Software
Jeg har tidligere arbejdet med Windows Mobile og Pocket PC enheder - og de var skabt til en ting, nemlig styring med en trykfølsom skærm og en pen. Med den berøringsfølsomme skærm, så giver små knapper og start menuer som man kender fra Windows på PCeren ikke så meget mening. Derfor måtte Microsoft gøre noget , da iOS enheder som iPhone, iPad og iPod virkelig har tiltrukket flere kunder i PC butikken. Så selvom Microsoft har haft tablets og smartphones før, så virkede ideen med at gøre desktop Windows mindre så den passede en mobil enhed bare ikke rigtig.
Derfor startede Microsoft forfra da de skulle designe Windows Phone 7 - og det virker til at de prøver at tage nogle af de gode ideer der er hos konkurrenterne Apple og Google, men på en eller anden måde laver det deres helt eget. Brugerinterfacet er baseret på ideen om tiles - eller små firkanter om man vil - som kan opdateres løbende ala widgets som man ser på Android. Det kan f.eks. være en kalender tile der viser næste kalenderaftale, en tile der viser billeder fra din telefon etc. Det giver et rimeligt rent og ensartet look, da tiles i Windows 7 kun kan være i to størrelser - hvor de i nyeste Android version kan resizes en del mere.
Hvis man vil væk fra tiles, ligger alle programmer og indstillinger i en lang liste hvis man slider fingeren fra højre mod venstre, på samme måde hvis man bladrede i en bog. Hvis man trykker på bogstavet kan man få en oversigt over alle punkterne frem, en ganske smart ting, hvis man ikke gider og slide igennem flere linjer med programmer.
Synkronisering sker igennem Microsoft Zune. Ideen med Zune minder lidt om itunes, dvs. at alle medier mm. synkroniseres igennem Zune. Man skulle tro at når Microsoft står bag og Nokia PC suite / Ovi Suite har haft muligheden for at synkronisere kalenderen via USB kabel eller bluetooth, så var det nemt nok. Desværre er denne mulighed fjernet for Zune er kun til synkronisering af video, musik, billeder og podcasts.
Heldigvis er der masser af muligheder for at synkronisere kalenderen, kontakter mm. via dataforbindelsen. Office365 og Exchange er understøttet hvilket primært henvender sig til power brugere og forretningsbrug. Lumia 900 kan også bruges med Hotmail (Live) og synkronisere via data til denne. Finten er at Outlook (eller sit kalenderprogram) så skal installere et program for at synkronisere med Live. For dem som kommer fra Google verden og er vant til Gmail og GoogleCalendar virker dette også fint.
Ellers er der ikke meget at sige om Zune, det kræver lidt tilvæning at man ikke bare lige kan flytte musik, video mm. direkte til telefonen, men at det skal gå via Zune. Dog kan man bruge små finter som denne for at få den i Storage mode (som usb stick) http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1069568
Nokias kort er et stærkt argument for at købe netop den Nokia når man snakker Windows Phone. Nokia har masser af erfaringer fra Nokia Maps fra deres Symbian telefoner. På Lumia 900 kombinerer de denne viden og har tre navigation / kort programmer, nemlig Nokia kort, Nokia Drive og Nokia Transport.
Nokia Transport er rigtig godt tænkt, når man som undertegnet rejser meget med tog og bus. Den giver et hurtigt overblik over hvad der er af transport her og nu. Den er dog ikke så avanceret som Google Now og kan tage højder for forsinkelser mm.
Nokia Kort er en udemærket kort app, men integrationen til navigationen mangler, da hvis man har søgt en adressen skal man starte forfra i Nokia Drive for at navigere til den. Ellers er der mulighed for at få flere lag på, så man f.eks. kan se trafik mm.
Nokia Drive er Nokias fremragende navigationsapp. Der er mulighed for offline navigation og den fungerer rigtigt godt. Der er endda mulighed for 2D og 3D view.
Musikafspilleren er nem at bruge og der er ikke en masse avancerede funktioner som forvirrer. En god funktion er pause, næste, tilbage når skærmen er låst. Standard musikafspilleren kan man ikke skrue op og ned for volumen via touch, men man skal bruge volume op og ned knapperne, hvilket i nogle tilfælde er lidt mere omstændigt.
Film-delen er samlet samme sted som musikken. Den kan ikke klare alle mulige formater og undertekster i srt filer eller lign. Zune konverterer filerne til formater som telefonen kan klare.
Webbrowser er Internet Explorer 9 mobile som er god browser, dog langt fra så avancerede som f.eks. Google Chrome til Android. Godt nok er der faner, men man skal via en menu for skifte imellem dem. Heldigvis er der også andre browseralternativer som f.eks. Vable browser. Teksten bliver dog ikke ombrudt når man zoomer. Der var heller ikke mulighed for at skifte standard zoom ved dobbeltklik.
Youtube sker igennem mobil versionen og åbnes når man klikker på en embedded video.
Oversigt over programmer kommer frem ved at holde tilbage-knappen nede. Desværre kan man ikke lukke programmer som man bl.a. kender det fra Android Ice Cream Sandwich.
SMS-delen er trådet og den virker rimeligt godt.
Tastaturet er ret standard. Ordbogen virker ret godt og den fanger mange af tastefejlene. Desværre er der ikke muligt at bruge T9 formatet. På samme måde er det ikke muligt at bruge ordbogen i f.eks. browseren.
Office er helt klart et af de punkter som Windows Phone slår sig på at være helt fremme. Der er da også integration til Office 365, SkyDrive, Sharepoint og lokalt på telefonen. Generelt virker det rigtigt godt, men det er dog ikke alle funktioner som virker, bl.a. makroer og animationer i Powerpoint.
Email funktionen virker i praksis rigtigt godt og designet som kendes fra resten af telefonen går igen hvilket skaber et godt overblik.
Marketplace - Nokia har deres OVI-store til symbian telefoner, Google Android marked, nu Google Play og selvfølgelig Apple Store. Derfor skulle Microsoft da også have deres samling af apps, nemlig Marketplace (senere Store). En god ting er, at Nokia har deres egen "sted" hvor man kan hente Nokia specifikke apps som f.eks. Nokia Drive - så slipper man for alle mulige apps ekstra for at hente et par enkelte apps.
Mange af de Apps som jeg kender fra Android findes også til Windows Phone - nogle var det alternativer som f.eks. Tapatalk (Forum app) var der Board Express etc. Det kræver dog lidt søgen for at finde dem, da søgefunktionen kræver man skal være relativ præcis i sine søgninger for ellers finder man det ikke. Citrix client fandt jeg dog ikke, hvilket dog skyldes at netværkslaget er låst fra Microsofts side.
Generelt så virker Windows Phone ikke så rodet, men også noget låst i forhold til det jeg er vant til fra Android. Desuden er integrationen mindre god imellem mange af programmerne, f.eks. hvis man vil have dropbox så kan man ikke bare lige sende det til dropbox eller Facebook, da Microsoft står bag Skydrive. Integrationen mellem Googles Calendar og Gmail virkede dog uden problemer.
Indrømmet jeg er vant til Android, men jeg må sige at efter 2 uger med Lumia 900, så kan jeg godt se hvad der tiltaler Windows Phone brugere ved tiles og den overskuelighed det giver i dagligdagen.
Men på den anden side, så er udvalget på Android bare langt større på alle fronter, men måske behøves man ikke 15 forskellige browsere og endnu flere tastaturer – hvis man kan leve med det som der er.