Test: KTC 9005L LCD skærm

Skærme d.  06. juli. 2005, skrevet af epi^zepto 0 Kommentarer.  Vist: 21528 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Sd-Data A/S
DK distributør: Sd-Data A/S
Produktet er venligst udlånt af: www.ktc.com.cn
Produktet distribueres i DK af: www.conta.dk
Link til producentens website: www.ktc.com.cn

I brug


Installationen af skærmen er desværre lidt besværlig - der er ikke meget plads for fingrene til at komme ind med kablerne og komme til at skrue dem fast. Det er desværre lidt synd taget i betragtning af at skærmen er så stor så der er gode muligheder andre steder.

Problemet kan dog afhjælpes lidt ved at afmontere foden - eller lade være med at montere denne før man har fået monteret sine kabler.



Skærmmenuen er også ret god, man skal lige vende sig til opsætningen af de forskellige menupunkter, men det går ret hurtigt. Skærmen har et menupunkt der hedder "Auto" som kalibrere skærmen selv så godt den nu kan.

Desværre har skærmen en tendens til at være lyserød - det betød at jeg skulle indstille farvemængden manuelt. Personligt er det ikke så stort et problem for mig fordi jeg ved hvordan man gør, men Hr. og Fru. Jensen, der måske ikke lige kender til denne feature vil måske ikke have så nemt ved det. Skulle man alligevel overveje skærmen til indkøb kan jeg anbefale denne farvesetup, men det kan variere en smule fra skærm til skærm - så et godt råd er at prøve sig frem:

Farverne indstilles under menupunktet "color":

  • Rød: 69%
  • Grøn: 77%
  • Blå: 74%.

    Den lyserøde farve har det med at komme igen, hvis man læner sig forover skærmen, men bliver man på sin plads er der ingen problemer. Det tyder lidt på at producentens anvisning mht. synsvinkler skal tages med lidt salt, men det er ikke unormalt - langt fra.

    Det er ingen tegn på dårlig field of view, hvor kanten af panelet langs rammen er mørkere pga. dårlig belysning. Mine øjne har dog tendens til at kunne se pixelnettet oppe i venstre hjørne af skærmen, men kommer jeg lidt på afstand er der ingen problemer.

    Belysningen er fin og man kan heldigvis skrue ned for den når det bliver mørkt. Jeg syntes den er lige kraftig nok til mit behov, men hver mand sin smag.

    Manualen er desværre noget skrabet. Det er blevet til 15 halve A5 sider. Der er stort set ingen illustrationer og den er kun på engelsk. Den er fyldt med beskrivelser om hvad du endelig ikke må gøre og specifikationer omkring hvad skærmen kan. Der er ikke meget hjælp at hente i manualen desværre, men så er det heldigvis godt at de har så god og rar en service hvis man skriver til dem. Det er bare ikke altid den nemmeste løsning.





    Testen



    3Dmark01 SE - fill rate test:
    Jeg syntes fill rate testen i 3Dmark01 SE er god til at se efter om skærmen har tendens til at drosle ned I farver når den bliver stresset, hvilket er meget typisk for MVA/PVA paneler.
    Skærmen klarer sig efter min bedste overbevisning rigtig godt - de gullige farver har det med at "brænde" lidt sammen, men ikke noget der gør noget. Den levere stadig et godt og klart billede som er pengene værd.

    PassMark Monitortest v.2.2
    Dette er et andet program, der også er ret god til at teste skærme, desværre går testen kun efter det mest ekstreme og aldrig gennemsnittet så man kan godt blive lidt forskrækket over de resultater som kommer ud af testen.

    Monitortest er utrolig hurtig til at sladrer om slør/ghosting. Det gør den i testen "LCD pixels persistance". Testen går ud på at flytte en række hvide objekter fra venstre mod højre på sort baggrund med forskellige hastigheder. 100, 200, 400, 600 og 800 pixels (px) i sekundet (sek).

    Allerede ved 200px/sek kan man ane lidt slør, men det er ikke noget af nogen som helst betydning. Det er derimod ved 600px/sek det begynder at se træls ud og 800px/sek er helt gal.

    Men som jeg skrev før så skal man være opmærksom på at denne test udføres ved maksimalt kontrastforhold og det er altså den proces der tager længst tid. Dvs. at hvis skærmen kører lavere kontrastforhold - lad os antage at det er fra hvid til gul vil det se langt pænere ud ved 800px/sek. Som udgangspunkt syntes jeg skærmen klare sig rimelig godt i testen.

    En anden test er "Fonts test" stadig i PassMark Monitortest. Her ser man en række eksempler på tekst i forskellig størrelse. Det ser alt sammen meget pænt ud - dog har punkt 6 det med at "flyde" sammen og blive svært at læse - dog kender jeg heller ikke mange der roder med tekstbehandling under punkt 10 - så det må igen antages at være et meget flot resultat.

    Vandrette og lodrette streger har det også med at "flyde" sammen hvis de ligger lidt for tæt på hinanden, men det er igen ikke noget den almindelige bruger vil lægge mærke til. Det er på grafikerbasis.

    DVD-film
    Pearl Harbor:
    Dette er en god film til at opdage slør/ghosting ved "fly-by" scener da der mildest talt er rigtig mange af dem. Der er også scener, hvor kameraer drejer omkring et objekt eller personer.
    Skærmen har desværre en tendens til at efterlade skygger ved angrebet af japanerne, hvor de mange fly er involveret i "fly-by" scener fordi den simpelthen ikke når at opdatere hurtigt nok. Filmen kan dog sagtens ses, men personligt syntes jeg at disse scener er fascinerede og spændende så det skal helst virke ordentligt.

    Jeg vil også gerne tilføje at hvis koncentrationen falder på filmen så opdager man det ikke altid, men hvis man vil sidde og holde øje fejlene så finder man dem også, men hvad får du så ud af filmen?

    Star Wars II - Attack of the Clones:
    Igen en god film med massere af farver, "fly-by" scener og massere af effekter og skærmen klare det faktisk ret godt, men desværre stadig lidt svagheder ved "fly-by" scener, hvor det går stærkt.

    Farverne og billedet er dog gode - billedet står skarpt og klart og har tendens til at overgå mit gamle CRT TV så på det punkt er jeg faktisk lidt imponeret.

    Spil
    Battlefield Vietnam:
    Måske ikke det vildeste spil, men et af de mest interessante på min hylde. Jeg har i hvert fald ingen problemer med at spille - der kunne opstå en skygge i ny og næ, men ikke noget jeg vil kommentere som slemt. Den kan sagtens spilles på det er helt sikkert. Farverne var dog lige grønne nok. Junglen virkede ikke helt realistisk, men er korrigeret i de farvemængder jeg har nævnt under afsnittet: "I brug".

    Ellers byder skærmen på et godt billede med masser af spræl - jeg lagde ikke mærke til neddrosling af farver i spillet, men kan godt være svært at se i denne form for tests.

    I forhold til prisen har jeg ikke lyst til andet end at klappe skærmen og sige: "Det var lige godt utroligt!".

    Half-Life 2:
    Igen et godt spil af lidt nyere dato - har ikke problemer med Deltabåden (den propeldrevene motorbåd), hvor det kommer til at gå rimelig stærkt. Skærmen følger godt med, men det kan dog anes at der er en smule problemer med opdateringshastigheden. Men ikke noget der irritere mig så meget. Den levere et godt billede og bærer ikke vildt meget præg af at være low-budget skærm.

    Farverne forbliver spændende og jeg oplever igen ikke mange skygger gennem den tid jeg brugte på spillet.

    Tekstbehandling:
    Her er der slet ingen problemer, den høje kontrast gør billedet super og da det ikke er en billig CRT skærm står billedet også behageligt og roligt. Det giver den et godt plus.

    Hvis man scroller op og ned har den det med at lave skygger, men det kan en CRT-skærm også godt finde på - så det vælger jeg at lade være med at trække ned da det er så ubetydelig lidt.

    Grafik:
    Personligt bruger jeg AutoCAD meget i forbindelse med mit studie og skærmen er som sådan også dejlig idet at den måler hele 19" frem for de 15" min bærbar levere. Det bliver pludselig en bedre arbejdsplads og jeg har kun en ting at påpege og det er at orange ikke fremstår helt orange, men det er fordi jeg har været inde og pille ved farvemængderne. Men hellere en kedelig orange i AutoCAD end en lyserød skærm.

    Musik/lyd:
    Da skærmen leveres med højttalere mener jeg det er et punkt man bør gå ind og dække også. Tendensen blandt indbyggede højttalere er ikke just spændende og jeg ville helst selv undvære dem medmindre de ikke er til gene for designet.

    De er dog ikke vildt prangende på denne KTC skærm. Det er lidt lækkert og det er for den sags skyld også rart nok at have dem hvis man lige står og har glemt sine høretelefoner til et LAN-party eller lign.

    Lyden er ikke ret god - den minder om billig transistorradiomusik og mangler helt klart bas og har nemt tendens til at forvrænge i lyden hvis man kommer lidt op i styrken. Men højttalere eller ej. Det er oftest ikke pga. højttalerne at man køber skærmen.





    Konklusion


    Jeg vil gerne være den første til at sige at jeg er lidt forbløffet over hvad man får for pengene. Vi taler om en 19" fladskærm som rent faktisk levere en hæderlig præstation sammenlignet med langt dyre skærme fra mere kendte og succesrige producenter.

    Den har et godt billede og er relativ pæn at se på. Den har nogle små skavanker hist og her. Bl.a. at den kunne være nemmere at tilslutte kablerne og at der mangler et DVI kabel som understøtter den kalibreringsfeature som skærmen nu engang har.
    Det giver mig lidt et præg af at skærmen ikke er så gennemarbejdet som den måske skulle være, men jeg vil dog heller ikke glemme at den rent faktisk levere gode resultater i mange andre ting som spil og tekstbehandling.

    Efter min mening er denne skærm næsten perfekt til Hr. og Fru. Jensen. De skal bare lige finde ud af hvordan man indstiller farverne, men det er hurtigt ordnet når man finder ud af hvor i menuen det gøres.

    Positivt
  • Prisen
  • Designet
  • Højt kontrastforhold
  • God service med pixelgaranti

    Negativt:
  • Gammel paneltype
  • Film egenskaber
  • Tynd manual
  • Ingen DVI-kabel





    UK conclusion


    I would like to be the first to tell that I am quite astonished to see what you get for your money.
    This is a 19 inch flat screen monitor which delivers very good results compared to much more expensive monitors from bigger and more successful companies.

    The monitor has a good picture and is relatively nice looking at. It has some small problems here and there. Ex. It could be easier to connect the cables and the DVI-cable which supports the auto calibrating function is not standard with the flat screen.
    Regrettably these things give the monitor a bad mark like it has not been fully ready-made for the market. But I won't forget that the flat screen deliver great results in many other tests like games and word processing.

    This is a perfect flat screen for Mr. and Miss. Jensen in my opinion. They just have to find out how to adjust the colours but it is easy done when you find out where in the menu it can be done.

    Positive:
  • The price
  • Design
  • High contrast
  • Good service with pixel guarantee

    Negative:
  • Old type of panel
  • Performance when playing movies
  • Thin manual
  • No DVI-cable



    Test: KTC 9005L LCD skærm
    Innovation / Teknologi2
    Bundle - Tilbehør1
    Design - Layout3
    Ydelse3
    Pris4
    Samlet52%
    Award

    Læs om vores forklaring på ratingen her

    Read about our ratings here