Korrekturlæser: Ferns
Billed behandling: svedel77
Oversættelse: freak_master

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 2593,00
Produkt udlånt af: ASUS
DK distributør: Komplett.dk

Layout / Design

 

 


Bundkortet har fået formfaktoren mATX, hvilket betyder at det er 24,4cm bred og 22,6cm langt. Det følger ASUS's ROG sorte tema.
 


Bundkortet praler af at være godt til overclocking, hvorfor det også bør være nemt at isolere, men det er ikke helt tilfældet her. Der er rigtig mange kondensatorer omkring soklen der er svære at komme ind imellem.
 


ASUS har kun fået plads til 4 SATA 6Gb/s porte, men med plads til 4 M.2 SSD'er synes jeg at det er nok nu om dage.
 


På grund af formfaktoren har ASUS ikke fået plads til mere end en enkelt PCIe x16 3.0 port og en enkelt PCIe x4 3.0. x16 porten kører direkte til CPU'en, mens x4 porten kører igennem chipsettet.
I bunden ser vi at de fleste forbindelser er vinklet med 90 grader. Dette kan hjælpe en hel del med at få god kabelføring i et kabinet. I bunden ser vi også volt målepunkter til et multimeter. Dette er et lidt dårligt sted at placerer disse, da et grafikkort nemt kommer til at sidde i vejen, især hvis man har et grafikkort der fylder 3 PCI pladser.
 


Oppe i højre hjørne ser vi en masse knapper. Her er det muligt at gøre stort set alt hvad en overclocker kan få brug for at gøre. Det åbenlyse er selvfølgelig en start og en genstart knap. Derudover ser vi et LED display der fortæller hvad der sker under POST, sammen med nogle små dioder lige under der har forskellige farver og fortæller hvilken komponent BIOS er ved at indlæse, så man hurtigt ved hvilken del der ikke vil starte op. Derudover ser vi en knap ASUS kalder for SAFE BOOT, som starter systemet med standard indstillinger men beholder de BIOS indstillinger der ikke ville starte. Så skal man ikke starte forfra hvis man ikke lige får gemt en profil. Vi ser også en RETRY knap, der forsøger at træne RAM. Lige til højre for start knappen ser vi en kontakt hvor der står RSVD. For at kunne bruge denne kontakt skal LN2 jumperen være sat til, for at løfte alle volt begrænsninger på bundkortet. Med RSVD sat til ON vil bundkortet derefter sætte en mase volt indstillinger for en, hvor på 90% af alle chips vil cold bug blive fjernet.

Man kan selv sætte disse volt indstillinger, hvis man har en chip hvor det ikke virker, eller en chip der bare ikke kan komme af med cold bug. Hvis denne kontakt bliver sat til ON med almindelig køling kan dette hurtigt resultere i en død CPU, hvis ikke med det samme, så det vil være dumt at køre med den sat til, hvis man blot vil bruge bundkortet i sin hverdagscomputer. Ved siden af RSVD ser vi SLOW_MODE hvilket sætter CPU'en til sin mindste multiplier, hvilket er 8. Det hjælper med at få strømforbruget ned og derved også varmeudviklingen. Så bruger man mindre LN2 og undgår crash imens man er ved at gemme screenshots eller upload en score.
 


Der første der sprang mig i øjnene var de to 8-pin strømstik. Dette er ret unødvendigt, også selvom man vil presse en 9900K med LN2, men hvis man har begge i sin strømforsyning, kan man lige så godt tilslutte begge.

Hvis man tager et hurtigt kig vil man kunne tælle 12 chokes, hvilket betyder at man nemt ville kunne sige at dette bundkort har 12 faser. Dette er dog ikke helt sandt. To af disse faser går til GPU'en integreret i CPU'en, hvor de sidste "10" går til VCORE. Jeg skriver "10" på denne måde fordi at controlleren faktisk er en ASP1405, og denne controller er kun en 8 fasers controller, og da ASUS ikke har smidt nogle doblere på bundkortet, sidder disse faser i par. Generelt ville jeg ikke have et problem med en 5 fase strømforsyning, men dette er et dyrt bundkort, og er samtidig bygget til ekstrem overclocking, hvilket gør at jeg ikke helt forstår at man ikke bare har smidt de 5 doblere på.

Det betyder ikke at hver anden fase slet ikke bliver brugt. Hver MOSFET er en IR3555, som er en 60A MOSFET, kan alle leverer strøm til CPU'en, hvilket samlet betyder at bundkortet kan leverer 600A til CPU'en. Med en dobler vil man dog kunne få mindre ripple, en bedre balance mellem hver sæt MOSFET og bedre effektivitet, hvilket i sidste ende kan betyder en mere stabil volt levering og mindre varmeudvikling. ASUS har forsøgt at kompensere for dette, ved at tilføje en stor filtrering i form af alle disse kondensatorer som jeg brokkede mig over tidligere, da disse gjorde isoleringsarbejdet lidt svært. I sidste ende kan det betyder at denne VRM laver op til 15% mere varme end hvis man brugte doblere, og det synes jeg godt ASUS kunne have gjort på et bundkort i denne prisklasse.
Jeg vil mene det er lidt det samme som at sætte to PWM blæsere til et stik. Man kan styre begge, men man kan kun se omdrejninger på den ene. Den anden blæser følger sikkert ganske fint med, men der er ingen mulighed for at overvåge den, så hvis nummer to blæser ville køre med 3000 omdrejninger i minuttet kan man potentielt kun se den ene blæser der kører fint ved 1500 omdrejninger i minuttet. Det er et scenarie der nok ikke kommer til at ske, men når vi kigger på et ekstrem overclocking bundkort ville jeg gerne have set dette.
 


Liste over ind- og udgange:
1 x PS/2 tastatur/mus-kombinationsport(e)
1 x HDMI
1 x LAN (RJ45) port(e)
3 x USB 3.1 Gen 2 (rød)Type-A,
1 x USB 3.1 Gen 2 (rød)Type-C
6 x USB 3.1 Gen 1 (blå)
1 x Nulstil CMOS-knap(per)
2 x USB 2.0
1 x Wifi-antenneporte

 

 

nCa
 
Elitebruger
Tilføjet:
01-04-2019 08:39:00
Svar/Indlæg:
714/10

Asus Maximus VII Gene vs Asus Maximus XI



freak_master
 
Redaktør
Tilføjet:
01-04-2019 08:57:38
Svar/Indlæg:
6367/477

Asus Maximus VII Gene vs Asus Maximus XI

Skrev nCa d. 01-04-2019 08:39:00

Fixed



wiruzman
 
Superbruger
Tilføjet:
28-08-2019 11:03:51
Svar/Indlæg:
23/6

Hvad med at støve kortet af inden at tage billeder 🙂

Det kan være kameraet er fra din Nokia, hvilket jeg tvivler.

Men det ville jo være se hele herligheden med de glatte/matte detaljer 😎



freak_master
 
Redaktør
Tilføjet:
28-08-2019 13:51:47
Svar/Indlæg:
6367/477

Hvad med at støve kortet af inden at tage billeder 🙂

Det kan være kameraet er fra din Nokia, hvilket jeg tvivler.

Men det ville jo være se hele herligheden med de glatte/matte detaljer 😎

Skrev wiruzman d. 28-08-2019 11:03:51

De fleste ved hvor svært det er at få sorte ting pæne. Jeg plejer at støve det af men jeg bor på landet hvor vi har meget støv så det er umuligt at få væk.

Kamera er et Cannon D3100, og ikke en telefon.