Test: Thermaltake Big Typhoon

Køling d.  14. november. 2005, skrevet af MO 30 Kommentarer.  Vist: 13075 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Sd-Data A/S
DK distributør: Sd-Data A/S
Produktet er venligst udlånt af: www.thermaltake.com
Produktet distribueres i DK af: www.asiandistrubition.com
Link til producentens website: www.thermaltake.com

Thermaltake Big Typhoon





Så skete det som en del af jer har efterlyst. Thermaltake Big Typhoon landede på testbænken, og det er i sandhed en ordentligt velvoksen sag. Køleren er blevet nævnt som modstander til både Zalman 9500 og VapoChill Micro, og den burde da også kunne bide fra sig med sin 120 mm blæser og brug af heatpipe teknologi. Nu må vi se hvad den kan præstere, den vil naturligvis blive sammenlignet med bl.a. de to nævnte mastodonter fra Zalman og VapoChill.



Køleren er ret høj, hvilket uden tvivl er et skridt der er taget for at gøre den kompatibel med et større antal bundkort. Det er simpelthen nødvendigt for at få plads til den, i CPU køler sammenhæng, kæmpe store blæser.

Big Typhoon benytter sig af 6 heatpipes ligesom Zalman 9500. Der er dog den forskel at hvor Zalmanen er opbygget 3 lange heatpipes der hver har to ender forbundet til kobberbunden, benytter Thermaltake Big Typhoon 6 uafhængige heatpipes.




Pakkens indhold





  • Thermaltake Big Typhoon køler

  • Kølepasta

  • Universalt monteringssystem socket 478/775/K7/K8

  • Alternativt monteringssystem til socket 775

  • Bolte, møtrikker, spændeskiver

  • Monteringsvejledning


  • Big Typhoon kan altså monteres på alle de gængse systemer idag, og der er endda taget højde for et problem der kan være med den universelle monteringsløsning på visse socket 775 boards, ved at inkludere et alternativt monterinssystem hertil. Med et omdrejningsantal på 1200 rpm er det reelt ikke nødvendigt med en blæserjustering, så det er forståeligt at den er sparet væk.



    Lige umiddelbart synes jeg at kobberbunden ser lidt usleben ud. Det har jeg set før, eksempelvis på Arctic Cooling Freezer 7. Det hæmmede ikke den dengang, men nu må vi se hvordan det ser ud med Big Typhoon.




    Specifikationer





    Features

  • Application for Intel P4 LGA 775, and AMD K7, K8

  • 6 Heatpipes, transfer the heat quickly

  • High density aluminum fins provide more surface area for good heat dissipation

  • Copper base solder, perfect contact to ensure the best performance

  • 12 cm silent fan, perform well at low noise,

  • 16dB only

  • Emillos
     
    Overclocker
    Tilføjet:
    14-11-2005 21:21:00
    Svar/Indlæg:
    14079/622
    Jeg synes sgu at det er ærgeligt at se.. I mit lukkede kabinet yder den helt vildt godt, trods den ringe plads til indsugning.

    Det lyder rigtig mærkeligt synes jeg.. Selv ved 1,75-1,8V@2,6ghz (a64, s754) bliver CPUen ikke over 55c.
    Ikke at jeg betvivler dine evner som tester MO, for det er sgu nogle fino tests du har lavet :)

    Kan det tænkes at du har så god luftgennemstrømning, at blæseren simpelthen ikke kan "fange" luften ? Hvis det overhovedet er muligt :00..

    Selv har jeg måtte fixe mit eget monteringssystem, og det virker rimelig godt, den har slet ikke rykket sig endnu.:)



    Cook
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    14-11-2005 21:48:12
    Svar/Indlæg:
    563/64
    Hmm skal ha det her med :D.. Jeg har nemlig fundet fejlen..

    "..Heller ikke et skifte til Arctic Silver 5 kløepasta hjalp på situationen.."

    Nej det kan jeg sku godt forstå :D.. Tihi FNIS :e

    Sorry MO ellers godt arbejde, men jeg kan da bare ikke forstå hvordan den kan klare sig så EKSTREMT dårligt.. Så meget dårligere en intel stock det er da helt gak. Men vi kan jo så se at det kan være en af konsekvenserne ved at løfte køleren så højt op fra bundkortet.



    Soveposen
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    14-11-2005 21:57:07
    Svar/Indlæg:
    912/75
    Jeg sidder også med en TT big typhoon. Og den er kommet i handel i DK, hvor den koster 350kr ;) Tjek evt. edbpriser.dk, ved bl.a. HS dataservice har den!

    Ud over det vil jeg sige jeg har et andet problem med køleren, og det er at den sidder helt op af grafikkortet, så jeg har isoleret med antistatisk pose mellem grafikkortet og kølerens heatpipes som faktisk var i forbindelse med grafikkortet.. Men da det så er sagt vil jeg sige, at den yder satme godt, og larmer næsten igen ting. Den kunne sagtens holde min winchester 3200+@2.7GHz 1.6v vcore under 50°C load, og holder pt min winchester 2.7Ghz 1.51v vcore under 44°C full load med dårlig luftgennemstrømning i kabinettet.
    Dog har jeg det også dårligt med at køleren kun sidder i 2 skruer spændt fast med små møtrikker :o :x Så jeg er godt forsigtig med svinet!

    Ellers god test MO ;)



    hightower
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    14-11-2005 23:54:58
    Svar/Indlæg:
    2440/66
    jeg synes ikke den er så dårlig som review'et gør den til, har selv haft den, og i mit kabinet kølede den lige så godt som min noiseblocker coolscraper, som har høstet et utal af top reviews... monterering er dårlig og måske er den ikke monteret helt optimalt på socket 775 i forhold til 939? 939 montering er relativ nem. det skal dog siges at jeg har 'huller' på siden af mit kabinet, hvor der kan sidde en blæser (som jeg har pillet af) så medmindre ens kabinet har meget dårlig airflow bør man ikke lade sig afskrække.



    SlackeR
     
    Superbruger
    Tilføjet:
    15-11-2005 00:58:51
    Svar/Indlæg:
    567/2
    Vil blot fortælle at hvis du vil have det sealstring af kan jeg anbefale at tage en lille bold og duppe lidt løs på det, så begynder det at hænge fast i den bold. Man kan godt fjerne det :)



    Illgor
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    15-11-2005 01:25:05
    Svar/Indlæg:
    512/68
    jeg har køleren....lukket kabinet: 37 idle, 45 load på 3200+ s. 939. Og det er med blæseren på 8-9 v....



    hightower
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    15-11-2005 01:32:36
    Svar/Indlæg:
    2440/66
    #6 de resultater virker rigtige, min lå på ca det samme...



    kibidk
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    15-11-2005 09:06:58
    Svar/Indlæg:
    722/35
    Det er lidt æregerligt at se, at denne køler er så striks med hensyn til kabinettet. Til en pris på 300-350 kr SKAL en køler efter min mening være meget mere universel og mindre kræsen. Så er der monteringssystemet, det er bare helt ude i skoven. At de bolte og møtrikker der medfølger, er af så dårlig en kvalitet og brugbarhed, det er ganske enkelt noget juks. Sådanne simple ting skal bare være i orden.
    Det er i øvrigt ikke bare Thermaltake der har problemer med det, men mange andre producenter ligeså. Det kan ikke være noget problem at lave et monteringssystem der også bare spiller til socket 775, men alligevel er der ikke rigtig nogen der har gjort sig den lille ulejlighed at tænke lidt over det.
    Den her køler er garanteret utrolig effektiv når den har de rette forhold at arbejde under - som flere også antyder. Det er lidt som en sportsvogn, jo dyre de bliver jo mere kræsne er og jo mindre udstyr har de. :e
    Fin test ellers MO. Det kunne dog være både sjovt og interessant at se den testet i et stort kabinet, hvor hvor kabinetsiden kan beholdes på uden at genere køleren, og så se hvad resultatet bliver. ;)



    #9
    MO
     
    Superbruger
    Tilføjet:
    15-11-2005 10:00:58
    Svar/Indlæg:
    567/286
    #3

    Der kan af og til godt gå et stykke tid fra en test bliver skrevet til den bliver udgivet, simpelthen for at tilpasse artikelflowet. Da artiklen blev skrevet var køleren ikke i den danske handel, så jeg blev nødt til at forholde mig til hvad den kostede i udlandet på det tidspunkt :)

    #generelt

    Mht. resultaterne så er jeg klar over at de sikkert kunne være blevet anderledes i et bredere kabinet, men designet er ikke lavet smart nok til at undgå det potentielle problem, og det koster dyrt i mit system, hvor alle de andre kølere har klaret sig fint.

    Havde Thermaltake blot vinklet blæseren 10 - 15 grader i forhold til lodret havde situationen sikkert set anderledes ud.



    Jowls
     
    Superbruger
    Tilføjet:
    15-11-2005 16:41:54
    Svar/Indlæg:
    1016/19
    @Soveposen

    Lige angående... "...så jeg har isoleret med antistatisk pose... "

    ?:( Øh, du ved godt, at antistatiske poser er elektrisk ledende, ikke?

    Nogle dog kun på indersiden, men alligevel....



    Fylmyeen
     
    Superbruger
    Tilføjet:
    15-11-2005 16:56:09
    Svar/Indlæg:
    113/10
    Der er noget jeg ikke forstår, måske er jeg farveblind eller bare almindelig dum. Men i sisoft sandra ved temperatur aflæsning, ser det ud som om at den aflæser Power / Aux Temperture, altså den grønne streg, Men ude til venstre er cpu temperture afmærket med rød, så det burde da være en rød streg. Eller er det mig den er gal med. Ellers god test som sædvanlig.





    Soveposen
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    15-11-2005 17:08:22
    Svar/Indlæg:
    912/75
    #10. Ehh.. Det vidste jeg godt nok ikke.. Der er så heldigvis ikke sket noget, men det er måske fordi grafikkortets køler har en forholdsvis stor backplate, og jeg tror det er den backplate og kølerens heatpipe der er i forbindelse, så der sker nok ikke så meget, ellers tak for oplysningen :D



    Coctail
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    15-11-2005 17:21:48
    Svar/Indlæg:
    2353/24
    monteringssysstem og kølerens størrelse virker ikke helt gennemtænkt (ideen med at den er hævet et stykke, så den ikke kommer i kambolage med nb-køler, er en god ide), men hvis den ligefrem er så høj at den næsten rager mod kabinetsiden, så skal TT godt nok finde på noget andet! en køler til den pris skal der ikke stå noget med småt ala "denne køler passer ikke til alle standart atx kabinetter".

    God test! er glad for at du tager dine "kontroversielle" resultater med... det viser også bare at oc.dk er uvildig.



    #14
    MO
     
    Superbruger
    Tilføjet:
    15-11-2005 17:52:08
    Svar/Indlæg:
    567/286
    #11 Ja Sisoft kan godt ha problemer med at ramme rigtigt ved referering af probes på enkelte mobo's, men bare rolig, den er go nok :)

    #13 Præcis ;)



    #15
    MO
     
    Superbruger
    Tilføjet:
    15-11-2005 17:57:22
    Svar/Indlæg:
    567/286
    #2 Shit mand, så først fejlen nu :) Har ellers læst dit indlæg flere gange og egentligt bare troet at du havde en max mærkeligt humor :e Tak for rettelsen



    Fylmyeen
     
    Superbruger
    Tilføjet:
    15-11-2005 18:02:23
    Svar/Indlæg:
    113/10
    Jamen så er alt iorden. :i



    Soveposen
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    15-11-2005 18:14:29
    Svar/Indlæg:
    912/75
    #0. Hmm, jeg har også lige oplevet det samme med at skruerne på min big typhoon har løsnet sig, jeg kunne ikke forstå hvorfor at cpuen var gået op med 10°C idle. Det var dog irreterende, men det er fikset nu og temperaturen er faldet igen.. Men den løsninger sig nok snart igen desværre, så jeg må snart finde en bedre måde at sætte den fast på! :x



    #18
    BH-5
     
    Superbruger
    Tilføjet:
    15-11-2005 20:47:14
    Svar/Indlæg:
    269/28
    #17 Du kan evt. bruge nogle vingemøtrikker (hedder det vist) i stedet for de møtrikker, der følger med. Så kan du nemt stramme dem med fingrene.



    Soveposen
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    16-11-2005 10:45:22
    Svar/Indlæg:
    912/75
    #18. Har set noget lign. det du taler om inde på xs.org. Men problemet er ikke at den ikke bliver stram nok, men nærmere at de løsner sig af sig selv!
    :(



    #20
    MO
     
    Superbruger
    Tilføjet:
    16-11-2005 18:58:59
    Svar/Indlæg:
    567/286
    #19

    Brug to møtrikker eller en møtrik + en vingemørtik på hver, det løser dit problem med at de løsner sig selv



    Soveposen
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    16-11-2005 21:17:35
    Svar/Indlæg:
    912/75
    #20. Det må jeg vel prøve på et tidspunkt. tak



    Lars
     
    Superbruger
    Tilføjet:
    17-11-2005 11:08:24
    Svar/Indlæg:
    1633/76
    #20
    Korrekt, så låser den øverste møtrik den nedenunder fast.

    Generelt er jeg enig i at monteringssystemet er noget hø, jeg har selv haft en Thermaltake Silenttower som benytter sig af det samme system. Dog havde jeg ingen problemer med at møtrikkerne var så ringe, at deres gevind ikke passede.

    Jeg tror at kølerens problemer med at den i nogle tilfælde går imod komponenter i computeren, kan sættes sammen med at cpu-soklens placering svinger meget fra bundkort til bundkort. Det tror jeg har gjort at det har været umuligt for Thermaltake, at lave den så universiel at den passer i alle kabinetter, med alle tænkelige kombinationer af bundkort.



    Lars_hjort
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    19-11-2005 21:19:38
    Svar/Indlæg:
    1900/33
    #19 ellers sæt en spændeskive under hver møtrik!

    /Lars



    Soveposen
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    19-11-2005 23:23:44
    Svar/Indlæg:
    912/75
    #23. Den har ikke løsnet sig siden jeg spændte skruerne sidst, så jeg venter lige med at se hvad der sker.. Og når jeg kan se min temp stiger i MBM, tror jeg at jeg skal tage det med et gran salt.. Tror det er tid til at skaffe sig en blæserstyrring med noget temp måler eller såden noget, så jeg kan få 100% korrekte temps :D



    JLT2000
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    27-11-2005 00:14:33
    Svar/Indlæg:
    1103/38
    kanon køler da min ikke er en dag over 40gr full load 3200+ E6 venice med 1,6 i vc på 2700mhz så kom ikke her og stille som en ninja :e

    idle 25

    load 38



    wendigo
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    27-11-2005 15:30:21
    Svar/Indlæg:
    1069/157
    Det er jo vandkølings temp. #25. Den tror jeg sgu ik' på. Hvad måler du CPU temp. med?
    Desuden må der fandmende være koldt på dit værelse.



    Emillos
     
    Overclocker
    Tilføjet:
    27-11-2005 17:37:27
    Svar/Indlæg:
    14079/622
    Hvis han har et godt airflow er det da ikke umuligt



    Blackout
     
    Superbruger
    Tilføjet:
    29-11-2005 17:07:21
    Svar/Indlæg:
    140/5
    #26 >> Du kan roligt stole på det. Jeg var selv med ved montering og OC af den 3200+

    Før det havde han min nuværende P4 630 3.0@4.0 ved 33 idle og ca. 44 full load. Hvor jeg med Zalman CNPS 9500 LED ligger på 48 grader idle ved samme mhz og vcore :(

    Men idag får jeg selv en Big Typhoon, så ser jeg om ikke det hjælper.

    Han måler temp med DFI's SmartGuardian, og på P4 systemet med Asus Probe. Han har sagerne i et billigt Antec kabinet (til 378.-) med 1x120mm papst i front og 1x120mm papst i bag, begge sat til ca. 1000rpm så de ikke kan høres.

    Så hvordan der kan være så ringe resultater i testen, ja det må da skyldes at den ikke har kunne "trække" luften. Zalman køleren er jo noget mindre og har lettere ved at blive vendt så den blæser i airflow retningen.



    mikek
     
    Superbruger
    Tilføjet:
    10-12-2005 14:05:12
    Svar/Indlæg:
    18/0
    Jeg er dybt imponeret over denne køler...den holder min Athlon64 X2 dualcore 2Ghz@2.4Ghz på 26-27'c idle og 37-38'c full load, med lukket kabinet!. (et billigt raidmax..med en 120mm foran og en bagi - begge ultra lownoise).

    Thumbs up!

    Mike



    brut@lis
     
    Overclocker
    Tilføjet:
    21-12-2005 13:42:54
    Svar/Indlæg:
    349/17
    den vil jeg sgu gerne ha til at køle min komende venice 3500+