og den virkede rimelig udmærket. Så vidt jeg husker døde den dog da den blev sat til et temmelig tungt system :(

    Hvordan Sharkoons nye PSU'er er har jeg dog ingen ide om...



    mr.don
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    23-04-2005 14:37:04
    Svar/Indlæg:
    1762/36
    Jeg læste en test af den på madshrimps.com, men den (testen) er ikke meget bedre en det jeg selv er i stand til at teste den med... De brugte MBM og speedfan tror jeg nok til at måle spændinger, og der var ingen tæstbænk som du bruger...



    Silent
     
    Skribent
    Tilføjet:
    23-04-2005 15:52:22
    Svar/Indlæg:
    3222/204
    Den fik ellers også ret gode score hos Mr Tweakup.dk
    Men kan nu bedre lide DT test setup, så man ved hvad de kan klare under hårdt pres.



    The
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    23-04-2005 20:16:27
    Svar/Indlæg:
    2651/179
    -->#4

    Mr. Tweakup kan sikkert ikke engang finde ud af at åbne pakken med strømforsyningen vel ? :00

    Den her tæstbænk som DT har kan jo kværke næsten hver og en strømforsyning der får gode scores på tweakup :)

    Mvh.



    Carpe^Diem
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    23-04-2005 23:18:47
    Svar/Indlæg:
    1155/43
    Intet ondt om TweakUp, men det er jo ikke nogen ukendt detajle at alle produkter får over 85% :)



    Berg
     
    Superbruger
    Tilføjet:
    24-04-2005 09:32:48
    Svar/Indlæg:
    254/8
    Tror der må har været fejl på den - har ikke før læst om det problem du har oplevet. F.eks. i denne test bliver den presset hårdt uden problemer og yder 536 watt!:
    http://www.slcentral.com/ultra...



    Deep
     
    Superbruger
    Tilføjet:
    24-04-2005 10:10:51
    Svar/Indlæg:
    507/141
    Berg:

    Min model er noget forskellig fra den version du linker til, i alt fald er de opgivne strømstyrker på min 20/32/28, mens hans er 28/30/34.

    Det er naturligvis altid muligt at der er fejl på den model jeg testede - og jeg har også sendte indtil flere e-mails til Ultra for at få deres kommentarer, men jeg har kun fået auto-replies tilbage...

    Jeg kan dog godt lide slcentral's setup, imponerende udstyr. Jeg savner dog en bedre forklaring på belastningsmønstret i de forskellige tests, information om støj, samt 'skop-målinger.



    [G.N.U.]
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    26-04-2005 21:11:35
    Svar/Indlæg:
    2175/21
    man kan da med det samme sige at deres support ikke er god nok....

    er glad for min lydsvage Tagan 480 ...har fået nok at PSUs der ser fede ud men yder skidt og larmer.