Korrekturlæser: jmose
Billed behandling: 
Oversættelse: jmose

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 0,00
Produkt udlånt af: Nokia
DK distributør: Nokia

Test

Lumia 620 er en af de billigere smartphones og faktisk fås den til tider til under 1000 kr. I bedste Nokia stil, så har man forbedret nogle af specifikationerne og gjort andre dårligere end lillebroderen L520. 

 

Mest vigtigt for mange er nok at der nu er blitz. Frontkameraet gør det nu muligt med videotelefoni. NFC er der også blevet plads til. På minussiden er helt klar at skærmen er mindre, og det samme er batteriet. Umiddelbart virker de 3,8" lige en tand for lille når man skal skrive meget, men det kan læres.

 

 

Skærmen er god. Farverne er rimelig klare, men når man er vant til AMOLED skærme så mangler de lige det sidste. Lysstyrken er god.
Betragtningsvinklen er ret god. L620 har ClearBlack, hvilket L520 ikke har (læs innovationsafsnittet om dette).  Farverne, især sort og hvid står bare langt bedre på L620 end L520. Kort sagt, L620 har en rigtig god skær.

 

 

Touchknapperne og touchskærmen er ganske gode. Nokia har også valgt den ultrafølsomme touchtype, som faktisk også kan bruges med vanter. Præcisionen og responsen er super god. 

Selve kvaliteten af Lumia 620 virker ret god, selvom der er lidt knirkelyde, når man trykker hårdt på telefonen. Skærmen har ikke gorillaglas eller noget andet fancy og virker umiddelbart til at være lavet af plastik. Telefonen er blevet brugt hver dag i godt to uger og har ikke nogle ridser, så noget beskyttelse må der være.
Windows Phone 8 er en platform, som ikke kræver de samme ressourcer som f.eks. Android for at køre flydende og hurtigt. I det daglige har man ikke fornemmelsen af, at telefonen er langsom. Den kan ikke slå de hurtige QuadCore Android modeller, men den følger rimelig godt med. L620 har kun 512MB RAM, hvilket kun i ganske få tilfælde kan mærkes, hvis man har mange programmer åben samtidig, så sætter den nogle af dem på standby. Det er dog kun et problem, hvis man har mange programmer åbne samtidig og hopper imellem dem for at f.eks. kopiere tekst eller lign. Af en budgettelefon så er L620 ret hurtigt, selvfølgelig hjulpet af et styresystem, som ikke kræver meget og samtidig den hurtige DualCore snapdragon S4 CPU. Indrømmet - der er faktisk lidt ventetid engang imellem, hvis man skifter meget mellem programmerne. Der er high-end Windows Phone 8 telefonerne noget hurtigere, men da Lumia 620 koster en brøkdel, kan man godt tilgive det.

 



Størrelsen før den ret handy og de runde hjørner gør, at det er nemt at få den ned i lommen. Det er ikke den mindste 3,8" smartphone, men den er langt fra klodset, men noget tyk er den. Batteriet på 1300 mAmp er ikke voldsomt stort, men alligevel nok til at holde L620 kørende en hel dag.
Telefonen bliver kun lidt varm at blive brugt, så det er ikke nogen problemer der.

Vi testede med at køre en video indtil, telefonen gik tør. Telefonen er sat til højeste lysstyrke og medium lyd. 

Lumia 520: 5 timer og 21 minutter
Lumia 620: 4 timer og 47 minutter
Lumia 720:  6 timer og 58 minutter
Galaxy S3 : 9 timer og 12 minutter

Umiddelbart må logikken være at Galaxy S3 er bedre til at udnytte hardware acceleration, da alle Windows Phone telefoner vi har testet på hardware-test, er Android telefonerne klart underlegne på dette område, men i dagligdagen føles den ikke til at holde kortere end Android.

Dagligt brug

Indrømmet - jeg er vant til Android og er endda typen, som kører med to custom Roms og custom kernel  og selvfølgelig er telefonen rooted. Under testen af både Lumia 520/620/720 skulle de erstatte min Galaxy S3 til hverdagens formål. Da vi bruger telefoner forskelligt, så er der mange meninger om dette, især omkring apps, fordi der findes så mange forskellige.
Apps er som sagt et lidt specielt område, fordi vi er alle forskellige, så apps som jeg bruger, er måske ikke vigtige for andre etc. Der er langt flere apps i Google Play og Apple Store.


Under batteritesten ville jeg gerne finde en videoplayer, som kunne afspille filmen i loop - intet held. For illustration, så søgte jeg på Microsoft Store og i Google Play:
Video Player - 85 hits i Store og 536 hits i Play

Jeg skulle så se noget livestream fra uStream - da det ikke virkede med standard IE browser (eller nogen andre jeg fandt). Så jeg søgte browser:
Browser: 47 hits i Store,  453 hits i Play

Ovenstående kunne godt få det til at se ud som om, der ikke er noget i Store, men det er dog langt fra sandt. Mange af de populære apps som Endomondo, Netflix, Spotify, Adobe Reader, Rejseplan, TDC Play med mange mere. Men der er huller, f.eks. Viaplay m.fl. Der er flere mere eller mindre vellykket 3. parts programmer som fx Dropbox, men det virker langt fra så godt som til Android. Fair nok, man kan jo bare bruge Skydrive i stedet, men nu jeg allerede flere GB på Dropbox end, jeg har hos Skydrive.
Med Windows Phone 8 er det ikke altid, man lige kan hente en app. Nogle gange skal man vente, andre gange må man bare indse, at det ikke kommer til at ske. I bedste fald er der et alternativ.
Windows Phone 8 er langt mere lukket, end jeg er vant til med Android. Så mange ting er lukket af. Eksempelvis så er jeg vant til med min Android telefon, at jeg kan bruge VPN eller DNS services. Den mulighed har man ikke med WP8 - ikke engang, når man kører WiFi.

På mange måder så virker WP8 lidt ufærdigt i kanterne. F.eks. har jeg i testen brugt flere forskellige telefoner, men på den håndfri i bilen hedder de alle sammen Windows Phone og man kan ikke ændre det direkte på telefonen - nej, der skal man via computeren først. Under indstillinger er listen ikke i alfabetisk orden, hvilket er lidt forvirrende.

 

 

Der er ingen mulighed (endnu, Amber update kan måske rette det) for at slå autorotering fra og f.eks. vise hvor meget batteri, der er tilbage i procent. Generelt er der ingen nemme genveje i systemet , f.eks. slå Wifi til og fra.
I nogle apps som browseren og store kan man ikke slide ned for at se hvor god forbindelse, man har, om der er WIFI etc. Ønsker man at se det, skal man hoppe ud af programmet. Mystisk.

Ordbogen mangler flere steder, f.eks. når du skal søge i browseren, er jeg vant til at skrive søgningen i adresse feltet. Det kan man også på WP8, men ordbogen er som mange andre steder også slået fra der.

Som mange andre bruger jeg Google, bl.a. Gmail. Det var rimelig nemt at sætte kontoen op, men der er ikke pushmail, som jeg er vant til (dvs. jeg får mailen asap), men derimod imap/pop3. En af grundene er, at Google har valgt at fjerne ActiveSync supporten fra deres Gmail tjeneste. Det gør, at telefonen skal hente mails ved faste intervaller eller man selv skal trykke på knappen, når de skal hentes.

Browseren er noget af det vigtigste i en smartphone, og Mobile IE er rigtig hurtig og god. Fanebrowsning er desværre ikke super brugervenligt - og da WP8 er ret lukket, kan man ikke som på Android bare installere en anden browser og bruge den som standard browser. For hvis man åbner en mail med en URL, så åbner Mobile IE altid. I Android er det muligt at ændre ens standard programmer så f.eks. hvis man klikker på et XML podcast link, så kan man vælge, at den åbner i et podcast program etc. På den front er WP8 langt fra så avanceret. Så bare en lille ting som at tilføje et podcast, så skal man kopiere linket fra browseren og så tilbage til podcastprogrammet for at tilføje det.