Software
Det første jeg gør efter at have tilsluttet routeren, er at læse i den medfølgende Quick Starter Guide, der er en side for hvert af de mest brugte sprog. Men det er ligetil .. indsæt CD-ROM og følg guiden. Ja, det kan vist ikke blive nemmere!
Der er kun en mulighed. Klik på 'Konfigurer Linksys-router', herefter starter et meget gennemtænkt program op og følger man det punt for punkt, kan intet gå galt.
Jeg vælger selvfølgelig at fortsætte på dansk og kan hurtigt springe næste punkt over, da jeg jo allerede har sat den til. Herefter starter den første kommunikation med routeren. Dertil skal jeg huske at nævne, hvis du kører med fast IP, så husk at lave den om til dhcp imens, du sætter den op, da den ellers fejler, som den gjorde for mig.. ups! Men herefter kørte den bare, som den skulle.
Først skal der indtastes data for de trådløse netværk og herefter vælges adgangskoden til selve routeren. Læg mærke til den fortæller dig på en anderledes måde om, du har valgt et godt kodeord.
Herefter fortsætter den med at sende konfigurationen til routeren. Når så dette er klaret, går den automatisk online, hvis den har fået forbindelse til nettet og henter nyeste software moduler.
Til sidst får man lige en oversigt over en opsætning, samt man skal vælge om den automatisk skal hente og opdatere firmwaren via det installerede program "Linksys Smart Wi-Fi", når dette startes op. Den sidste skærm kunne de så godt have droppet, da man lige får de samme info igen som på forige skærmbillede.
Herefter startes "Linksys Smart Wi-Fi" programmet op. Her logger man så ind med sin admin kode for første gang og da jeg har valgt, den skal opdatere firmwaren automatisk, ser forløbet således ud:
Når så alt dette er klaret, er det tid til at konfigurere resten af indstillingerne.
Så jeg logger ind igen og bliver mødt af et ret simpelt, men lækkert interface der er nemt at overskue. Det skal vise sig, at den er lavet, så der understøttes apps til forskellige ting, der er dog i skrivende stund kun 3 apps til rådighed online, her er det fedeste nok understøttelsen af webcams til overvågning, jeg har dog ikke undersøgt hvor mange forskellige cams/fabrikanter, der understøttes, da jeg ikke selv ejer et sådan security cam.
Herefter gennemgår jeg alle punkterne en af gangen og billeder taler for sig selv. Linien er en 20/2 Mbit og jeg kører med faste ip'er, sammen med mine venner: 172.16.husnummer.xxx. Jeg spiller hovedsagligt WoW og bruger TeamSpeak til RAIDS.
Test
Herefter blev det tid til at teste routeren i dagligdags brug, hvilket den blev i 13 dage. Til sammenligning kører jeg til dagligt på TDC Homebox.
Med hensyn til at køre via kabel mærkede jeg absolut ingen forskel, hvorfor jeg ikke vil komme nærmere ind på dette, den performer perfekt.
Desværre ejer jeg ingen produkter der understøtter 802.11ac, hvorfor dette ikke er blevet testet. alt andet trådløst er blevet testet via min Samsung Galaxy Note, som er det eneste produkt, jeg har, der understøtter både 2.4 & 5 GHz. Hertil en bærbar, der kun understøtter 2.4GHz. Utrolig nok var det min Note, som havde den bedste forbindelse.
De sorte linier er murstensmure, de røde er træbeklædte hulrumsmure.
De sorte felter er skorstene med isokerne.
husets invendige mål er 16m * 7,5m
Den lille cirkel i øverste højre hjørne er routerens placering, hvor mit TDC stik kommer ind.
Testpunkt 1:
Her var der som forventet ingen problemer med hverken 2.4 eller 5 GHz, fuld signal.
Dette er det samme for min Homebox.
Testpunkt 2:
Her falder 2.4 GHz til omkring 80%, 5 GHz ryger ned og svinger mellem 60-70%.
Min Homebox ligger her normalt på 85-90%.
Testpunkt 3:
2.4 GHz er nu nede på 65-70%, 5 GHz er nu helt nede på 35-40%.
Homebox ligger på 70-80%
Testpunkt 4:
2.4 GHz ligger på 10-20%, 5 GHz ligger på 0-10% og har generelt svært ved at holde forbindelsen.
Homebox er nu på 25-35%.
Testpunkt 5 (1. sal):
2.4 GHZ ligger på 5-10%, 5 GHz er ikke inde for rækkevidde.
Homebox ligger på 30-40%.
Testpunkt 6 (Udenfor 20m væk, kun dobbelt ydermur i vejen):
2.4 GHz ligger på 25-30%, 5 GHz ligger på 5-10%.
Homebox ligger på 35-40%
Så er det tid til at teste USB tilslutningen, hvor jeg benytter en (Intenso)® 320GB og tester via kabel.
Da jeg ikke ejer en USB printer, kan jeg ikke teste denne funktion.
Jeg tester med en Win98 SE MSDN ISO på 625 MB og en udpakket Win7 SP1 MSDN ISO på 3.25 GB, her er resultaterne:
MSDN Win98 ISO (router):
625MB 1 fil push: 1m 31s = 6,87 MB/s
625MB 1 fil pull: 1m 16s = 8,22 MB/s
MSDN Win98 ISO (computer):
625MB 1 fil push: 0m 23s = 27,17 MB/s
625MB 1 fil pull: 0m 2s = 312,5 MB/s (denne test blev udført flere gange og samme resultat hver gang .. da det er en alm hdd, er det ikke den reelle hastighed .. ved dog ikke hvorfor jeg får dette resultat)
MSDN Windows 7 udpakket (router):
3250MB 893 filer push: 11m 58s = 4,53 MB/s
3250MB 893 filer pull: 8m 47s = 6,17 MB/s
MSDN Windows 7 udpakket (computer):
3250MB 893 filer push: 2m 30s = 21,67 MB/s
3250MB 893 filer pull: 1m 54s = 28,51 MB/s
Men hvad jeg kommer frem til er, at funktionen er lækker, hvis man bruger den som simpelt arbejdsdrev, hvor hastighed ikke er vigtig. Men i længden er man bedre stillet med enten en USB HDD direkte til computeren eller en NAS.
Jeg fik selvfølgelig også testet medieserveren, den klarede fint MPG og AVI filer, men ingen understøttelse for MKV.
Jeg testede via min PS3 og spolede med 120x i en AVI fil, hvor den fint fulgte med.
Sidst skal det nævnes, at jeg testede ping, mens den afspillede en AVI film og der var ingen forskel, så CPU'en har krafter nok.