Korrekturlæser: jmose
Billed behandling: svedel77
Oversættelse: @ngler

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 2509,00
Produkt udlånt af: Nokia
DK distributør: Nokia

Software

 

 

Jeg har tidligere arbejdet med Windows Mobile og Pocket PC enheder - og de var skabt til en ting, nemlig styring med en trykfølsom skærm og en pen. Med den berøringsfølsomme skærm, så giver små knapper og start menuer som man kender fra Windows på PCeren ikke så meget mening. Derfor måtte Microsoft gøre noget , da iOS enheder som iPhone, iPad og iPod virkelig har tiltrukket flere kunder i PC butikken. Så selvom Microsoft har haft tablets og smartphones før, så virkede ideen med at gøre desktop Windows mindre så den passede en mobil enhed bare ikke rigtig.

 

 

Derfor startede Microsoft forfra da de skulle designe Windows Phone 7 - og det virker til at de prøver at tage nogle af de gode ideer der er hos konkurrenterne Apple og Google, men på en eller anden måde laver det deres helt eget. Brugerinterfacet er baseret på ideen om tiles - eller små firkanter om man vil -  som kan opdateres løbende ala widgets som man ser på Android. Det kan f.eks. være en kalender tile der viser næste kalenderaftale, en tile der viser billeder fra din telefon etc. Det giver et rimeligt rent og ensartet look, da tiles i Windows 7 kun kan være i to størrelser - hvor de i nyeste Android version kan resizes en del mere.

Hvis man vil væk fra tiles, ligger alle programmer og indstillinger i en lang liste hvis man slider fingeren fra højre mod venstre, på samme måde hvis man bladrede i en bog. Hvis man trykker på bogstavet kan man få en oversigt over alle punkterne frem, en ganske smart ting, hvis man ikke gider og slide igennem flere linjer med programmer.

 


Synkronisering sker igennem Microsoft Zune. Ideen med Zune minder lidt om itunes, dvs. at alle medier mm. synkroniseres igennem Zune. Man skulle tro at når Microsoft står bag og Nokia PC suite / Ovi Suite har haft muligheden for at synkronisere kalenderen via USB kabel eller bluetooth, så var det nemt nok. Desværre er denne mulighed fjernet for Zune er kun til synkronisering af video, musik, billeder og podcasts.

 

 

Heldigvis er der masser af muligheder for at synkronisere kalenderen, kontakter mm. via dataforbindelsen. Office365 og Exchange er understøttet hvilket primært henvender sig til power brugere og forretningsbrug. Lumia 900 kan også bruges med Hotmail (Live) og synkronisere via data til denne. Finten er at Outlook (eller sit kalenderprogram) så skal installere et program for at synkronisere med Live. For dem som kommer fra Google verden og er vant til Gmail og GoogleCalendar virker dette også fint.   

 

                                                                                                                                                                                                                        

Ellers er der ikke meget at sige om Zune, det kræver lidt tilvæning at man ikke bare lige kan flytte musik, video mm. direkte til telefonen, men at det skal gå via Zune. Dog kan man bruge små finter som denne for at få den i Storage mode (som usb stick) http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1069568

Nokias kort er et stærkt argument for at købe netop den Nokia når man snakker Windows Phone. Nokia har masser af erfaringer fra Nokia Maps fra deres Symbian telefoner. På Lumia 900 kombinerer de denne viden og har tre navigation / kort programmer, nemlig Nokia kort, Nokia Drive og Nokia Transport.

 

Nokia Transport er rigtig godt tænkt, når man som undertegnet rejser meget med tog og bus. Den giver et hurtigt overblik over hvad der er af transport her og nu. Den er dog ikke så avanceret som Google Now og kan tage højder for forsinkelser mm.

Nokia Kort er en udemærket kort app, men integrationen til navigationen mangler, da hvis man har søgt en adressen skal man starte forfra i Nokia Drive for at navigere til den. Ellers er der mulighed for at få flere lag på, så man f.eks. kan se trafik mm.

Nokia Drive er Nokias fremragende navigationsapp. Der er mulighed for offline navigation og den fungerer rigtigt godt. Der er endda mulighed for 2D og 3D view.

 

Musikafspilleren er nem at bruge og der er ikke en masse avancerede funktioner som forvirrer. En god funktion er pause, næste, tilbage når skærmen er låst. Standard musikafspilleren kan man ikke skrue op og ned for volumen via touch, men man skal bruge volume op og ned knapperne, hvilket i nogle tilfælde er lidt mere omstændigt.

 

 

Film-delen er samlet samme sted som musikken. Den kan ikke klare alle mulige formater og undertekster i srt filer eller lign. Zune konverterer filerne til formater som telefonen kan klare.

 


Webbrowser er Internet Explorer 9 mobile som er god browser, dog langt fra så avancerede som f.eks. Google Chrome til Android. Godt nok er der faner, men man skal via en menu for skifte imellem dem. Heldigvis er der også andre browseralternativer som f.eks. Vable browser. Teksten bliver dog ikke ombrudt når man zoomer. Der var heller ikke mulighed for at skifte standard zoom ved dobbeltklik.

 

 

Youtube sker igennem mobil versionen og åbnes når man klikker på en embedded video.

Oversigt over programmer kommer frem ved at holde tilbage-knappen nede. Desværre kan man ikke lukke programmer som man bl.a. kender det fra Android Ice Cream Sandwich.

 

 

SMS-delen er trådet og den virker rimeligt godt.

Tastaturet er ret standard. Ordbogen virker ret godt og den fanger mange af tastefejlene. Desværre er der ikke muligt at bruge T9 formatet. På samme måde er det ikke muligt at bruge ordbogen i f.eks. browseren.

 

 

Office er helt klart et af de punkter som Windows Phone slår sig på at være helt fremme. Der er da også integration til Office 365, SkyDrive, Sharepoint og lokalt på telefonen. Generelt virker det rigtigt godt, men det er dog ikke alle funktioner som virker, bl.a. makroer og animationer i Powerpoint. 

 

 

Email funktionen virker i praksis rigtigt godt og designet som kendes fra resten af telefonen går igen hvilket skaber et godt overblik.

 

 

Marketplace - Nokia har deres OVI-store til symbian telefoner, Google Android marked, nu Google Play og selvfølgelig Apple Store. Derfor skulle Microsoft da også have deres samling af apps, nemlig Marketplace (senere Store). En god ting er, at Nokia har deres egen "sted" hvor man kan hente Nokia specifikke apps som f.eks. Nokia Drive - så slipper man for alle mulige apps ekstra for at hente et par enkelte apps.

Mange af de Apps som jeg kender fra Android findes også til Windows Phone - nogle var det alternativer som f.eks. Tapatalk (Forum app) var der Board Express etc. Det kræver dog lidt søgen for at finde dem, da søgefunktionen kræver man skal være relativ præcis i sine søgninger for ellers finder man det ikke. Citrix client fandt jeg dog ikke, hvilket dog skyldes at netværkslaget er låst fra Microsofts side.

 

 

Generelt så virker Windows Phone ikke så rodet, men også noget låst i forhold til det jeg er vant til fra Android. Desuden er integrationen mindre god imellem mange af programmerne, f.eks. hvis man vil have dropbox så kan man ikke bare lige sende det til dropbox eller Facebook, da Microsoft står bag Skydrive. Integrationen mellem Googles Calendar og Gmail virkede dog uden problemer.

Indrømmet jeg er vant til Android, men jeg må sige at efter 2 uger med Lumia 900, så kan jeg godt se hvad der tiltaler Windows Phone brugere ved tiles og den overskuelighed det giver i dagligdagen.
Men på den anden side, så er udvalget på Android bare langt større på alle fronter, men måske behøves man ikke 15 forskellige browsere og endnu flere tastaturer – hvis man kan leve med det som der er.    
 

thorkildc
 
Erfaren rotte
Tilføjet:
04-03-2013 14:40:25
Svar/Indlæg:
4/0
Jamen dog... Vi venter nu spændte på anmeldelserne af iPhone 4s, Galaxy SII osv. 🤣 🤣

Kunne det ikke lade sig gøre at finde en Nokia Lumia 920 -som er den nuværende topmodel ? Selv modellen under 920'eren - Lumia 820 - kunne det have været mere spændende - og relevant? - at høre lidt om.. kan fås for 3003,- kr. som billigste pris .. eller kun et par kr. mere end 900'eren.

Jeg bruger selv en Lumia 900 med stor fornøjelse - nu opdatereret til WP 7.8 for 2 uger siden. Jeg må indrømme at jeg ikke har "fundet flere apps som manglede". muligvis fordi jeg synes integrationen mellem de eksisterende Microsoft produkter/ydelser og de leverede aps allerede er i top. 😉


Anonym202158143552
 
Elitebruger
Tilføjet:
04-03-2013 14:48:27
Svar/Indlæg:
3671/66
Quiz Battle er umiddelbart den eneste som mangler. Ellers synes jeg udvalget af apps er tilstrækkelige.


TheisF
 
Overclocker
Tilføjet:
04-03-2013 17:05:28
Svar/Indlæg:
470/41
Er det ikke en Lumia 920 som der er blevet lagt ind som cover billed?


@ngler
 
Redaktør
Tilføjet:
04-03-2013 17:14:06
Svar/Indlæg:
4033/364
#1
Du har fuldstændig ret i at det er en gammel sag.. men det var den nokia sendte :( - så egentlig er den taget med for at skabe grundlag for at se hvad WP8 kan. (efter jeg har haft Lumia 820 på arbejdet, så er jeg ikke i tvivl om at 900 ikke er pengene værd).

ang. apps der mangler. Citrix, Videokonference klient, teamviewer , stofa, viaplay mfl..

men også fx wordfeud, det er gratis til Android, men koster 20kr til WP.

Dropbox integrationen er jeg ikke imponeret af.. (men ok så kan man bruge SkyDrive, men så skal man lige flytte alt det man har på dropbox også).


har også selv fået 7.8 på min Lumia 710 arbejdstelefon - har ikke lige opdaget andet end ændring af tiles .

#2
der er rigtig mange apps, men mange af dem er også ret skod. jeg vil dog ikke være fuldstændig afvisende over at gå over på en WP8 telefon, da jeg kan få min arbejdsmails på den og jeg egentlig også godt kan lide UIen.. desværre er det kun Samsung der pt. har en med høj opløsning OG SDcard.. :( -men så er der ikke LTE...


1EaR
 
Elitebruger
Tilføjet:
05-03-2013 04:36:04
Svar/Indlæg:
5750/124
Ang. Lumia 920. Jeg har en som arbejdstelefon (ikke at den bliver brugt til noget fancy), og jeg synes selv at den er ganske behagelig at have med at gøre, kører dejligt hurtigt osv. Men jeg bruger den så ikke (endnu) til noget videre krævende, det har jeg andet udstyr til 🙂


Coctail
 
Elitebruger
Tilføjet:
05-03-2013 22:53:34
Svar/Indlæg:
2353/24
Super med en grundig og fyldestgørende artikel!

Keep up the good work 🙂