Test: Microsoft Surface

Smartphone/tablet d.  26. august. 2013, skrevet af KennethThomsen 11 Kommentarer.  Vist: 12613 gange.

Korrekturlæser: noXpert
Billed behandling: 
Oversættelse: noXpert

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 2899,00
Produkt udlånt af: Microsoft
DK distributør: Microsoft

Software

Microsoft Surface RT kommer med Windows RT, som er en tablet udgave af deres nyeste Windows 8 styresystem. Jeg er personligt ikke selv bruger af Windows 8 på mine computere i hjemmet, da jeg har haft lidt problemer med at tilpasse mig deres nye tablet-tilpassede look med Modern UI osv. Derfor har jeg glædet mig til at prøve Surface RT, da jeg her vil kunne komme til at benytte mig af systemet med en touch skærm, og til det som jeg egentlig synes at Windows 8 er skabt til at blive brugt til. Derudover bliver RT leveret med Office Home 2013 pakken inkluderet og installeret, så man har mulighed for at benytte sig af Word, Excel, PowerPoint og OneNote. Et kæmpe plus, da det helt sikkert er lækkert at have med fra starten, og man får mere for pengene.

Jeg har ikke i sinde at gå i dybden med hvordan Windows 8 fungerer, for generelt er det meget det samme system. Så i denne test vil jeg nævne mere om hvordan systemet fungerer på en tablet, samt hvordan jeg synes det er at arbejde med. 

Lige da jeg starter tabletten, bliver jeg mødt af en skærm der siger "We're getting your PC ready". Allerede her bliver jeg lidt forvirret. Er det en PC eller er det en tablet? Netop den forvirring jeg generelt har haft mht. Windows 8 - er det bygget til en PC eller en tablet?

Jeg venter, og generelt synes jeg at opsætningen tager sin tid. Men jeg kommer igennem hele Windows RT's opsætnings-guide og får sat min egen Live konto op.

 

Jeg er endelig færdig og kan nu gå i gang med at bruge selve systemet. Det ligner naturligvis Windows 8 som vi kender det, og jeg kan endda gå i Desktop mode. Modern UI fungerer rigtig fint og flydende på Surface RT, og generelt er hele systemet en meget flydende oplevelse, hvilket også burde være på sin plads med en Quad-core Tegra 3 processor fra NVIDIA og 2 GB RAM. Indtil videre er jeg meget positiv omkring Windows RT.

Jeg har dog meget svært ved at se helt præcist hvad man kommer til at bruge Desktop mode til på en Surface RT. Du kan starte Office pakken derfra, og så har du mulighed for at benytte dig af stifinder til filhåndtering osv. Men hvor meget ville jeg egentlig bruge det på en tablet? Igen føler jeg mere at det er en bærbar, men da det er en Surface RT og ikke en Surface Pro, mister jeg muligheden for at køre x86 applikationer, da den har en ARM processor, så jeg føler heller ikke helt at jeg sidder med en bærbar. Det er en lidt irriterende følelse, for jeg føler at jeg sidder med en tablet der er ufuldstændig. Jeg mangler at det hele bare fungerer 100 % og ikke er begrænset.

Windows 8 Store hjælper mig heller ikke meget, for generelt er der ikke mange apps at benytte, og dem der er, fungerer jo kun i Modern UI. Så jeg føler mig generelt meget begrænset og føler ikke at Windows RT kan bruges til meget andet end Web-surf, Instant Messaging og Office pakken.

I starten benyttede jeg 100 % touch-screen for at forsøge at udnytte Windows 8, men efter lidt tid begyndte jeg at få ondt i håndleddet af at sidde med en tablet fladt på bordet eller på skødet, og det er ikke rigtig muligt at skrive ordentligt når den er sat på støttefoden.

Så jeg valgte at sætte det eksterne medfølgende tastatur til, og forsøge herfra. Oplevelsen blev et hak bedre, og nu kunne jeg for alvor skrive lange dokumenter i Word som fungerede rigtig godt på Surface RT. På tastaturet var der også en trackpad, og desværre blev det en dårlig vane at benytte denne fremfor at benytte sig af touch-skærmen.

Jeg havde generelt, igennem hele testen, meget svært ved at benytte enheden 100 %, og det blev en oplevelse hvor jeg først brugte tastatur/trackpad lidt, og så engang imellem kom i tanke om at det måske var nemmere lige at bruge fingeren på skærmen til at trykke på den knap. Det var en anelse forvirrende, og følelsen af at sidde med en tablet, blev til sidst mere en følelse af at sidde med en begrænset letvægts bærbar.

Konklusionen af Windows RT er, at jeg synes at systemet er forvirrende, og at man sidder med en enhed som gerne skulle samle alle trådene, men i stedet gør én mere forvirret. Det er desværre ikke særlig godt. Mit samlede indtryk af Windows RT er derfor ikke positivt, men det kørte bestemt meget flydende.

Hr.
 
Elitebruger
Tilføjet:
26-08-2013 10:47:06
Svar/Indlæg:
1363/125
Jeg fik en Surface RT fra jobbet for nogle mdr siden. Jeg elsker den. Lækker brugerflade og har adgang til min danskebank, eboks og facebook flere app behøver jeg ikke. ;) Netflix og viaplay fungere super godt, eneste minus er, at der mangler noget facebook app der fungere ordenligt. Alt det med app forstår jeg aldrig, bruger folk alt det bras der ligger derude? 😲

Alt det med software karakter forstår jeg slet ikke. Der ligger office på den og hvad mere skal man bruge? Angry birds eller? Mon ikke den studerende er godt tilfreds med dette produkt fremfor noget ipad/galaxy tab osv. Hvis vi ser bort fra spil, så har du da en del apps.

Pris, 3000 kr er en super pris. Pas på ikke bygge prisen op på mangel af app. kvaliteten i kabinet, mulighed for at stå samt hardware så ligger den sig godt placeret og taget i betragtning af at en ipad 2 koster næsten det samme, så ved jeg godt hvad jeg ville vælge. Det jeg ikke forstår er hvorfor deres tastatur er så røv dyre.. 😐

At man kan hoppe på "skrivebordet" kan godt forvirre mange tror jeg, og kunne være fedt hvis man kunne undgå dette, da det jo er et tablet system.

Ellers god test og godt skrevet.


Symbol
 
Elitebruger
Tilføjet:
26-08-2013 13:27:17
Svar/Indlæg:
576/62

Tak for testen.
jeg har det dog som #1 og er helt vild med surface'en
super lækker hardware og imo den mest velbyggede tablet lige pt.
Har bank, netflix osv som jeg bruger dagligt og det spiller fantastisk på den flotte skærm.
men ja, mangler lige facebook og instagram og måske noget synology halløj så havde den siddet lige i skabet.
støttefoden er fantastisk og sammen med touchcoveret har man en super combo.


Miccim
 
Elitebruger
Tilføjet:
26-08-2013 21:18:38
Svar/Indlæg:
3233/128
Facebook kører man på alm win 8 når man har en fuld pro version :)

Nu kan man også køre fold win 8 på en rt tablet ved at hacke den....


Hr.
 
Elitebruger
Tilføjet:
26-08-2013 22:08:57
Svar/Indlæg:
1363/125
Pro giver for mig ingen mening, al for dyr, men super i et erhvervsmæssig gøremål vil jeg tro. ;)

Jeg må afvente en fb app.


Kasseren
 
Elitebruger
Tilføjet:
27-08-2013 00:14:56
Svar/Indlæg:
1814/48
@4 Problemet med Surface RT er at operativsystemet på den virker dødsdømt efter at Surface RT har vist sig at være en dårlig forretning for Microsoft. De kan ganske enkelt ikke få solgt de enheder de har fået produceret.


Mange af de der kunne være interesseret i en Windows tablet har noteret sig at der kom en Pro model senere, som virkede mere interessant.


Pro modellen kommer trods alt med Windows 8 og er en rigtig bærbar PC og tablet med ganske acceptable specifikationer for begge platforme.


Hr.
 
Elitebruger
Tilføjet:
27-08-2013 07:33:34
Svar/Indlæg:
1363/125
At de ikke kan få solgt, enig, har læst en artikel om det.
Og ja, da RT udkom 14 februar, var der mange der ville vente til pro, men de glemte at se prisen og om deres behov fint kan dækkes af en RT som jeg tror den vil. På studiet har vi rigtig mange som "nøjes" med en RT. Erhvervsmæssig giver pro flere mulighed, men den er tungere og har ringe batteritid så det er ikke en man køber som en tablet.


slate_dk
 
Superbruger
Tilføjet:
27-08-2013 08:18:24
Svar/Indlæg:
651/11
FYI Windows 8.1 tilføjer en rigtig Outlook til Office pakken på RT.

Forventer at når MS offentligt releaser 8.1 at de samtidig releaser deres nye RT model.

Måske derfor at prisen er blevet sænket i udlandet på RT og nu også på de tilhørende keyboards.

Nokias RT kommer om en måned http://microsoft-news.com/noki...


Hr.
 
Elitebruger
Tilføjet:
27-08-2013 12:10:36
Svar/Indlæg:
1363/125
#7 uhh spændende. ;)


Lohse
 
Elitebruger
Tilføjet:
16-10-2013 13:07:47
Svar/Indlæg:
1178/88
Ledelsen på skolen, hvor jeg arbejder som lærer og itadministrator fik en mail fra Microsoft om, at vi kunne købe Surface RT til ca 50% af prisen - 1800 mener jeg det var.

Der er vel kun en grund. Microsoft fører en aggressiv markedskampagne, for at få nogle RT´ere ud på skolerne, da Ipad simpelthen har overtaget. Dette vil forhåbentlig betyde, at eleverne også vil købe dem til hjemmet.


Svaret blev redigeret 1 gang, sidst af Lohse d. 16-10-2013 13:08:12.


Biostud
 
Elitebruger
Tilføjet:
16-10-2013 13:19:53
Svar/Indlæg:
2897/83
Jeps, og at de skal have tømt lagret inden Surface 2 lanceres snart.


Gripen90
 
Senior Skribent
Tilføjet:
16-10-2013 13:57:00
Svar/Indlæg:
15982/637

Ledelsen på skolen, hvor jeg arbejder som lærer og itadministrator fik en mail fra Microsoft om, at vi kunne købe Surface RT til ca 50% af prisen - 1800 mener jeg det var.

Der er vel kun en grund. Microsoft fører en aggressiv markedskampagne, for at få nogle RT´ere ud på skolerne, da Ipad simpelthen har overtaget. Dette vil forhåbentlig betyde, at eleverne også vil købe dem til hjemmet.

Lohse skrev d. 16-10-2013 13:07:47


Jeps. Et tilbud der kørte på globalt plan for uddannelsesinstitutioner til 31 august, men blev forlænget til 30 september i Danmark. Prisen var 1276 ex moms for Surface RT uden tastatur cover.
Det er faktisk ikke IPad'en der har været nogen "udfordring", men generelt mange institutioners BYOD princip (bring your own device) såsom folks egne tablets eller laptops. De solgte Surface RT har primært været til brug blandt lærer og til undervisningsbrug på uddannelses institutionen (ingen videresalg til elever tilladt).