Produktet er venligst udlånt af: www.raidsonic.de
Produktet distribueres i DK af: www.raidsonic.de
Link til producentens website: www.raidsonic.de
Raidsonic Icy Box IB-350U-BL
Vi fik for nyligt en e-mail fra tyske Raidsonic som spurgte om vi havde lyst til at teste nogle af deres produkter. Da Raidsonic blandt andet fremstiller de kendte "Icy Box" eksterne harddisk bokse var vi naturligvis absolut interesserede. Efter nogle dage modtog undertegnede så en pakke med en "IB-350U-BL" samt en "IB-801", en interessant multicardreader i 3,5" format. Sidstnævnte kigger vi på om nogle dage.
Pakken IB-350U-BL er en USB2.0-baseret ekstern harddisk boks til almindelige 3,5" IDE diske. "BL" angiver at den er forsynet med blåt lys. Samme model findes også med både USB2.0 og FireWire interface "IB-350UE (-BL)", og til SATA diske findes IB-350StS-BL
Udpakket Pakken indeholder et stk. IB-350U-BL, strømforsyning, netkabel, USB kabel, plasticholder, manual og CD med drivere for de stakler der stadig kører Windows 98. Under Windows 2000 og senere fungerer enheden umiddelbart efter tilslutning - næsten da, men mere om det senere.
IB-350U-BL er fremstillet af aluminium, og fungerer derfor som en stor køleprofil så en harddisk ikke skulle blive overophedet. Derfor er der heldigvis heller ikke nogle afskyelige små hylende 40 mm. blæsere til køling som det nogle gange ses.
Enheden opgives i specifikationerne kun at understøtte diske op til 250 GB, men for at være sikker kontaktede jeg fabrikanten og fik at vide at den naturligvis understøtter fuld 48-bit LBA, altså diske op til 144 petabytes.
For at montere en harddisk skruer man den ene side af boksen. Dette foregår helt uden værktøj, da der er anvendt nogle glimrende fingerskruer.
Indvendigt fandt jeg en pose med nogle små runde klistermærker og fire skruer. Jeg var lidt i tvivl om hvad formålet var indtil jeg kiggede på undersiden.
Aha, til at fastgøre harddisken samt at skjule skruerne. Bedre termisk kontakt, og harddisken kan ikke rutsje rundt og smadre printet indvendigt. Fint.
Selve kassen føles ganske solid og velbygget, man skal ikke trække, skubbe og mosle for at få tingene til at passe sammen. Jeg ville måske nok gerne have at elektronikken indvendigt var afskærmet så man ikke risikerer at give det en gang ESD-chok når man roder rundt indvendigt, men det er jo nok alligevel bare mig og mine fumlefingre der kunne finde på det.
De store aluminiumsplader skulle sikre en fin køling. Dette fik jeg dog ikke undersøgt da mit termometer ikke brød sig om at batteriet blev vendt forkert :(
Ifølge mine fingre var den anvendte harddisk dog acceptabelt kølig.
Et problem med denne passive køling er dog at mange vibrationer fra harddisken overføres til boksen, og jeg syntes den var relativt støjende, måske endda mere end disken i fri luft. Med en mere støjsvag disk frem for den anvendte Maxtor ville dette dog naturligvis ikke være et problem.
Strømforsyningen er ganske kraftig, med 2 Ampere på både 5V og 12V, hvilket skulle være mere end rigeligt til at trække enhver form for harddisk.
Det blå lys som boksen afgiver ser kanongodt ud under det sorte gitter - og det lyser ikke bare hele tiden. Næ, det blinker "omvendt" i takt med dataadgang - jo mere der overføres, jo mindre lys. Personligt synes jeg det ser rigtig fedt ud.
For at teste ydelsen anvendte jeg Sisoft Sandra 2003 samt HD Tach 3.0.1.0.
Den anvendte harddisk var en Maxtor D740X 60 GB.
Jeg målte først ydelsen med disken tilsluttet den sekundære IDE controller på mit EPoX 8RDA3+ :
Derefter monterede jeg disken i boksen og tilsluttede den til en af USB portene på bundkortet.
Bemærk at harddisken ifølge manualen skal være tændt når den tilsluttes en USB port.
Hvordan man så skal slukke den fremgik ikke lige af manualen, men jeg deaktiverede den via ikonet i ikonbakken, som jeg altid plejer at gøre med USB enheder, før jeg hev stikket ud og slukkede på kontakten på boksen.
Da jeg anvender Windows 2000 behøvede jeg ikke at installere nogle drivere, alle partitioner blev hurtigt fundet og disken var klar til brug. Windows ævlede dog et eller andet om den ville genstartes før den nye enhed kunne bruges. Bavl, jeg kunne nemlig fint browse rundt med stifinderen på den disk.
Ok, det varede så ikke ved - da jeg testede med HD Tach gik Windows ned med en BSOD og en "IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL" fejl i USBPORT.SYS.
Dette var naturligvis ikke IB-350U-BL's skyld, men Windows's begrænsede plug-and-play kapabilitet.
Som en indskudt bemærkning kan nævnes at det er vist ikke alle der har helt styr på den slags.
Jeg læste for nyligt en test af et eller andet, vistnok en SATA disk, hvor skribenten trak ned i pointgivningen fordi der skulle bruges en driverdiskette for at man kunne installere Windows på disken.
Efter denne tvungne genstart fungerede disken dog helt almindeligt, og jeg kørte derfor igen mine tests:
Hmmm. USB2.0 har en teoretisk båndbredde på 480 Mb/s, det vil sige ca. 60 MB/s, så interfacet burde fint kunne overføre hvad denne gamle disk kan levere - og her lå overførselshastigheden på kun ca. 20 MB/s.
Selvfølgelig går der noget ydelse tabt på grund af konverteringen mellem IDE og USB, men det er nu et noget stort tab, op mod 50%.
Jeg kontaktede Raidsonic for at høre deres kommentarer til mine resultater, og deres supportafdeling hævdede at en test hvor man kun anvender en enkelt harddisk og en enkelt USB controller ikke viser ydelsen ordentligt - det anvendte bundkort, harddisk, drivere har stor betydning.
Ja, ja, det skal de jo sige - men det viste sig at de havde fuldstændig ret!
Jeg tilsluttede boksen til min primære og noget nyere maskine, Asus K8N-E Deluxe, AMD64 3400+, og fik følgende markant bedre resultater:
Maksimal overførselshastighed lige over 30 MB/s, i modsætning til de ca. 22 MB/s jeg målte på det gamle EPoX 8RDA3+! Ok, jeg må indrømme at det er en markant forskel.
Den gennemsnitlige overførselshastighed over 3/4 af disken var dog markant langsommere, lidt under 25 MB/s. Det er underligt, eftersom jeg ved fra den tidligere test via IDE interface at disken i dette område kan levere den maksimale ydelse?
Kigger man nøjere på graferne kan man se at kurverne fra IDE interfacet og fra USB interfacet skærer hinanden ved omkring 44 GB (vandret), efter dette skæringspunkt følges de ad nedad da der det her er disken der er flaskehalsen.
Det kunne så tyde på der må være grundet kollisioner eller lignende at der er et stort tab når disken forsøger at levere mere end interfacet kan kapere. Træls, men det er der vist ikke noget at gøre ved.
Det viste sig altså med al tydelighed at jeg ikke havde gjort mit arbejde ordentligt, jeg havde åbenbart antaget at USB2 controllerne på det gamle bundkort sagtens kunne overføre 480 Mb/s, men nej, det system er tydeligvis efterhånden for gammelt til at teste med.
Godt så - men vi er faktisk ikke færdige endnu. Jeg fandt nemlig en spritny disk i skuffen, en Seagate 120 GB/8MB cache. Gad vide hvordan sådan en disk vil fungere i den boks ? Den må jo kunne levere en hel del mere data, og derfor virkelig "kvæle" USB-boksen.
Jeg blev meget overrasket:
Konstant overførselshastighed over hele disken på over 30 MB/s !!
Det er nok ganske sandsynligt at de 8 MB cache hjalp med at udjævne kollisionerne, men det er så absolut ikke boksen der er sløv.
Udfra dette kan man så også konkludere at min gamle test af Eksitdatas "Easy IDE" USB2.0 til IDE Adapter" også vil have været begrænset af det anvendte bundkort - og at den reelt vil yde bedre end jeg dengang målte.
Konklusion:
Icy Box viste sig altså at være et langt bedre produkt end mine tests først angav. Rigtig god ydelse, rimelig pris (Raidsonic angiver RRP på kun 39 _), godt og solidt design, passiv køling - og så selvfølgelig blinkende blåt lys!
Hvis den anvendte harddisk støjer hjælper boksen desværre ikke meget på det problem, men nyere harddiske er jo ganske støjsvage - og man behøver jo ikke anvende de nyeste 10.000 RPM diske i en sådan boks da de jo alligevel bliver begrænset lidt af interfacet, en stor 5400 RPM disk vil være et meget bedre valg.
Jeg har faktisk allerede selv købt en Icy Box ;P
Fordele: Rigtig fedt design
Passiv lydløs køling
Føles solid og velbygget
Blåt lys!
Ulemper:
Vibrationer fra harddisken overføres til boksen
Conclusion:
The Icy Box turned out to be a far better product than my tests initially indicated. Good performance, decent price (Raidsonic's RRP is only 39_), nice and sturdy design, passive cooling - and of course a flashing blue light!
If the used hard disk is noisy then the box won't help much, but new disks are fairly low noise - and it would be a waste to use a state-of-the-art 10,000 RPM disk anyway as the interface would limit it somewhat, a large cheapish 5400 RPM disk would be a far better choice.
I've actually already bought an Icy Box myself ;P
Pros:
Really cool design
Passive noise-free cooling
Feels solid and well built
Blue light!
Cons:
Some vibrations from the hard disk is transferred to the box
Test og tekst: Robin B. Jensen (Deep Thought).