0,6 meter blæsere (5x120)
Vi har igen fået samlet nogle blæsere sammen, denne gang 120 mm'ere, og tager et kig på deres design og ydelse.
SX1,SX2:
www.Vcore.dk har sendt os to blæsere fra tyske NoiseBlocker, en SX1 og en SX2.
Noiseblocker SX1 og SX2 Opbygningen er ens for dem begge, rammerne er lavet af klar ufarvet plastic, mens bladene er af mørkeblåt, halvgennemsigtigt plastic.
De opgives begge til 2,16 Watt, 0.18 Ampere ved 12V, men SX1 er kun ca. halvt så kraftig (38.3 CFM ved 1200 RPM) som storebroderen, der flytter 74 CFM ved 1850 RPM.
SX1 opgives dog til kun 17 dB(A), mens SX2 larmer ret meget med dens ca. 30 dB(A).
Begge blæsere opgives til at kunne køre fra 6-13 Volt, men kun SX2 har en "hold pause og prøv igen" genstartsfunktion når den blokeres. SX1 skulle også have en sådan funktion, men jeg syntes ikke den fungerede.
Blæserne føles lidt "plasticagtige", og i drift ryster SX2 en del, så den skal monteres blødt for at undgå resonanser. Det er dog muligt at denne rysten skyldes brutale postmedarbejdere eller at jeg har tabt den.
Blæserne skulle være forsynet med dobbelte kuglelejer og har tre års garanti.
De har begge en 40 cm. ledning med 3-pin stik og omdrejningsudtag.
I drift er SX1 særdeles lydsvag, men flytter en pæn mængde luft. SX2 derimod er noget mere støjende, mit dB-meter angiver ca. 4-5 dB over baggrundsstøjen, og den ryster en del. Til gengæld flytter SX2 en imponerende mængde luft.
Coolermaster AAF-B12-E1:
Coolermaster AAF-B12-E1 Coolermaster har forsynet os med et eksemplar af deres AAF-B12-E1, en 38 mm. tyk 120 mm. aluminiumsblæser. Det er dog kun rammen der er af aluminium, bladet er af sort plastic.
Jeg troede at denne blæser ville være en konkurrent til Deltas hidsige "Scream" og andre ekstreme blæsere, den opgives til 12V, 12W, 1A, og jeg var derfor lidt nervøs for min resterende hørelse da jeg satte den til. Uden grund. Coolermaster har åbenbart fejlmærket den, den trækker kun ca. 92 mA. og er yderst stille, den opgives til 23 dB(A) +/- 20%.
Ydelsen opgives til 56,1 CFM - altid godt med så præcise angivelser når der så yderligere opgives at dette kan afvige +/- 20%.
Det opgives yderligere at blæseren vejer 420 gram og at den roterer med 1200 RPM.
Blæseren er forsynet med en snoet ledning på hele 60 cm. der slutter i et 3-pin stik og har omdrejningsudtag.
Der medfølger maskinskruer, møtrikker, gummiskiver til akustisk isolering, kabelstrips samt en Molex-adapter. Fint træk.
Blæseren er særdeles lydsvag, men flytter en ganske pæn mængde luft. Den er udstyret med en udmærket "genstart-funktion" når den blokeres.
NorthQ NQ-3711BL, NQ-3702:
NQ-3711BL NQ-3702 Fra NorthQ har vi modtaget to meget forskellige blæsere.
Den ene, NQ-3702, er en helt almindeligt udseende blæser fremstillet af sort plastic, men med keramiske lejer for at opnå ekstremt lavt lydniveau.
Den anden, NQ-3711BL er en "casemodding" blæser, med en ramme af aluminium og bladet fremstillet af sølvfarvet plastic. Ikke nok med det sidder der tilmed fire (naturligvis blå) lysdioder der giver et rigtig pænt skær under drift.
Begge blæsere opgives at kunne køre ved 6 til12V, flytte 38 CFM og være særdeles lydsvage med et støjniveau på kun 12-17 dB. NQ-3702 skulle rotere med ca. 1100 RPM, mens NQ-3711BL opgives til ca. 1000 RPM. Begge blæsere er forsynet med 3-pin stik og omdrejningsudtag, men mens NQ-3711BL har 30 cm. ledning må NQ-3702 nøjes med skrabede 24 cm.
Der medfølger fire monteringsskruer til NQ-3711BL, men af uransagelige årsager er det almindelige selvskærende skruer som er temmelig uanvendelige til en sådan alublæser.
3702 har "genstartsfunktion", mens 3711BL ikke har.
NQ-3702 er klart den mest lydsvage af de testede blæsere, mit dB-meter gav overhovedet intet udslag.
Den flytter dog heller ikke vildt meget luft.
NQ-3711 flytter en del mere luft, men kunne til gengæld også lige akkurat ses på mit dB-meter, med et udslag på ca. 1-2 dB. Den roterer så langsomt at det blå lys blinker svagt ved refleksionen i de sølvfarvede blade. Spændende effekt.
Test:
Ifølge mine ører var NQ-3702 tydeligvis den mest stille, NQ-3711BL og SX1 svagt hørbare, Coolermaster endnu lidt mere tydelig, mens SX2 var relativt støjende.
Jeg ville dog pinedød have nogle data at skrive om, men det var umuligt at få nogen som helst brugbare målinger af støjniveauet, med undtagelse af SX2 gav mit dB-meter kun udslag på 0-2 dB.
For at teste ydelsen massakrerede jeg derfor en strømforsyning, monterede en "Senfu" temperaturprobe på en af køleprofilerne, og belastede strømforsyningen med ca. 10 A på hver af 3.3V, 5V og 12V linjerne, så der i alt blev trukket ca. 250 Watt fra lysnettet.
Testopsætning Dette gav følgende resultater:
Resultater
Konklusion:
NQ-3702 var den mest stille, men åbenbart også langt den svageste blæser. Mærkeligt, da den jo opgives til ca. 38 CFM som de to næste i rækken.
SX1 og NQ-3711BL ydede nærmest lige godt. NQ-3711BL er dog specielt velegnet til standard "blåt-oplyst" casemodding, mens SX1 er mere "mainstream".
Coolermaster ydede ganske glimrende, den kølede rigtig godt uden nævneværdig støj.
SX2 var langt den kraftigste, men også den mest støjende i testen. Jeg synes dog den virkede noget plasticagtig, og den rystede temmelig meget i brug. Som sagt - den er dog sikkert blot blevet skæv af min mishandling.
Conclusion:
The NQ-3702 was the most quiet, but apparently also the weakest fan. Strange, as it's got the same specifications as the next two fans in the list.
The SX1 and the NQ-3711BL performed more or less the same. The NQ-3711BL is useful for standard "blue-lighted" casemodding, whereas the SX1 is more universal.
The Coolermaster performed quite well, lots of airflow with very little noise.
The SX2 was clearly the most powerful, but also a quite noisy fan. However, it felt somewhat "plasticky" to me, and it shook quite a bit. Then again, I have probably just mistreated it.
Test og tekst: Robin B. Jensen (Deep Thought).