Test: Phonex NeverWire 14

Netværk d.  05. juli. 2005, skrevet af Deep Thought 1 Kommentarer.  Vist: 5793 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Sd-Data A/S
DK distributør: Sd-Data A/S
Produktet er venligst udlånt af: http://www.acit.dk/
Produktet distribueres i DK af: http://www.acit.dk/
Link til producentens website: http://www.phonex.com/

Phonex NeverWire 14


"Powerline Carrier Technology" eller "Power Line Communication (PLC/PoLC)", overførsel af data over elnettets ledninger, har eksisteret i temmelig lang tid, men er af en eller anden grund ikke særlig velkendt for almindelige forbrugere. Det er dog meget anvendt af elselskaber til styring, regulering og overvågning af deres knudepunkter - og de har jo nu også fået øjnene op for at det kunne være en rigtig smart måde at levere Internet-adgang til deres kunder på. Ledningerne er der jo allerede - så måske kan vi slippe for den evindelige diskussion om adgang til det berygtede rå kobber fremover?

Men Internet via stikkontakten kræver dog en større investering i infrastruktur for elselskaberne, og så vidt jeg ved er der endnu ikke ret mange elselskaber der er kommet over pilotstadiet og kan levere endelige løsninger.

Teknologien kan dog naturligvis også anvendes i mindre målestok, til små hjemmenetværk, og vi skal derfor se på et produkt fra det amerikanske firma Phonex, QX-201 Phonex NeverWire 14 Powerline Ethernet Bridge.









Tekniske data:


14 Mbps teoretisk overførselshastighed.
56 bit kryptering.
Rækkevidde: mindst 150 feet, ca. 50 meter.
Op til 16 NeverWire i samme netværk. (er der behov for flere PC'er kan man blot tilslutte en hub/switch på Ethernetsiden.)







Om teknologien:


Jeg skal gerne indrømme at det umiddelbart virker lidt "forkert" og "umuligt" at kunne sende signaler ud på elnettet. Det kan man da ikke ?
Jo, naturligvis kan man det - men måske har jeg bare efterhånden fået en vis respekt for de rap man kan få ved at pille ved 230 V ;P

Ifølge mine oplysninger sendes der modulerede signaler med en frekvens på 30-300 KHz ud på lysnettet, som overlejrer (= lægger sig oven i) det eksisterende sædvanlige 50 Hz, 230V.

Ledninger virker dog som en spole, så rækkevidden er noget begrænset, men Phonex angiver at deres udstyr skulle være testet op til mindst 50 meter, hvilket vel også burde kunne dække de fleste almindelige husstande. Som den yderst grundige og velskrevne manual gentagne gange gør opmærksom på vil enhederne ikke virke gennem "surge protectors" (overspændingsbeskyttelsesenheder) og UPS'er - og visse elektrisk støjende apparater (særligt lysdæmpere) kan give problemer med forbindelsen, så sådanne bør holdes adskilt fra NeverWire enhederne.

Jeg har tidligere leget med et tilsvarende system, hvor manualen oplyste at signalerne ikke vil kunne passere sikringsskabet. Måske pga. elmåleren ? Der sidder i alt fald så vidt jeg kan se noget HF-kvælende spolehalløj deri. Dette gør så at der ikke skulle være problemer hvis naboen har et tilsvarende system - og det giver også en yderligere sikkerhed mod at ens netværk/forbindelse skulle kunne blive aflyttet eller misbrugt.

En meget ihærdig slyngel kan dog sandsynligvis godt fremstille noget udstyr til at opsnappe de signaler der trods alt vil blive udsendt - ledningerne vil jo på en eller anden måde fungere som antenner.

Som et sidste forsvar er signalerne dog også krypteret, om end kun med 56 bit - og Phonex oplyser ikke noget om hvor sikkert deres krypteringssystem er, så det er nok ikke noget der vil give en virkelig dygtig bandit hovedbrud.
Men så taler vi også om ekstremer, helt derude hvor man skal overveje at pakke hele sin beboelse ind i et Faraday-bur så udstrålingen fra PC'er og skærme heller ikke slipper ud.



Dette systems primære fordel er faktisk heller ikke dets sikkerhed - selvom den er langt, langt højere end almindelige WEP-"beskyttede" trådløse netværk.
Nej, fordelen ved NeverWire er at det er utrolig nemt at anvende, perfekt for ikke-teknisk kyndige "almindelige" brugere som ikke føler lyst til skille deres PC ad og installere hardware og software for at få trådløst netværk, eller lære noget om kryptering, SSID, MAC-adresser og alt det andet som man jo bør når man vil opsætte et sådant.

Nej, man pakker blot enhederne ud, sætter dem til stikkontakten og computeren, og teoretisk set skulle der så være "hul igennem".







Installation:



En NeverWire skal tilsluttes til et netværkskort, hub, switch eller tilsvarende ethernet- enhed i den ene side - lidt afhængigt af hvilken type skal omskifteren enten sidde på "PC" eller "HUB".

NeverWire skal så desuden tilsluttes til lysnettet, men det er så også alt - der kan nu overføres data mellem de tilkoblede maskiner.
Jeg havde dog nogle få problemer med at få udstyret til at virke - men det skyldtes ikke NeverWire udstyret, men mine andre enheder.

Det første jeg gjorde var at koble en af enhederne til min Gigabit switch. Det virkede ikke. Efter lidt roden rundt fandt jeg ud af at switchen åbenbart ikke kunne finde ud af at gå ned til de 10 Mb som NeverWire kører med på Ethernet-siden.
Jeg koblede i stedet NeverWire enheden til min routers 10/100 Mb udgange, og nu lyste "ethernet connection ok" lysdioden fint.
Derefter tilsluttede jeg en anden NeverWire til min gamle laptop, og sluttede den til samme stikkontakt. Efter nogle få øjeblikke havde den fået en IP, og jeg kunne surfe helt normalt.
Godt så - så vadede jeg ud i køkkenet, i lige linje ca. fem meter fra den anden enhed, og koblede laptoppens NeverWire til stikkontakten herude.
Igen virkede alting helt fint. Jeg har ingen ide om hvor langt signalet skulle gå igennem mit oldgamle, stofindbundne lysnets ledninger, men når det kan køre på et sådant skulle der ikke være problemer med nyere ledninger.
På de ledninger jeg anvendte var der desuden tilsluttet flere computere, en fryser, et køleskab og meget mere, men det gav ikke nogle problemer med forbindelsestab i mine tests.

Glimrende. Alting tegner jo absolut lovende. Hvad med hastigheden ?

Jeg downloadede et testprogram fra Phonex's hjemmeside og målte:





Ca. 4 Mbit den ene vej og ca. 600 Kbit den anden vej ??
Temmelig skuffende. Efter at have rodet med tingene et stykke tid fandt jeg imidlertid ud af at problemet var at min gamle K6-2/333-baserede laptop (jeg er ikke studerende mere, men stadig fattig, så ingen mobning tak) for det første var for svag til at kunne levere ordentlige hastigheder - for det andet har den kun USB1.1, endnu en flaskehals.

Jeg tilsluttede derfor en 10 meter lang 220V forlængerledning til NeverWire enheden der var koblet til den anvendte testmaskine (AMD64) og satte den til ude i køkkenet, mens den anden NeverWire stadig var tilsluttet switchen i min router. Alt i alt skulle signalerne altså igennem først 10 meter almindelig forlængerledning og derefter mindst det dobbelte af ældgammel stofbelagt elnet. Ingen problemer - og det gav nogle markant bedre hastigheder:




Ca. 450 KB den ene vej og ca. 520 KB den anden vej, altså sådan ca. svarende til 4-5 Mbit/sekund.
Hastigheden var dog noget svingende, som man kan se af grafen.

Hvis de to NeverWire enheder sad helt tæt sammen, i samme fordelerstikdåse, nåede hastighederne lidt over 8 Mbit/s - og med 10 meter forlængerledning imellem dem nåede den ned på ca. 6,5 Mbit/s.

NeverWire enhederne er forsynet med to knapper til henholdsvis test af forbindelse og indstilling af sikkerhed/kryptering. Testknappen er særdeles smart, den får en lysdiode på de NeverWire enheder der modtager et "ping" fra en station til at blinke i et stykke tid. Uundværligt hvis man skal teste om enhederne kan "se hinanden" - der er nemlig ikke nogen måde man kan logge ind på NeverWire-enhederne og få en status fra dem, som man f.eks. kan med access points og routere.
I alt fald ikke en metode der fremgår af den i øvrigt særdeles velskrevne og grundige manual.
Dog vil jeg dog tro at fabrikanten selv har nogle værktøjer eller metoder som blot ikke er offentligt tilgængelige - hvorfor skulle der ellers være et klistermærke i bunden af enhederne med deres MAC adresse og et password?

Jeg prøvede også at lege med sikkerhedsindstillingerne. Der var ikke nogen signifikant forskel i overførselshastighederne med og uden kryptering aktiveret.

Der er en smule forsinkelse ved brugen af NeverWire enheder. Ping stiger ca. 3 ms når enhederne sidder tæt sammen, og stiger til op mod 10 ms når de er langt fra hinanden.

Som et sidste forsøg målte jeg effektforbruget - ca. 7 Watt pr. enhed. Det svarer til ca. 100 kroner pr. år pr. enhed, så man kan med fordel hive stikket ud når de ikke anvendes.





Konklusion:


NeverWire enheder leverer hastigheder på ca. samme niveau som 11 Mbit trådløse netværk, men fanatiske CS-freaks vil nok føle sig ekstremt laggede med de mindst 3 millisekunders ekstra forsinkelse.

11 Mbit hastigheder er dog ikke særligt sjove at forsøge at overføre ret store filer mellem PC'er i LAN med.
Men NeverWire enheder har til gengæld nogle andre markante fordele:
De er særdeles nemme at sætte op - som oftest sætter man dem bare i stikkontakten og tilslutter PC'er/switch, og så kører de. Ingen bøvl med installation af drivere, adskillelse af ens PC og installation af nye indstikskort, sikkerhedsovervejelser og valg af krypteringskode eller noget som helst, det virker bare omgående, og med langt større sikkerhed end WEP.
Opsætning af udvidet kryptering, udover den kryptering som de leveres med som standard kræver blot at der trykkes på nogle knapper.
Og hastigheden er jo stadig mere end rigeligt til de hastigheder de fleste af os må klare os med fra vores Internetudbyder.
Prisen er desværre en anelse højere end trådløse løsninger, men til folk der bare skal dele Internet derhjemme, og som ikke ønsker at have bøvl med at sætte sig ind i tekniske detaljer er det er rigtig godt produkt som mange burde kunne have glæde af.

(De to testede eksemplarer er for øjeblikket udlånt til nogle af mine bekendte, og efter den første skepsis er de blevet meget interesserede i selv at anskaffe sig nogle.)

Fordele:
  • Særdeles nemt at installere
  • Mere sikkert end WEP-beskyttede netværk
  • Rækkevidde og hastighed cirka på højde med 11 Mbit trådløse løsninger

    Ulemper:
  • Lidt dyrere end trådløse løsninger
  • Visse gamle IPX/SPX-baserede spil vil ikke virke - kun TCP/IP.
  • Rækkevidde og hastighed cirka på højde med 11 Mbit trådløse løsninger





    Conclusion:


    NeverWire units perform on par with 11 Mbit wireless networks, although fanatical CS freaks may feel extremely lagged by the 3 ms delay when using the units.
    11 Mbit speeds aren't much if you need to transfer any larger amount of files between PC's in a LAN.
    However, NeverWire units have other, significant advantages.
    They're extremely easy to install - usually it's just a matter of plugging them in to the grid, connecting Ethernet cables and possibly even flick the PC/HUB switch.
    No installation of drivers, not having to install a new piece of hardware in your PC, no considerations such as messing with encryption keys or having to learn about wireless security principles or anything - out of the box it just works, and much more secure than WEP-based WLAN's.
    Enabling enhanced encryption (says the manual) instead of the basic encryption it has in its default state is just a matter of pushing a few buttons.
    And the speeds are more than enough for what most of us have access to from our ISP's.
    The price is unfortunately slightly higher than wireless solutions, but for people who just want a simple network at home and who doesn't want to learn about technical details it is a really good product, which many people should be happy with.

    Pros:
  • Very easy to install
  • More secure than WEP-protected networks
  • Range and speeds on par with 11 Mbit wireless solutions


    Cons:
  • A bit more expensive than wireless solutions
  • Certain older IPX/SPX- based games will not work - only TCP/IP
  • Range and speeds on par with 11 Mbit wireless solutions

    Test og tekst: Robin B. Jensen (Deep Thought).



    Test: Phonex NeverWire 14
    Innovation / Teknologi4
    Bundle - Tilbehør3
    Design - Layout3
    Ydelse3
    Pris2
    Samlet60%
    Award

    Læs om vores forklaring på ratingen her

    Read about our ratings here
  • it-rune
     
    Overclocker
    Tilføjet:
    08-07-2005 09:55:12
    Svar/Indlæg:
    1/0
    Selvom man har en UPS eller andet foran forsyningen til sin PC, skal man jo bare sørge for at NeverWire, sidder direkte i stikkontakten, istedet for sammen med computeren. Jeg savner virkelig en undersøgelse af hvordan systemet virker i et hus eller lejlighed, hvor der benyttes mere end en enkelt fase til forsyningen, da der jo ikke direkte er noget til fælles mellem dem ud over nul-ledningen. Det vil jo give store begrænsninger hvis alle maskiner skal sidde på samme fase.
    Og jeg vil gerne vide, hvad de oplyser om isoleringen mellem 230V og Ethernet, så man ikke griller sin PC, hvis der opstår en fejl i NeverWire enheden eller ved for høje spændinger på lysnettet, som ved lynnedslag og den slags.