Test: Creative AirWave HD højttaler

Lyd d.  13. september. 2013, skrevet af Biostud 1 Kommentarer.  Vist: 7953 gange.

Korrekturlæser: DeXTRoNiaN
Billed behandling: 
Oversættelse: Biostud

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 1199,00
Produkt udlånt af: Creative
DK distributør: Creative

Test..

 

Funktionalitet
 Højtaleren understøtter lyd over Bluetooth og linje in. USB stikket er kun til strøm og højtaleren kan altså ikke bruges som en USB højtaler. Da jeg sluttede højtaleren til min computer, fik jeg en besked om en firmware opdatering, som derefter kørte automatisk i Windows. Hvad det præcist indebærer er uvist. Som tidligere nævnt er der ikke et linje ind stik med i pakken. Det kan undre at der er sparet her, da det begrænser funktionaliteten ud af boksen ganske betydeligt og kan næppe have sparet Creative for mange kroner. Man kan tilslutte to stereo Bluetooth enheder til højtaleren, hvis man skulle have brug for det.
Udover at fungere som højtaler er der også en indbygget mikrofon. Så får man et opkald på sin mobil, kan bruge højtaleren til at besvare opkaldet. Man må så bare håbe at ens samtale ikke indeholder alt for meget, som ikke kan tåle at blive delt med andre.
Når man tænder for højtaleren mødes man at en kvindestemme der siger: ”powering on” efterfuldt at et bing. Det kan slås fra hvis man ønsker det.
 Parringen med min Nokia 920 gik smertefrit med NFC og bluetooth (efter jeg huskede at aktivere begge på telefonen…), og så kunne jeg ellers spille derudaf. Mens jeg var i gang med at høre det første nummer, ringede min telefon. Det var derfor en oplagt chance for at teste højtalerens telefon funktion. Et tryk på multifunktionsknappen og telefonen blev besvaret, hvor både modtager og jeg kunne tydeligt høre hinanden. Så den del virker uden problemer. Jeg kunne også sagtens bevæge mig rundt med mobilen i min lejlighed, uden at der blev problemer med hakken i lyden.  
 

Lyd
Jeg vil starte med at se på lydniveauet for Creative Airwave HD. Højtaleren kan spille højt og kan sagtens bruges ved havefest eller lignende til en 15-20 mennesker. Men det vigtigste når man skruer helt op for volumen, er om højtaleren begynder at forvrænge lyden. Jeg prøvede forskellige typer af musik fx Bikstok Røgsystem, Daft Punk, The Prodigy, Agnes Obel, Metallica og Illdisposed. Jeg oplevede kun en lille smule forvrængning ved Illdisposed, som kunne fjernes ved at trykke tre hak ned i lydniveauet. Så her klarer højtaleren sig rigtigt godt, da der ikke er nogen forvrængning af lyden ved maksimalt lydniveau. Højtaleren hverken rasler eller bevæger sig ved afspilning af musik.
 Ser man på kvaliteten af lyden, er det vigtigt at holde i mente, at vi snakker om en højtaler til ca. 1049kr., hvorfor man derfor ikke kan forvente lyd i Hi-Fi kvalitet.
Diskanten går fint igennem og har en ok opløsning, med en tendens til en lidt hård metallisk klang. Den er tydelig i lydbilledet og er med til at give musikken en skarp fremtoning. Bevæger vi os lidt længere ned i frekvensområdet, så går den øvre mellemtone klart igennem og har en behagelig rund lyd, der står lidt i kontrast til diskanten. Den nedre mellemtone er lidt mere tilbagetrukket og fylder ikke så meget. Den lyder lidt indelukket i forhold til både diskant og øvre mellemtone. Bassens dybde er begrænset af højtalerens størrelse og er derfor ikke en, der kan få glassene til at klirre. Til gengæld har bassen en god stram lyd, som den kan holde helt op til det maksimale lydniveau uden at forvrænge. Så alt i alt synes jeg at højtaleren har en god lyd til prisen, som den kan holde ved alle lydniveauer.
 

Sammenligning
Til at sammenligne har jeg Arctic S113BT (ca. 450kr.) og A.M.P SP1 (ca. 675kr.), som begge er højtalere, der er ca. er en tredjedel størrelse af Creatives Airwave HD.
Ser vi på tilbehøret til de to andre højtalere, så kommer begge med et kabel til linje ind. Hos A.M.P’en er der gjort mere ud af indpakning som minder om Apples, mens at Arctic har en taske, som højtaleren kan være i under transport. Dog har ingen af disse højtalere en dedikeret adapter, hvor Creative har valgt at putte en i. Personligt er jeg mest tilhænger af Arctics løsning, da jeg har mange muligheder for at oplade via USB og gerne vil have en taske til højtaleren.
Ser man på den fysiske størrelse så er de to små højtalere klart mere bærbare og nemmere at have med rundt.
Når man sammenligner lyden, er SP1’en klart den svageste. Dens lyd er ret indelukket og bassen har tendens til at forvrænge ved maksimal volumen. Arctics højtaler har en meget behagelig lyd, men bassen kan også godt forvrænge ved højeste volumen. Creatives højtaler kan helt klart spille højest og spiller rent hele vejen igennem. Hvis man lytter til de tre højtalere i et nogenlunde normalt lydniveau, foretrækker jeg Arctics lyd over Creatives. Jeg vil dog sige at kvaliteten i lyd for de to enheder er meget ens, men de har en forskellig klang. Hvad man bedst kan lide afhænger brugeren.

Gamer_Kate
 
Nørd
Tilføjet:
15-09-2013 08:26:35
Svar/Indlæg:
304/3
Fin test ingen tvivl om det 🙂

Da jeg så højtaleren tænkte jeg på om det var et retarderet tastatur eller en fjollet gammel radio 🤣