Test: Shuttle ST20G5

Barebones d.  20. september. 2005, skrevet af Polarfar 4 Kommentarer.  Vist: 13203 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Sd-Data A/S
DK distributør: Sd-Data A/S
Produktet er venligst udlånt af: ..
Produktet distribueres i DK af: ..
Link til producentens website: ..

Layout og BIOS


Chipset

Herunder ses et principdiagram for Radeon Express 200 chipsettet. I Shuttles version er sydbroen blevet erstattet med en ULi M5287 chip, der giver understøttelse for SATA150 og hot-plug, men ellers har samme features som ATI's chip.



Radeon Express 200 chipsettet giver desuden mulighed for både Onboard og PCIe grafikkort - samtidig ! I Bios er der en setting der hedder surroundview, og med den sat til kan man, hvis man har sat et ekstra Radeon grafikkort i PCIe porten, koble hele 4 monitorer til maskinen. Altså nærmest en hardware version af UNIX/Linux desktoppen med de fire separate vinduer.

Klik her for mere info om Radeon Express 200





Layout

Selve kabinettet er lavet af aluminium, og har en børstet finish.Fronten er delt ind i 4 felter der er rammet ind med en kromliste - det er superminimalistisk og det ser altså bare lækkert ud.



Som det ses på bagpladen så er de fleste skruer fingerskruer og det gør det supernemt at komme ind i kabinettet. Kun de to skruer der holder blænddækslerne ved de to PCI/PCIe sokler er almindelige stjerneskruer som vi kender dem.



Her ses kabinettet med Harddisk og DVD drev installeret. Der er ikke meget plads at give af, men det er jo også netop pointen med en barebone.



Her der man de to ledige sokler. En standard PCI, og en PCIe x16 hvis man vil have lidt mere power på grafiksiden. Der er plads til to stænger DDR ram under powersupplyen der kan levere 16A på een 12V rail, så det er nok ikke nogen god ide at putte et X850XT kort i maskinen, medmindre man absolut vil køre lige til kanten. Desuden gør placeringen af PCIe soklen at man ikke kan montere kort med store kølere uden at få problemer med at lukke kabinettet.



Her har jeg pillet båsen til Harddisk og DVD ud så vi kan se det hele lidt fra oven. Chipsetkøleren blæser luft hen over MosFets og filterspoler og sørger for god cirkulation - uden at larme vel at mærke. Selv sydbroen har fået en lille profil monteret. Jeg synes det er fint overskueligt selvom pladsen er trang.

Drevene installeres i en dertil udformet drevbås. Det er lige til at gå til og gav ingen problemer.



Der er plads til et optisk drev (CD eller DVD) og enten floppy + HDD eller to HDD alt efter behov.

Cpukøleren består af tre dele - en temperaturstyret blæser, en heatpipekøler og en clips.




Køleren er det der gør det muligt at lave denne barebone så lydløs som den er. Selve profilen kan transportere enormt meget varme væk fra CPUen, og blæserstyringen kan indstilles i BIOS og derved regulere støjniveauet.

Klik her for mere information omkring I.C.E. køleren.





BIOS

Der er tale om en ganske almindelig AWARD bios. Lad os se hvad der er af spændende ting.
Først er der lidt om grafikkortet - skal det være onboard eller PCIe. Læg også mærke til "Surroundview" indstillingen - her kan man aktivere begge grafikkort så man kan koble 4 skærme til. Det har jeg dog ikke testet da jeg punkt 1 ikke er indehaver af fire skærme, og punkt 2 ikke har plads på bordet til det.



Her finder vi også en submenu til instilling af ram



Her måtte jeg lige ind og pille, da mine ram kører 2-3-3-8 ved 2.9 volt og AUTO havde sat dem til 2,5-4-4-8..og 1T timing natuligvis :)



Til gengæld ved jeg at mine ram kan køre 2-2-2-6 ved 3,3 volt, men det får jeg så ikke mulighed for at afprøve her - 2.9 volt er maksimum.

Hvad så med CPUen spørger i. Jo den kan der også justeres lidt på, og både busclock og Vcore kan hæves - multiplier er jo desværre låst opad så vores San Diego 4000+ kan maks få 12x FSB.



Den maksimale bushastighed er 255MHz og vi kan maks fodre Vcore med 1.7 volt. Ikke noget voldsomt OC potentiale men dog alligevel acceptabelt. De fleste AMD64'ere kan snildt klemmes op på minimum 230MHz, og det er nok også de færreste CPU'er der brænder af ved 1.7 volt, men der er selvfølgelig ingen garanti når man OC'er. Der er desuden mulighed for at hæve spændingen på chipsettet også.
Det eneste jeg savner er en lås på PCIe bussen, og jeg kan ikke rigtig blive klog på om den er låst på forhånd eller om den følger med op når man hæver FSB.

Der er også mulighed for at indstille CPU-blæserens aktivitetsniveau, og dermed regulere hvor meget støj kontra varme man vil acceptere.


Anti-Pjerrot
 
Elitebruger
Tilføjet:
21-09-2005 10:52:42
Svar/Indlæg:
2126/135
Den eneste fejl jeg kan se du laver er at skrive at den under støtter sata II, hvilket den ikke gør, den har blot 2 sata 150 porte...

Det skriver du faktisk også Specifikationerne...

Storage
ATA133 headers
Serial ATA 150 headers
FDD header
5.25" storage bay
3.5" storage bays

Hilsen A-P




The
 
Elitebruger
Tilføjet:
21-09-2005 15:53:36
Svar/Indlæg:
2651/179
Fed shuttle. Og fed test.
Men du kunne godt lige have tørret fedtfingrene af den lækre front inden du tog billederne :)

Kan man egentligt spejle sig i den ?



Anti-Pjerrot
 
Elitebruger
Tilføjet:
21-09-2005 16:06:50
Svar/Indlæg:
2126/135
Jeg samler faktisk en kontor maskine til min mor med den shuttle...



Polarfar
 
Senior Skribent
Tilføjet:
22-09-2005 16:31:14
Svar/Indlæg:
2309/846
#1 - det er sgu rigtigt - jeg mente bestemt at have læst det i manualen til chipsettet - men du har ret. Den understøtter ikke SATA II - jeg har rettet det i artiklen !

#2 - det er ikke fedtfingre - det er beskyttelsesplastfilm :)