Produktet er venligst udlånt af: http://www.casetek.cm.tw
Produktet distribueres i DK af: ingen
Link til producentens website: http://www.casetek.cm.tw/ocpu_cooler/ma-7121.htm
Testen : Jeg har, for sammenligningens skyld, besluttet både at teste på en CPU, men også sætte køleren op på en effekt-dummy. Der er flere årsager til dette:
For det første, lover MACS at de vil kunne sænke temperaturen på CPU med OP TIL 10 grader. Kigger man på en kondenstabel, står det ret hurtigt klart, at man aldrig vil kunne gå lavere i temperatur end 2-3 grader under den omgivende luft, på grund af faren for fugt i maskineriet.
I og med man ikke kan gå ret langt ned i temperatur, vil overclocking-potentialet heller ikke stige nævneværdigt med så lille en sænkning, siger min erfaring mig.
For det andet kan man, på trods af lovning om det modsatte, meget sjældent regne med at 2 "ens" CPU'er afsætter nøjagtigt samme effekt i køleren. I disse tider, hvor man (læs : nørder) skifter hardware ud oftere end man skifter sengetøj, vil man derfor nemt få problemer med at kunne reproducere en given måling.
Effekt-dummy'en er bare en aluminiumsklods med et 50 og et 100watt varmeelement og et lille hul til aflæsning af temperatur. Man kan derfor afsætte 50 watt - 100 watt og 150 watt effekt i enhver køler - og få en aldeles sammenlignelig temperaturudlæsning ud af det. En ting man dog IKKE må gøre, er at overføre de watt som dummy'en afsætter, til en CPU, for de har vidt forskellige niveauer af effekt-koncentration.
Dummy'en vil afsætte al sin effekt over en flade på ca. 50 x 50mm - hvor en CPU typisk vil gøre det samme på en meget mindre overflade. Der er altså meget forskel på hvor koncentreret den effekt er, som man skal aftage - og man vil kunne se at det giver en ret stor forskel i temperatur.
Jeg har benyttet mig af en benævnelse som mange af jer nok ikke lige vil genkende, nemlig en "C/W" værdi. Den korte forklaring på C/W værdien, er T-case (varmekilden - i dette tilfælde CPU temp) minus T-ambient (rumtemperaturen) divideret med effekten som varmekilden yder.
Tager vi f.eks MACS med 100 watt, er det 71 grader (CPU) minus 25 grader (ambient) divideret med 100 watt = 0,46 C/W.
Den lange forklaring på C/W, er at tallet viser hvor mange grader varmekilden vil stige for hver watt den øger effekten med - men i forhold til rumtemperaturen. Om en køler suger 10 eller 30 grader varm luft ind, vil jo normalt have en ganske stor indvirkning på køle evnen, så derfor skal det forhold med. Den 110% korrekte formel for C/W er Delta T divideret med effekt - hvor Delta T er et udtryk for en temperaturforskel mellem varmekilde (CPU) og rumtemperatur.
Kigger man godt efter på specifikationerne for de fleste kølere, vil det tal faktisk stå der, da det er en ganske anerkendt målemetode over hele verden. Tallet er jo 100% sammenligneligt på tværs af alle platforme og kølertyper.
Som supplement til effekt-dummy'en, har jeg valgt at teste på et effekt-specificeret Opteron processor - dvs. en processor som er nøje udmålt, og hvor der foreligger en meget nøjagtig tabel for hvordan man skal tolke og bruge de volt-indstillinger og temperaturer man kan udlæse. Jeg har derfor en meget præcis angivelse af hvor meget effekt jeg afsætter i køleren.
Nedenstående graf fortæller lidt mere om køleren, og hvad den kan, og ikke mindst hvad den ikke kan...
Det ser faktisk stadig ikke fantastisk ud for MACS, på trods af at jeg vælger så lav en effekt som 26,7 watt. En C/W værdi så høj, er mildest talt ynkeligt.
Under hele testforløbet, lægger man specielt mærke til en ting : Larm!!!
Selve køleren er sådan set rimeligt støjsvag, men styreenheden har åbenbart en blæser monteret, som begynder at vibrere temmelig meget efter ca 5 minutters drift.