Test: Altec Lansing XT1

Lyd d.  14. oktober. 2005, skrevet af The Boss 0 Kommentarer.  Vist: 6539 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Sd-Data A/S
DK distributør: Sd-Data A/S
Produktet er venligst udlånt af: www.midtdata.dk
Produktet distribueres i DK af: www.gss.dk
Link til producentens website: www.altec-lansing.com

Højtaler begreber


P.M.P.O. - Peak Momentary Performance Output
Denne angivelses metode af Watt er normal 9-10x større end hvis man opgav Watt effekt for en højttaler i R.M.S. Watt. P.M.P.O. er af mange også kendt som WLS, When Lightning Strikes. Hvorfor? Når et lyn rammer en genstand udlades der enorme mængder energi på meget kort tid. Hvis vi kigger lidt på hvad P.M.P.O står for kan vi med det samme relatere til WLS. P.M.P.O. er en meget brugt angivelsesmetode på markedet for højttalere, men den narrer mange. Hvis man en dag får øje på en højttaler med et prisskilt i den lave ende, og en stor Watt angivelse har vi med største sandsynlighed med en P.M.P.O. angivelse at gøre. Hvis det havde været 500Watt P.M.P.O. ville ydelsen angivet i R.M.S. formentlig have været omkring 40-50Watt. Ydelsen i P.M.P.O. ville være maksimalt 500Watt over få millisekunder hvilket man ikke kan bruge til noget for herefter ville man med største sandsynlighed have ødelagt sin højttaler. Håber i har forstået at P.M.P.O. betyder "Maksimal højttaler ydelse over få sekunder, der formentlig ødelægger din højttaler". Forholdet mellem P.M.P.O. og R.M.S. er ikke altid 9-10, det afhænger af producenten som der er et utal af.


R.M.S.
R.M.S. er den gennemsnitlige effekt der f.eks. kommer ud af en højttaler. R.M.S. er den effekt man skal regne med at få ud af sin højttaler, og er også den effekt højttaleren har det bedst med at arbejde ved. R.M.S. er noget man kan forholde sig til, det er P.M.P.O. inden for højttalere ikke.


Frequency response



Frequency response angiver i hvilket område f.eks. en højttaler kan operere og reproducere lyd. Dette område kunne f.eks. være 45Hz - 20KHz. Hvis der er tale om et 5.1 system, er det lidt anderledes. Her tager man den laveste frekvens, som i dette tilfælde kommer fra subwooferen, og den højeste frekvens som kommer fra sattelitterne. Her kunne det f.eks. være 35Hz - 20KHz.

På billedet er en graf for en tilfældig forstærker med højtaler. Op af Y-aksen har man som regel W[E] altså effekten, som en funktion af frekvensen. Grafen angiver fortæller noget om ved hvilke frekvenser en egentlig forstærkning begynder og slutter. På grafen er det ca. fra 10Hz til 50kHz.


Decibel
DB Decibel er en metode at angive lydtryk, SPL (Sound Pressure Level) på. Jo højere en Decibel værdi man har med at gøre, jo større er det lydtryk man har med at gøre. Det menneskelige øre kan klare op til 120-140dB før det begynder at gøre ondt. Man har udarbejdet en Decibel skala. For at finde ud af hvilken dB værdi en forstærkning i gange har, så bruges formlen 20log(g), hvor g er Amplituden i gange. Denne er logaritmisk, hvilket betyder at hver gang man fordobler lydeffekten i f.eks. højttalere, så øges dB værdien med ca. 3dB. En forøgelse i Decibel fra 3 til 6 betyder en fordobling i lydtrykket. For at give et indtryk af hvilke lydtryk vi udsætter os selv for, er her et par eksempler:
 Svagt raslende blade: 10dB
 Stille dagligstue: ca. 20-30dB
 Samtale med en anden person, normal tone: 60dB
 Trafikstøj i en storby: ca. 65dB
 Strøvsuger: 65dB
 Støjgrænse på arbejdsplads: 85dB
 94dB svarer til 1 pascal
 Ørets smertegrænse: 120-140dB
 Biografer: 120-130dB
 Nytårs fyrværkeri, kraftigt: 160-170dB
 Skud fra Leopard kampvogn i det danske forsvar: 185- 90dB - trommehinden smadres


Signal to Noise Ratio - SNR el. S/N
SNR er en beskrivelse for hvor stor rationen af støj ( signaler der ikke bærer brugbar information, men er et produkt af andre aktiviteter såsom elektronisk interferens ) er i et maksimalt signal ( det reneste og stærkeste signal der kan udsendes fra en given kilde og som bærer på information, evt. lyd ). Forklaret på en anden måde betyder det forskellen mellem den nominelle styrke af et signal og baggrundsstøj-niveauet målt i dB. Alle elektroniske kredsløb skaber en form for støj i større eller mindre grad, SNR er bare en metode at beskrive hvor høj rationen af støj er i det maksimale signal. En højere SNR værdi er derfor bedre, da dette betyder at man kan spille højere uden at opleve baggrundsstøj.


Total Harmonic Distortion - THD
THD angiver i % hvor god harmonien i en højttaler f.eks. er. Med harmonien menes endvidere stabiliteten og samspillet mellem de forskellige dele en højttaler består af, og hvor meget højttaleren forvrænger det signal den skal reproducere. Hvis der er et svagt led opstår der en forstyrrelse der skaber uro i højttalerens harmoni, hvilket påvirker signalernes kvalitet. Hvis f.eks. AC adapteren er ustabil og ikke kan levere en jævn strøm til højttaleren, kan dette give forstyrrelser og ødelægge harmonien i højttaleren. Som sagt angives harmonic distortion i %, og en lavere værdi er selvfølgelig bedre.


Input impedance
Input impedance angiver i Ohm hvordan man regulerer lydtrykket i en højttaler. De mest omtalte er 4- og 8Ohm, men disse modstande findes i såkaldte delefiltre. I PC højttalere bruger man som regel en billigere metode, og omgår delefiltre, eller sagt på en anden måde: bruger kunstige delefiltre. Her bruger man store modstande hvor 8.000- eller 10.000Ohm ikke hører til sjældenhederne. Disse modstande sidder i højttalerne og regulerer lydtrykket. En højere Ohm værdi betyder bedre styr på højttalermembranen, men på bekostning af Watt. Højere Ohm betyder derfor altså at man betyder Watt, og endvidere at man ikke kan spille så højt i forbindelse med en højere Ohm værdi.