Test: Intel Pentium 4 - 600 serien

CPU, Intel d.  29. december. 2005, skrevet af Lockheed 4 Kommentarer.  Vist: 13583 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Sd-Data A/S
DK distributør: Sd-Data A/S
Produktet er venligst udlånt af: www.intel.dk
Produktet distribueres i DK af: www.rosenmeier.dk
Link til producentens website: www.intel.com

Testen og Overclocking


I denne test og den kommende test af Dual Core processorer fra Intel er benyttet nøjagtig det/de samme system/er, for at give et ordentligt sammenligningsgrundlag. Der er med vilje ikke medtaget resultater fra AMD baserede systemer, da det simpelthen ikke er muligt at stille et system op, med samme specifikationer som på det i testen anvendte.

Herunder ses et CPU-z screenshot af de to processorer ved standard hastigheder.



Testsystemet
  • Bundkort: Asus P5LD2 Deluxe og Asus P5WD2 Premium
  • CPU: Intel Pentium 4 640 og 650
  • RAM: Corsair XMS2-667 UL
  • PSU: Enermax 600W
  • Grafikkort: Galaxy 6600GT
  • Harddisk: Western Digital 80GB P-ATA
  • OS: Windows XP SP2
  • Køling: Intel luftkøler samt Asetek Vapochill LS

    Det gælder for alle processorers vedkommende, at testresultaterne, der optræder i de følgende grafer er lavet på Asus P5LD2 bundkortet, som er baseret på Intels 945 chipset. For at kunne sætte tal på hvor højt de her processorer er i stand til at køre, fandt jeg dog ret hurtigt ud af, at der skulle et andet bundkort til.



    På ovenstående billede ses et screenshot af CPU-z ved en FSB hastighed på ca. 295MHz. Det var simpelthen grænsen på dette bundkort og den overvejende årsag til, at overclockingsresultaterne er lavet på Asus P5WD2 Premium bundkortet. For de interesserede, er grænsen på begge bundkort fundet ved hjælp af vores 3.46EE CPU. For P5WD2 bundkortets vedkommende, så ville det ikke være med til mere end 360MHz på FSB. En hastighed, som dog skulle vise sig at være fuldt ud tilstrækkelig til de testede processorer.

    Nok snak, lad os få set på resultaterne.



    Memory ydelsen er der næppe så meget at kommentere på. Den burde være identisk, uafhængigt af hvilken CPU vi monterer, og det var den da også.



    Kigger vi på selve processorydelsen, så burde der være en forskel på lige knap 6 %, ud fra de hastigheder på henholdsvis 3200 og 3400MHz, som disse to processorer er specificeret til. Og forskellen i dette resultat på 5,81 % bekræfter dette.



    Igen ligger forskellen i ydelsen procentuelt identisk med processorernes specificerede hastighed.



    For SuperPi's vedkommende svarer forskellen på to sekunder også til hastighedsforskellen på de to processorer.



    For PCMarks vedkommende er forskellen i resultatet for de to 600 serie processorer, en smule højere end de knap 6 %, som hastighederne antyder, nemlig 6,4 %



    I 3DMark 2003 testen ses det at, dette benchmark program ikke er voldsomt afhængig af CPU hastigheden. De 200MHz forskel i CPU hastigheden udmønter sig kun i ca. 1 % højere ydelse.



    Især i 3DMark 2005 testen har det nærmest ingen indflydelse på testresultatet, hvilken hastighed processoren kører med. Her ser vi en nærmest marginal forøgelse i testresultatet ved skiftet til den lidt hurtigere 600 serie CPU.

    Så skal vi kigge lidt på noget "Real Life" ydelse, i stedet for alle de syntetiske testprogrammer. Ikke at jeg tror de vil give et andet billede end hvad vi netop har set, men de vil være meget brugbare, især når vi om et kort stykke tid, kigger nærmere på Dual Core processorer fra Intel.

    Til denne del af testen har jeg taget en .vob fil fra filmen Top Gun på ca. 1GB og konverteret den til .avi, ved hjælp af programmet avi.NET. Det skal i den forbindelse nævnes, at jeg til denne del af testen har taget lidt ekstra harddiske i brug, for at disse ikke skulle blive den begrænsende faktor.



    Vi ser, at vi i denne del af testen, stadig ligger i nabolaget af 5 % forskel på de to processorer.

    I den næste del af denne test har jeg samtidig med den førnævnte konvertering fra .vob. til .avi, sat testsystemet til at pakke en kopi af .vob filen på 1GB. Dette giver følgende "tider".






    Overclocking


    Som nævnt i indledningen til dette afsnit, så ville P5LD2 bundkortet ikke være med til mere end ca. 295MHz på FSB hastigheden, hvilket gjorde at jeg måtte tage et 955X baseret bundkort i brug.

    For den "lille" CPUs vedkommende var det maksimale jeg kunne hive ud af den følgende:



    En maksimal hastighed på ca. 4970MHz; altså en forøgelse på ca. 64 %. Det må siges at være ganske pænt for en processor i denne prisklasse.

    For 650 processorens vedkommende endte det med dette.



    En maksimal hastighed for 650 processorens vedkommende på ca. 5240MHz. En forøgelse på ca. 65 %, som tilfældet også var med "lillebror".


  • Soveposen
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    29-12-2005 13:00:42
    Svar/Indlæg:
    912/75
    Er det sundt at give dem 1.75v? Jeg ved godt det bare er en test og de sikkert ikke skal køres så højt i volt dagligt, men tager de skade hvis man kørte sådan med dem til daglig?



    Die_Happy
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    29-12-2005 14:23:18
    Svar/Indlæg:
    3385/80
    Savner godt nok nogle testresultater efter overclock - ville da være rart at se hvor meget det gav.



    Walenad
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    29-12-2005 15:45:33
    Svar/Indlæg:
    1906/25
    ....og uden den kompressor-køling.

    Det er jo ikke alle, der bruger flere penge på køling end på cpu'en....



    Emillos
     
    Overclocker
    Tilføjet:
    31-12-2005 17:05:17
    Svar/Indlæg:
    14079/622
    ->#2 
    Helt enig..

    Men lækre CPUer..