Korrekturlæser: xt0m
Billed behandling: 
Oversættelse: xt0m

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 2017,00
Produkt udlånt af: ASUS
DK distributør: Fourcom

Layout / Design

Z87-WS er gyldent og sort for at matche resten af ASUS' aktuelle bundkortserie - og adskiller det samtidig fra ROG-sortimentet. Udseendet betyder måske ikke så meget i en arbejdsstation, da man ofte ikke vil smide computeren i et kabinet med vindue og lys over det hele, men at det ikke ser helt tosset ud er i hvert fald et plus.

 

Rundt om soklen er en massiv køleprofil, der også dækker rigtig meget på bundkortet. Den er dog ikke overdrevet stor. Kondensatorerne i sokkelområdet er så lave, at de ikke vil kunne komme i vejen for en større processorkøler.

 

Øverst i højre side lige over RAM-pladserne ses disse kontakter og knapper. Fra højre mod venstre: Den første kontakt tænder og slukker EPU, mens den næste kontakt skifter mellem de tre forskellige TPU-indstillinger. Den efterfølgende knap genstarter bundkortet og starter direkte op i BIOS, og den sidste knap forsøger at starte bundkortet op med en lavere RAM-hastighed, hvis der skulle være kompatibilitetsproblemer med hukommelsen.

 

ASUS Z87-WS har fået hele ti SATA3-porte, hvor de seks gule kører gennem Intel-chipsættet og de fire sorte gennem en Marvell 9230-chip.

 

Som tidligere nævnt har Z87-WS altså plads til fire grafikkort, og normalt fylder grafikkort til arbejdsstationer ikke mere end en enkelt PCI-Express - tænk fx på Nvidia Quadro. Dette giver mulighed for også at bruge PCI-Express X1-portene til en eventuel RAID-controller. De gule porte kører begge X16 3.0-hastigheder, men tages de sorte i brug vil disse dele båndbredden med de gule, hvorfor alle X16-porte vil køre elektrisk X8 (3.0).

 

For at få et bedre indblik i hvordan bundkortet faktisk ser ud har jeg fjernet køleren.

 

Køleren går hele vejen rundt om soklen, dog med undtagelse af RAM-siden. Det vides ikke hvorfor, for i toppen er der ingen chips eller kredsløb, men køleren var alligevel forsynet med termisk tape. Jeg vil vove den påstand, at topkøleren er totalt ubrugelig og kun er der kun for at være prangende - hvilket vel er fint nok, men ikke giver den store mening på Workstation-bundkort. Til venstre for soklen afsløres de otte strømfaser, der er rigeligt til et bundkort som dette.

 

Jeg tog også lige et par billeder af køleren uden andet. Bagpå ses det termiske tape, der dog ikke dækker nogle chips på bundkortet.

 

PLX-chippen er en PEX8747. Normalt er det kun muligt for producenter at dele de tilgængelige PCI-Express-baner i processoren på tre måder, som det for eksempel ses i diagrammet på side to. PLX-chippen samler dog alle baner og laver det på magisk vis om til hele 48 baner, der kan distribuere kræfter som producenten lyster.

 

Lige bag SATA-portene ses en mSATA-port, hvor der kan monteres en lille 1.8-tommer SSD til caching eller brug som normal harddisk.

 

Liste over ind- og udgange:

1 x PS/2 keyboard/mouse combo port(s)
1 x DisplayPort
1 x HDMI
2 x eSATA 6Gb/s
2 x LAN (RJ45) port(s)
4 x USB 3.0
4 x USB 2.0 (one port can be switched to USB BIOS Flashback)
1 x Optical S/PDIF out
6 x Audio jack(s)
1 x USB BIOS Flashback Button(s)
1 x Mini DisplayPort(s)

Pierre3400
 
Elitebruger
Tilføjet:
29-11-2013 10:11:31
Svar/Indlæg:
1599/100
Overvejede dette bundkort da jeg shoppede LGA1150, men føj hvor er de gule farver grimme.

Er sikker på det er kanon bundkort, men holder ikke til den gul farve.