Test
Testmaskine 1 består af :
Bundkort/barebone: Shuttle SH87R6
Cpu: Intel I5-4430
RAM: 4x2 GB A-DATA Gaming RAM 2133Mhz (kan max køre 1600 Mhz i denne Shuttle).
PSU: Indbygget 300W
SSD: Kingston 64 GB SSDNow V+ Serien
Køling: Indbygget Shuttle ICE 2 Køler
Testmaskine 2 består af :
Bundkort: Asrock FM2A88X-ITX
Cpu: Intel A10-6790K
RAM: 4x2 GB A-DATA Gaming RAM 2133Mhz (kører 1866Mhz i testen).
PSU: Chieftec Ntro 88+ 650W
SSD: A-DATA 100GB SSD S599
Køling: Antec H2O 920 v4 - sponseret af ANTEC:
http://www.antec.com/product.php?Per=144
Programmer:
3DMark (2013)
Basemark CL
Wprime
Cinebench R15
PCMark 8
Tomb Raider 2013 Benchmark
Unigene Valley v 1.0
Resident Evil
Battlefield 4
Her ses et billede af først Intels processor i5-4430 og ved siden af AMD's A10-6790K specifikationer. både CPU og GPU delen.
3Dmark 2013:
Vi starter med point i 3DMark fra 2013. Det er en test der automatisk gennemkører forskellige scenarier og leverer en score for hver kategori. AMD CPU'en klarer sig rigtig fint her.
Basemark CL:
Basemark CL er en test der gennemløber forskellige videnskabelige udregninger og viser f.eks hvordan væske i bevægelse opfører sig i et kar, samt håndterer forskellige former for video og billedbehandling. Resultatet leveres som en samlet score. A10-6790K ligger her pænt i front.
wPrime:
Wprime er en rigtig regnenød som sætter processoren på hårdt arbejde ved at beregne kvadratroden af de første 32 millioner heltal og kan også sættes til at gøre det samme før de første 1024 millioner heltal, der leveres en score for hver kategori. Her kommer AMD CPU'en lidt til kort for scoren leveres i sekunder og altså er lavest bedst. Så selv om Intel i5-4430 kører med lavere frekvens er den alligevel stadig hurtigere på regnedelen.
Cinebench R15:
Cinebench R15 er en videreudvikling af Cinebench 11.5 som vi tidligere brugte. Testen er der dog ikke ændret meget i, det er stadig først en OpenGL test og derefter en ren cpu test der viser hvor hurtigt CPUen kan opbygge et billede. Her er resultatet som vi må forvente given de tidligere tests; 6790K vinder grafik delen og 4430 vinder CPU delen.
PCMark 8:
Her i PCmark 8 gennemgår testen 3 forskellige moduler det første er sat sammen af diverse tests til hjemmebrug, den næste Creative er mere beregnet på proffesionel brug og den sidste er sammensat for at dække det normale behov for en arbejdsmaskine. Her i denne test løber Intel i5-4430 med det hele.
Tomb Raider:
I spillet Tomb raider er der en benchmark indbygget så jeg smed processorerne en tur gennem den ved forskellige opløsninger og billed kvaliteter. Pudsigt nok er der størst forskel i de lave opløsninger og kun omkring 3 FPS i forskel på den højeste opløsning. Tendensen er dog klar: AMD APU'en klarer sig bedst.
Unigine Valley:
Med det syntetiske Unigine Valley skiftes der i forskellige lys og vejrforhold, og alle effekterne bruges så til at levere en score. Igen er der ingen tvivl om at sejren løber AMD med, da forskellen igen er ret stor, mest i den lavere opløsning.
Resident Evil 6:
Til spillet Resident Evil er der lavet en benchmark der tester om ens maskine overhovedet er i stand til at afvikle det rigtige spil på fornuftig vis. Der leveres efter test en score og en bostavs rang. Jeg har dog kun medtaget scoren da den giver et fint udtryk for præstationen. I denne test som tilsyneladende lige er sagen for A10-6790K har Intel CPU'en store problemer og yder hvad der svarer til langt bagefter i denne test. Det skal så retfærdigvis nævnes at ingen af processorerne var rigtig gode til kørsel af dette spil, kun AMD'en nåede et acceptabelt score så det kunne afvikles i standard indstillinger.
Battlefield 4:
Vi kommer jo heller ikke uden om et af tidens store spil Battlefield 4 og den tilhørende grafikmotor Frostbite 3. Her er der ingen benchmark endnu så jeg måtte have fat i programmet FRAPS og bruge det på en given sekvens i spillet ikke så langt fra starten. Det gav nogle relativt brugbare resultater som kan ses i grafen. Igen er tendensen helt klar A10-6790K løber med det hele.
Overclocking
Som billederne ovenover viser fik jeg A10-6790K APU'en til at køre stabilt ved 4,8 Ghz på CPU'en og kun 950 Mhz på GPU'en. Jeg havde den dog oppe på 1162 Mhz på GPU'en men desværre gik testene ned når jeg prøvede at afvikle dem, så jeg måtte drosle ned igen til de 950 MHz, og så kørte APU'en stabilt. CPU spændingen var oppe i nærheden af 1,4325 volt og det er måske muligt at der kan hives en smule mere ud af APU'en ved at hæve spændingen lidt mere, men der er vist ikke meget mere at komme efter.
Resident Evil 6:
Jeg har sammenlignet APU'en med sig selv ved clocken som jeg kalder standard med turbo slået til (ca. 4,3 Ghz) og i ren overcklock med turbo slået fra (4,8 Ghz). og som grafen viser giver det et ganske fint ydelses boost . Om det så kan svare sig op imod den mere varme der afsættes i APU'en og dermed højere blæseromdrejninger på CPU køleren er en sag man selv må afveje.
wPrime:
Også i WPrime testen reduceres sekunderne drastisk ved overclock. Nu tager de kvadratrods beregninger ikke så lang tid.
Cinebench R15:
Her i Cinebench R15 stiger scoren også ret markant både i OpenGL grafiktesten og Renderingstesten.