Test: Dell XPS 14 ultrabook

Bærbare d.  08. november. 2012, skrevet af Tha_noob :) 6 Kommentarer.  Vist: 12757 gange.

Korrekturlæser: noXpert
Billed behandling: svedel77
Oversættelse: noXpert

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 13990,00
Produkt udlånt af: Dell
DK distributør: Dell

Layout / Design

Det første man tænker, når man får den i hænderne er, at man virkelig står med et seriøst lækkert stykke hardware. Når man får den i hænderne fornemmer man godt, at der er en smule gods i den. Den vejer ca. 2,1 Kg i den testede konfiguration, men det er stadig let nok til at holde den med skærmen åben i en hånd, uden man knækker håndledet.  Bagsiden af skærmen er lavet i forarbejdet i aluminium og undersiden er også lavet af aluminium, men er beklædt med silikone, og de ting til sammen giver en utrolig lækker fornemmelse af hele computeren. På bagsiden er der ikke noget "layout" eller andre abstrakte tegninger, men bare et Dell logo, hvilket ser enkelt ud og passer til resten. 
 


Når man åbner den, føler man den samme kvalitet. Hængslet er helt stramt og skærmen har absolut ingen tendens til at vippe eller føles løs i hængslet. At bagsiden af skærmen er lavet i ren metal gør også, at den ikke har nogen tendens til at "flexe", og det bidrager ydeligere til kvalitetsfølelsen. Foran panelet er der monteret et stort stykke Gorilla Glass som går fra kant til kant hvilket ser rigtig godt ud, og iøvrigt så er Gorilla Glass forholdsvist hårdført. Eneste ulempe ved glasset er, at man kan bruge det som spejl når skærmen er slukket, men jeg har ikke en eneste gang oplevet det irriterende når jeg har brugt den, selv i kraftigt dagslys. Utroligt nok.
 

Her ses spejleffekten, men denne er ikke til stede når skærmen er tændt.
 

I kanten af skærmen er der en lille gummikant som sikrer, at tastaturet ikke kommer i kontakt med selve glasset. En ret lækker feature når man lukker skærmen er, at når den kommer tæt nok på håndledsstøtterne så er der en slags "soft-luk" hvilket er rigtig lækkert. 

Over selve skærmpanelet er der monteret et webcam, en hvid diode der viser om det er aktivt og to mikrofoner, som alt sammen er diskret integreret. I bunden af Gorilla glasset er der skrevet XPS og det er med en smule futurisk font hvilket passer godt til resten af computeren.
 

Her er endnu en ulempe ved glasset. Det bliver fedtet, men da det er uden for selve panelet er det ikke irriterende og ikke så synligt som på dette billede, til dagligt brug.
 

Hele overfladen med tastaturet er holdt i en meget enkel stil og er lavet af magnesium med en blød sort overfladebehandling, som er rigtig behagelig at hvile håndleddene på og når de er lune er de faktisk endnu mere behagelige. Der er ingen grimme genvejstaster som bryder det, kun en tændknap i venstre hjørne, som bedst af alt kan beskrives som Home-knappen på en iPhone. Selvom den sidder lidt tæt på tastaturet har jeg ikke en eneste gang fået ramt den ved uheld, og den er også tilpas hård at trykke ned.
 


 

Som man kan se, så er touchpadden DEJLIG stor og det er en fed ting. Den er lavet af en slags glas og virker ikke billig, og knapperne virker heller ikke til at fejle noget i kvaliteten. Iøvrigt understøtter den flere multitouch gestures, mere om dem i selve testafsnittet.

Desværre har Dell ødelagt det helt enkle en smule ved at klistre to klistermærker på håndledsstøtten. De er dog i sort og grå/hvid, så de passer til resten af computeren, så det er ikke så ødelæggende som hvis det havde været meget farverigt. 

Bunden af computeren har Dells designafdeling heller ikke overladt til tilfældighederne, som ellers ses på rigtig mange computere. Den er som sagt udført i aluminium, beklædt med sillikone, og så er kanterne af den bøjet op, så man har en slags base. I midten er der et stykke metal, hvor der er ingraveret XPS med samme font som i bunden af skærmen. Der står Intel og Windows 7. Det lille stykke metal kan man så åbne og nedenunder det er Windows licensmærket sammen med lidt serienummer og sådan noget. Rigtig lækkert lavet.
 

 

På venstre side af computeren er der følgende tilslutninger: Strømstik, gigabit ethernet RJ45 som man "klapper" ud når det skal bruges - meget smart lavet, en fullsize HDMI port, en mini-DP og to USB 3.0 porte hvoraf den ene har PowerShare, hvilket gør at selvom computeren er helt slukket (ikke bare dvale eller slumre) så sender den stadig strøm ud gennem den port, så man kan i princippet bruge den som et stort ekstra batteri til ens telefon. Super smart funktion som jeg også hurtigt blev glad for.
 

 

På højre side er der ikke andet end et stik til hovedtelefoner og mikrofon - i samme stik, et SD kort slot og en Kensington lås.
 

Her kan man se hvor tynd computeren er. Lige over to centimeter hvilket også gør den meget handy at have i diverse tasker. For eksempel kunne den være i rummet til løse papirer på min egen computertaske, som er beregnet til 15" bærbare. 
 

Dell beviser med den her, at man uden brug af aluminium over det hele stadig godt kan holde designet enkelt og personligt. Jeg synes det er dejligt at se noget, der adskiller sig bare en smule fra Apples design. 

 

Anzelz
 
Elitebruger
Tilføjet:
08-11-2012 14:13:29
Svar/Indlæg:
2343/272
God test! :)

Sjovt at du er imod touchpads, jeg synes det er luksus at man kan navigere musen og scrolle uden af flytte pølserne fra tastaturet.

Hvordan er farverne på skærmen? Synes tit ultrabooks har lidt af dårlig kval


malkin
 
Elitebruger
Tilføjet:
08-11-2012 16:08:23
Svar/Indlæg:
1118/24
God test. Jeg overvejer næsten at anskaffe mig sådan een.
Når jeg kigger hos dell, finder jeg ikke den model du har, er den blevet fuldt opgraderet fra standard?


Tha_noob
 
Elitebruger
Tilføjet:
08-11-2012 17:59:30
Svar/Indlæg:
3854/175
#2 Desværre findes den idag kun med Windows 8 😕
#1 Den har et lidt kornede udtryk (synes jeg) men farverne fejler ikke noget 🙂


Svaret blev redigeret 1 gang, sidst af Tha_noob :) d. 08-11-2012 18:04:49.


Tha_noob
 
Elitebruger
Tilføjet:
08-11-2012 19:08:33
Svar/Indlæg:
3854/175
Her er den med Windows 8, jeg tør vædde med at det er den nøjagtig samme 🙂
http://www.dell.com/dk/p/xps-1...


noXpert
 
Superbruger
Tilføjet:
16-11-2012 08:46:06
Svar/Indlæg:
32/2
#1.
Jeg er helt enig i at touchpads er en pestillens. Det første jeg gør, når jeg får en ny bærbar, er at slå touchpad-en fra. Jeg er ligesom forfatteren "født" med at bruge ThinkPad'ens Trackpoint. Den kan man også betjene uden at flytte pølserne fra tastaturet, og man undgår alle de fejlbetjeninger som man - eller i alt fald jeg - sædvsnlligvis har med touchpad'en.


Tha_noob
 
Elitebruger
Tilføjet:
16-11-2012 09:16:42
Svar/Indlæg:
3854/175
#5 Ja har det på samme måde. Man skal ikke flytte hænderne for at bruge den og der er ingen fejlbetjening. Det oplevede jeg dog heller ikke med den Dell 🙂