Test: Creative SoundBlaster Zx

Lyd d.  24. maj. 2013, skrevet af Bonghætte 0 Kommentarer.  Vist: 11858 gange.

Korrekturlæser: jmose
Billed behandling: Bonghætte
Oversættelse: Bonghætte

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 950,00
Produkt udlånt af: Creative
DK distributør: Creative

Test


Lydkortet tilsluttes følgende hardware:

Testmaskine:

  • Motherboard: ASUS P8Z77-M
  • Processor: Intel Core i5 2500k
  • Strømforsyning: Corsair TX750 v2

 

Software:

  • Creative SoundBlaster Z-series Control Panel v. 2.04.10
  • RightMark Audio Analyzer v. 6.2.5
  • Windows Media Player v. 12.0.7601.17514
  • Diverse (nævnt i artiklen)

Da jeg meget gerne ser, at vi i fremtiden også tester lyd lidt objektivt, vil jeg starte testen ud med at køre en 'self-test' af lydkortet i RightMark Audio Analyzer.

Her vil vi blandt andet kunne se hvordan lydkortet gengiver forskellige frekvenser (frequency response) og lydkortets 'Dynamic Range' - altså forskellen på den laveste og den højeste lyd et lydkort kan gengive uden at forvrænge. Yderligere tester vi for hvor meget kortet støjer, for at definere, hvor rent lyden går igennem, og hvor meget 'stereo-crosstalk' der opstår. Ved stereo-crosstalk er der tale om hvor meget lyd fra den ene kanal der 'lækker' over i den anden kanal. Hvis denne 'crosstalk' var meget høj, ville man i princippet kun høre den ene kanals signal i begge kanaler. Meget lav 'stereo-crosstalk' kan skabe en rigtigt god scenebredde/dybde, og give lyden luft - alt efter hvordan den er optaget.

THD står for Total Harmonic Distortion, og er en måde at måle harmonisk forvrængning på. Jo lavere dette tal er, jo renere gengives lyden i princippet.

Testen er kørt med RMAAs standardindstillinger for test af lydkort.
 

 

RightMark Audio Analyzer test report

Testing device Sound Blaster Z
Sampling mode 24-bit, 96 kHz
Interface MME
Testing chain External loopback (line-out - line-in)
RMAA Version 6.2.5
   
   
20 Hz - 20 kHz filter ON
Normalize amplitude ON
Level change -0.2 dB / -0.2 dB
Mono mode OFF
Calibration singal, Hz 1000
Polarity correct/correct


 

 

Summary

Frequency response (from 40 Hz to 15 kHz), dB
+0.04, -0.24
Very good
Noise level, dB (A)
-102.9
Excellent
Dynamic range, dB (A)
103.0
Excellent
THD, %
0.0070
Very good
Stereo crosstalk, dB
-98.1
Excellent
General performance
 
Very good

SoundBlaster Zx ser umiddelbart ud til at være et ganske udemærket lydkort. Nedenunder går jeg lidt i dybden med nogle af resultaterne.

Da jeg har 2 kort at sammenligne med, har jeg valgt at lave nogle grafer over deres 'objektive ydelse'.

Der er tale om følgende kort i disse grafer:

  • ASUS Xonar Phoebus
  • ASUS Xonar DS
  • Creative SoundBlaster Zx

 

Frequency Response

 


Det ser umiddelbart ganske fint ud for SoundBlaster Zx. Vi ser i hvert fald ikke at kortet yder ringere end Xonar DS. Det lægger sig dog nok tættere på DS'ens ydelse end Phoebus, hvilket måske ikke er så heldigt, da DS kortet koster under det halve. 1dB er dog ikke det store at pege fingre af, så vi skynder os videre.

 

Total Harmonic Distortion + Noise, %


Vi ser Phoebus klare sig stabilt godt under hele denne test, men SoundBlaster Zx kommer godt med. Jo længere vi rykker op i frekvenserne, jo renere bliver signalet. 

Alle kortene oplever en spike ved 1kHz, så det er ikke Zx der fejler helt vildt dér. Det er forventet.

 

Stereo Crosstalk


I det retningsbestemte frekvensområde klarer Zx sig fænomenalt i forhold til konkurrenterne. Det er dette der gengiver luft og scenebredde i optagelser, og her klarer Zx sig rigtigt godt. Bas er svært at retningsbestemme, så det gør ikke så meget at der er lidt signal-leak fra den ene kanal til den anden i de lavere frekvenser.

 

Subjektiv Test

Jeg elsker bordenheden! Så er det sagt. Med indange og udgange til både 3,5mm og 6,3mm jackstik er det bare en drøm at arbejde med. At kunne skifte indgangen på bordenheden til at opføre sig som en line-in i stedet for en mic-in er også et plus. Analog lydstyrke kontrol skal absolut også have applaus. Jeg er helt vildt med den bordenhed, og det giver også en lille smule mere rent produktmæssigt end blot 'god lyd'. Vi får altså også lidt funktionalitet med i pakken.

Med to forskellige udgange, hovedtelefon-ud og højtaler-ud, er der også to forskellige kvaliteter. Højtaler udgangen kan spille 24-bit 192kHz, hvor hovedtelefonsudgangen kun kan spille ved 24bit 96kHz. Lydsignaturen er den samme, stort set, men kvaliteten berøres lidt. Selvom dette er den subjektive del af testen vil jeg gerne illustrere forskellen:

 

Summary

Test Zx Headphone Zx Speaker
Frequency response (from 40 Hz to 15 kHz), dB: +0.13, -0.17 +0.04, -0.24
Noise level, dB (A): -89.5 -102.9
Dynamic range, dB (A): 89.6 103.0
THD, %: 0.015 0.0070
Stereo crosstalk, dB: -85.4 -98.1

 


Vi ser altså at headphone out generelt bare ér ringere. Jeg synes det er en synd og en skam at man ikke kan have det samme output til begge porte, da man reelt set ikke kan spille på begge på samme tid alligevel fordi man skifter mellem dem i softwaren. Kortet spiller stadig fint nok, men det er absolut et lille skridt i den forkerte retning.

Musik
Rent musikalsk spiller dette kort faktisk ganske udemærket. Jeg er blevet meget glad for kortet gennem testperioden, og jeg har nok tyet til Zx'en mere end Phoebus gennem hele perioden. Det kan ske at det er fordi jeg er vant til at lytte til mit Xonar DS, som dette kort lægger sig relativt tæt op ad rent objektivt. Jeg oplever musik klart og tydeligt, og det hele er levende. Synes ikke umiddelbart musikken mangler bas, og den ene dB der måske ville mangle helt nede i bunden kan man forsøge at equalize sig til. Equalizeren er også fin, og går fra 31Hz til 16kHz. Havde gerne set den gik op i højere frekvenserne, men den får gjort hvad den skal når jeg har skulle rette noget lyd til.

Gaming
Når det kommer til gaming bør man helt sikkert tænke 'Scout Mode'. Scout Mode er Creatives teknologi der søger at hjælpe spilleren med at høre hvor lyde kommer fra. Det vil sige at baggrundsstøj bliver lagt i baggrunden, og kritiske ting som lyde af skud og fodskridt bliver bragt frem i lydbilledet. Skeptisk var jeg da jeg tændte for det, og startede Battlefield 3 op, men det viser sig faktisk at blive til meget mere end blot en 'taktisk overhånd'. Skud og granater føles kropsnære, og selv ens egne fodskridt får et lille løft. Det hele kommer én meget nærmere, og det virker noget mere intenst. Jeg fristes til at sige at Scout Mode rydder op i lydbilledet under gaming. Det er absolut et udemærket stykke software! Jeg vil helt sikkert anbefale dette kort til fans af shooters - taktiske eller kaotiske, begge opleves på en helt ny måde.

Hvad andet gaming angår virker lydkortet også fortræffeligt. Biler brummer, og man får en helt masse nye lydoplevelser ved detaljeret bilspil. Vi snakker grus der slår på karossen, og sågar til tider motorens tænding o.lign. Alt kan høres. 

Mikrofon
Mikrofonen virker fint. Der er ikke så meget at sige. Den er noget mere mudret end en Samson GoMic USB til små 300kr, men det er at forvente når den blot sidder som en 'eftertanke' på bordenheden. Den kan nemt bruges til Skype samtaler, og fungerer fortrineligt. Der er også mange sjove stemmeændringer man kan foretage sig - 17stk. Om du vil lyde som en Alien fra spillet Halo, eller en elver, så har Crystal Voice delen af softwaren dit behov dækket. Jeg har fået en del gode grin ved Skype samtaler med dette, men mere er det vidst heller ikke. Alt i alt en acceptabel mikrofon.

Konklusionen drager vi på næste side.